Vierailija

Missä vaiheessa kannattaa ottaa rokotus, jos lapsi ei ole sairastanut. vesirokkoa? Eikö se ole myöhemmällä iällä (missä iässä se alkaa?) hankalampi ja vaarallisempi?

Kommentit (26)

Kokemuksesta voisin sanoa että mitä pienempänä ( ei tietysri vauvoilla ) sen parempi : Joka tapauksessa tulee pitkä poissaolo koulusta tai hoidosta , joten ennen kouluikää kannattais " hankkia " tartunta , jos tarjolla . Ja oireetkin pinempänä helpommat .

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vesirokkorokotuksen suosio kasvanut

12.12.2005 STT/YLE TerveysOmakustanteisen vesirokkorokotuksen ottaminen on tullut entistä suositummaksi. Kovin laajaa rokottaminen vesirokkoa vastaan ei kuitenkaan vielä ole, vaikka aihe puhuttaa leikkipuistoissa ja vanhempien keskustelupalstoilla internetissä.Lääkelaitoksen tietojen mukaan vesirokkorokotukset lisääntyivät vuosina 2002-2004 lähes 50 prosenttia. Viime vuonna rokotteita myytiin 3 140 annosta. Kaksi vuotta aiemmin rokotteita myytiin 2 164 annosta. Tämän vuoden tietoja ei vielä ole saatavilla.- Luvut ovat vielä aika pieniä, mutta rokotteen käyttö on selvästi lisääntynyt, sanoo erikoistutkija Satu Rapola Kansanterveyslaitoksesta.Osa rokotteen ottajista on aikuisia, jotka eivät ole sairastaneet vesirokkoa. Heitä on kaikista aikuisista kuitenkin vain pari prosenttia, joten suurin osa kasvusta johtuu lapsille

otettavista rokotuksista.Vesirokkoa sairastamattomista aikuisista rokotetaan automaattisesti ne, jotka työskentelevät terveydenhuollossa, erityisesti jos hoidettavana on immuunipuutteisia lapsia. Muilla asia on omassa harkinnassa.Rapolan mielestä vesirokkorokotusta kannattaa harkita ainakin yli 13-vuotiaille, jotka ovat taudin välttäneet, mutta myös lapsille.- Monet lastenlääkärit suosittelevat tätä. Se on hyvä, turvallinen ja tehokas rokote. Haitat ovat pienet terveillä ihmisillä.Rokote ei anna täydellistä suojaa mutta ei ihan aina vesirokon sairastaminenkaan. Tauti tulee kuitenkin huomattavasti lievempänä, jos se tulee uudestaan tai jos on saanut rokotuksen.

Vuodessa kuolee keskimäärin yksiVesirokossa pahin riski liittyy jälkitauteihin. Suomessa kuoli 1996-1998 keskimäärin yksi lapsi vuodessa vesirokkoon. Lapsilla tautiin voi liittyä keskushermoston häiriöitä, esimerkiksi aivokalvontulehdus tai aivotulehdus. Aikuisilla vesirokkoon voi liittyä keuhkokuume ja pahempia keskushermostohäiriöitä.- Yleisin jälkitauti on rakkulaisen ihon tulehtuminen, josta voi jäädä pysyviä jälkiä ihoon tai lihaskudokseen, Rapola sanoo.Ihon kautta elimistöön voi päästä myös bakteeri, joka aiheuttaa verenmyrkytyksen. Yhdeksän kymmenestä aikuisesta on sairastanut vesirokon varmasti. Lopuistakin suurin osa on sairastanut sen

tietämättään. Vain pari prosenttia on niitä, joiden veressä ei

ole vesirokon vasta-aineita.- Vasta-aineiden tutkiminen on helppoa, mutta se maksaa. Siksi sitä ei tehdä kaikille, kun riski on vain hyvin harvalla, Rapola vastaa.Hän suosittelee, että ainakin ne naiset, jotka suunnittelevat raskautta eivätkä tiedä sairastaneensa vesirokkoa, selvittäisivät asian tai harkitsisivat rokotetta. Raskausaikana ei voida antaa rokotusta mutta on hyvä tietää, miten tartuntaa voidaan silloin hoitaa.Perheen oma päätösVarsin yleinen uskomus on, että vesirokko kannattaa sairastaa mahdollisimman nuorena. Lapset saatetaan esimerkiksi

lähettää naapuriin vesirokkoa hakemaan, jos naapuriin on se jo

saatu.- Uskomus pitää jossain määrin paikkansa. Komplikaatiot ovat usein vähäisempiä, mitä nuorempana sen sairastaa. Toisaalta voi kysyä, kannattaako koko tautia hankkia ollenkaan, kun se voisi välttääkin. Jotkut kokevat, että kuuluu asiaan sairastaa vesirokko. Toiset taas ovat sitä mieltä, että jos sen voi ehkäistä, niin ehkäistään. Tämä on jokaisen perheen oma päätös, Rapola sanoo.

ja hän sanoi ettei kaikkiea vielä tiedetä ko. rokotteesta ( vaikutus,sivuoireet teho jne ) ja siksipä se ei vielä ole neuvolan virallisessa rokotusohjelmassakaan !


Joten rokotuskaan ei annatäydellistä suojaa tautia vastaan.Meillä kolme rokottamatonta selvisi melko lievin oirein vesirokosta. Kuukauden päästä taudista kenelläkään ei ollut arpia.

Saivat paremman immuniteetin ja eipä tuosta vesirokkorokotuksesta ole vielä mitään pitemmän ajan tieto, siis eduista ja HAITOISTA. Sitäpaitsi kun kaikki lastentaudit hävitetään rokotuksilla niin luonto kehittää uusia tilalle. Esimerkkinä parvo ja enterorokko. Sairauksien määrä on aina vakio. Kehitysmaissa tai jos lapsella on jokin perussairaus niin silloin ymmärrän vesirokkorokotteen.

Vierailija:

Lainaus:


Kokemuksesta voisin sanoa että mitä pienempänä ( ei tietysri vauvoilla ) sen parempi : Joka tapauksessa tulee pitkä poissaolo koulusta tai hoidosta , joten ennen kouluikää kannattais " hankkia " tartunta , jos tarjolla . Ja oireetkin pinempänä helpommat .
Vierailija:

Lainaus:


ja hän sanoi ettei kaikkiea vielä tiedetä ko. rokotteesta ( vaikutus,sivuoireet teho jne ) ja siksipä se ei vielä ole neuvolan virallisessa rokotusohjelmassakaan !
vesirokon takia ja joutui opettelemaan kävelyn uudestaan.

En todellakaan vie omia lapsiani mihinkään " tyrkylle" . Jos saavat rokon päiväkodista, niin sitten saavat, mutta kouluiässä varmasti käyn rokotuttamassa.

Vesirokkorokotus on suhteellisen uusi, noin 10v sitten käyttöön otettu. Nyt on havaittu, että rokotteen saaneet ovatkin saattaneet sairastua vesirokkoon myöhemmällä iällä (jolloin tautikin hankalampi). Rokoste vaatii siis ilmeisesti uusintarokotuksia, jotta teho säilyy. Tämä asiantuntija ei ainakaan heti olisi valmis ottamaan rokotetta suomalaiseen ohjelmaan

Pikkusiskolla oli yläasteikäisenä ja oli se oikeasti aika traumaattista. Kun oli jo muuten parantunut, paitsi ne ruvet iholla, kaikki ihmiset tuijotti sitä joka paikassa.

Kyllä käy ihan vaan saadaksen immuniteetin ko. tautia vastaan myöhemmin . Kun ei vesirokko mikään maailmanloppu ole, ihan normaali lasten tauti . Meillä kävi useita ystäväperheitä vartavasten tautia hakemassa kun lapsilla se oli ! Eikä ainakaan meilläpäin ole mikää epänormaali käytäntö !

Pienempi sisaruksensa sairasti voimakkaammin, mutta ei mitään kamalan kamalaa sekään ollut ;).

Itse olen sairastanut 19-vuotiaana ja SE oli hirveää :P!

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat