Vierailija

Joensuu. Maisterin tutkinto maksaa keskimäärin 44 000 euroa, arvioi Joensuun yliopisto. Tutkintojen hinnat näyttävät kallistuneen reippaasti viime vuosina. Joensuun yliopistossa maisterin tutkinto maksoi vuonna 2005 vielä 40 000 euroa, mutta vuodessa se kallistui peräti 10 prosenttia." Opetuksen ja tutkinnon hinnat vaihtelevat suuresti aloittain. Hintavaihtelu johtuu esimerkiksi opetuksen tarvitsemista laitteista ja erikoistiloista sekä opetusryhmien koosta" , kertoo suunnittelupäällikkö Harri Lukkarinen." Edullisinta opetusta meillä tuotettiin oikeustieteissä. Siellä yhden suoritetun opintopisteen hinta oli 52 euroa."Edullisia oppiaineita olivat lisäksi esimerkiksi kasvatustiede, historia, sosiologia ja yhteiskuntapolitiikka, taloustieteet, suomen kieli ja kulttuuritieteet sekä psykologia.Kalleinta opetus oli kemiassa, jossa opintopiste maksoi 476 euroa. Kalliita oppiaineita ovat myös ortodoksinen teologia, biologia, metsätieteet ja tietojenkäsittelytiede.Joensuun yliopistossa vuonna 2006 keskimääräinen opintopisteen hinta oli 125 euroa. Maisterin tutkinnon keskimääräinen laajuus oli 351 opintopistettä.---------Ja minä tuore maisteri ja työtön. Tulipa se valtiolle kalliiksi ja nyt työmarkkinatuella kituutan tästä eteenpäin. SURKEAAAAA

Kommentit (4)

vaan kaikki me muut ollaan maksettu se veroina sun puolestasi siinä toivossa, että sitten koulutettuna työhön mentyäsi maksat sen veroina takaisin.TÄhän yhteiseen koulutuksen maksamiseen tosin sisältyy sekin ideologia, että vaikka joukossa tulee aina olemaan niitä, joille koulutus ei tuo hirveästi maallista hyvää, hienoa työpaikkaa jne, ja vaikka näiden määrä kasvaa koko ajan, siellä joukossa on muutama, joista on niin suuri hyöty yhteiskunnalle, että se riittää koko joukon kouluttamisen perusteeksi. Kun etukäteen ei voi tietää keitä ne hyödylliset ja hyödyttömät ovat, vaikka joka kevät pääsykokeissa sitä yritetäänkin selvittää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

lasketaan yhteen laitoksen opetukseen käytetty raha (tilavuokrat, palkat, materiaalit jne) ja verrataan sitä tuotettuun opintopistemäärään.Opetuksen laadusta tuo ei tosin välttämättä kerro mitään. Kalliita opintoviikkoja tulee pienryhmillä ja hienoilla laitteilla, mutta tulee niitä myös massaluennoilla joiden läpäisyaste jää pieneksi.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat