Seuraa 

Tyttömme on nyt 3,5v. ja syntyi rv 31 kärsien vaikeasta sga:sta. Painoa oli vain 900 g.

Painon kehitys huolestuttaa vieläkin kovasti. Tai oikeastaan se on nyt vasta alkanut enemmän huolestuttaa. Neuvolassa sanottiin aina vauva-aikana, että hyvin kasvaa käyrillään vaikka alipainoinen onkin. 3-vuotis neuvolassa painokäyrä alkoi jo mennä loivasti alaspäin, painoa oli vain 11,3 kg (pituus 89 cm). Tuon käynnin jälkeen paino ei ole noussut yhtään, enemmänkin laskenut.

Hoitopaikassakin hoitaja aina kauhistelee kun tyttö on niin laiha. Myös sukulaiset päivittelevät aina asiaa.

Voisikohan sga vaikuttaa vieläkin tähän painon kehitykseen? Onko muilla kokemuksia? Tuleekohan tyttömme aina olemaan tämmöinen laiheliini.. Huonohan hän on ollut aina syömään, varsinkin nyt uhmaiässä mikään ei meinaa kelvata.

Onko olemassa mitään ravintolisiä tms. millä painoa saisi jotenkin nousemaan? Vai kannattaisiko käydä ravitsemusterapeutin juttusilla, olisikohan mitään apua.

Kommentit (6)

Hei. Meidän sga-tyttömme (rv 28+5, 660 g) on jo 16-vuotias. Käyn aina silloin tällöin lueskelemassa tätä palstaa: olisipa samanlainen kanava ollut olemassa 1990-luvun alussa.Kurkistin tyttäremme neuvolakortista, kuinka hänen painonsa on kehittyi leikki-iässä:

1-vuotiaana 5,5 kg

2-vuotiaana 8,0 kg

3-vuotiaana 10,5 kg

4-vuotiaana 13,0 kg

5-vuotiaana 14,0 kg

6-vuotiaana 17,0 kgLaihahan tyttö on aina ollut ja muutoinkin linnunluinen ja siro. Hänen kasvunsa päättyi 15-vuotiaana, jolloin hän oli 157 cm pitkä ja painoi runsaat 40 kiloa. Valitettavasti hyvä kehitys päättykin tähän. Viimeiset puoli vuotta olemme kamppailleet anoreksian kanssa: laihaakin laihempi tyttö (noin 36 kg nyt) uskoo olevansa " läski" ja syö vain pakon alla.Luulen, että anoreksian puhkeamisella on yhteyttä sga:han ja kahden ensimmäisen vuoden rankkoihin syömisvaikeuksiin. Tyttäremme ei oikeastaan koskaan oppinut imemään ja kaikki ruoka piti enemmän tai vähemmän väkisin " valuttaa kurkusta alas" . Onneksi tuo syömättömyysongelma ratkesi aikanaan. Tyttäremme oli monta vuotta kaikkiruokainen ja söi aina mielellään. Lihotuskonteiksi hänen kohdallaan sopivat hyvin ainakin paistetut perunat ja nakit, vaikka niitä ei varsinaisena terveysruokana voi pitääkään.Hyvää jatkoa kaikille pienten perheille.Meidän esikoinen syntyi 37+6, mitat 2400g ja 45cm. Aina ollut melko huono syömään, mutta kasvanut silti todella hyvin, viimeksi 2v neuvolassa oli 94,5cm ja 13 kg, eli aika hoikka likka, vaikkakin pitkä!Meidän toisella lapsukaisella ei ollut sga:ta, mutta 1v neuvolan mitat aika samat, kuin teillä tämän hetkiset mitat pituus 86cm ja paino 11 100g, eikä meidän neuvolassa oltu lainkaan huolissaan painosta, kun kuitenkin kasvaa hyvin. Tuo rt:lla käynti ei varmaan kuitenkaan ole yhtään huono idea, ehkä sieltä saisi palan rauhaa omaan mieleen.Katjuska

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Meillä tyttö syntyi 35+3 (1620 g) eikä saavuttanut ekan elinvuotensa aikana juuri ollenkaan. Sen jälkeen pituuskäyrän suunta on ollut nousussa, mutta suhteellinen paino kieppuu -15%:n tietämillä.1v 7170 g, 68,5 cm

2v 9,6 kg, 81 cm

3v n. 11 kg, n. 89 cmJa nyt 3,5-vuotiaana vaatteita käy yhtä mittaa pieniksi, mutta paino on vain hitusen yli tuon 11 kg. Jos likka on ollut kipeänä, se näkyy painossa heti. Tyttö on ollut aika hyvä syömään. Välillä on kausia, jolloin en tajua, millä tyttö oikein elää, mutta sitten tulee kausia, jolloin joka kerta pyydetään lisää ruokaa.Itse olen ollut lapsena laiha luikku, vaikka normaalipainoisena synnyinkin. Jossain siinä 10 vuoden tietämillä alkoi painoakin tulla paremmin. Pituuskasvu tytöillä loppuu usein kuukautisten alkamisen vaiheilla, joten täytyy toivoa, että murrosikä tulisi vähän myöhemmin. Ei sillä niin väliä, mutta olisi kiva, jos likasta tulisi edes 150-senttinen.Ei olisi varmaan hullumpi idea käydä ravitsemusterapeutilla, jos kasvu huolestuttaa. Mitä vähemmän lapsi syö, sitä tärkeämpää on ruoan laatu.

kiva kuulla ettemme ole ainoita... Olen välillä ihan tosi kyllästynyt kaikenlaisiin kommentteihin huonosta syömisestä. Sukulaisissa ja tuttavissa on aina niitäkin, jotka pitävät pojan syömättömyyttä huonon kasvatuksen tuloksena, esim. ' kyllä lapsi alkaa syömään, kun ollut tarpeeksi kauan ilman ruokaa' ... Nyt melkein neljävuotiaana syö kyllä paremmin kuin koskaan ennen ja on uskaltanut maistaa monia uusia juttuja.Syntyessään 2000g/44 cm (rv 37)

1 vuotiaana 7 kg

2 vuotiaana 9,5 kg 84

3 vuotiaana 11kg + 92 cm

Nyt 3,5 vuotiaana 98 cm/ 14 kg.Pituudessa ei ole ollut niinkään ongelmia, vaan painossa. Nyt kuitenkin näyttää tuo painokin nousseen puolen vuoden aikana 3 kg. Selkeä kasvupyrähdys.Tyttö on aina syönyt kuin hevonen mutta kun ei liho niin ei liho. Ehkä sikiöaikainen kasvuhäiriö johtuukin jostain ruuansulatuksen ongelmasta enemmänkin kuin ravinnon puutteesta. Ainakin vakaasti uskon näin.

Painoa on varmaan jotain 12,5kg ja pituutta noin 95cm. Syntymämitat 945g/36 cm rv 33+0. Omalla käyrällään ihan ok, viimeksi oli tullut ensimmäistä kertaa enemmän painoa suhteessa pituuteen, kun tähän asti aina ollut toisin päin. Tosi hento ja hoikka poika on. Olemme käyneet aika monta kertaa myös ravitsemusterapiassa. Siellä ei oltu kovin huolissaan. Inhottavaa tuo sukulaisten huomauttelu. Meillä vertailukohteena vielä puolet isompana syntynyt ei-sga tuplaveli, joka " onneksi" nykyään hoikistunut niin kokoero ei enää niin valtava, tosin varmaan 6-7cm pituudessa, painossa ehkä 4-5kg.Kyllä minuakin välillä mietityttää paino ja pituus. Joskus olen kuullut, että kasvu voisi alkaa tosiaan vasta paremmin kouluiässä, lienee arvoitus?Tsemppiä ja toivottavasti kasvua alkaa tulla. Meillä muuten tämän pojan kanssa ruokailut ovat olleet aivan... Viime aikoina, kun maha ollut parempi syönyt vähän enemmän, mutta ainakin 3v asti ollaan liikuttu teelusikka-määrissä, syöty vain 4 krt per pv ja 3,5v asti joi minimaalisesti. Nyt korjattuun 4v päivään 4kk ja maito maistuu nyt aika hyvin.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat