Vierailija

Varokaa, etteivät romahda niskaan tai pitäkää ainakin kyrpärä päässä!www . verkkouutiset . fi/juttu . php?id=107348

Sivut

Kommentit (32)

joissain kohteissa hintapyynnit ovat ihan pielessä, ja ihan epäsuhteisia toisiinsa nähden. samalla suunnalla esim kaksi taloa myynnissä, hinta noin 200 000. toinen rakennettu 80 ja toinen 50 luvulla. jälkimmäinen peruskorjattava, ensimmäinen perusasuttava mutta nykyaikaistettava. molemmat siinä 100 neiliötä. sitten myynnissä kaksi vuotta vanha talo, isompi kuin kumpikaan näistä kahdesta toisesta, hintaan 245 000. jossain mättää ja pahasti.

ja hinnat pysyvät ylhäällä niin kauan kuin on kysyntää.Katsokaa Saksan työllisyyslukuja. Työllisyys senkunvaan paranee ja uusia työpaikkoja syntyy paljon. Eli ostovoimaa löytyy ja Saksa on iso talous Euroopassa.Asuntojen hinnat eivät romahda, hintojen nousu saattaa hidastua, mutta mitään romahdusta ei tule.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sinänsä olen ihan samaa mieltä, että kaikki mikä menee ylös tulee sieltä joskus myös alas. Tällä palstalla vaan saa aika äkkiä pahanilmanlinnun maineen jos tohtii epäillä, että tästä 11-12 vuoden noususta voitaisiin jopa seuraavan 5-6 vuoden aikana tulla alas. Muilla nettisivuilla taas on paljon hyväksyttävämpää tämmöistä mietiskellä. Täällä vaan korot nousee, mutta ei ne nyt sentään kenenkään lainanmaksukykyyn vaikuta tai asumisen kustannuksiin...Joo, no lievää kyynisyyttä ehkä tässä kirjoittelussa, mutta toinen puoli totta.Sen verran vielä lisäisin, että monet ovat nyt viime aikoina ennustaneet romahdusta tai kuplan puhkeamista, mutta määristä puhuttaessa on puhuttu kuitenkin vain 10% hinnan laskusta. Itse en kyllä puhuisi romahduksesta tai kuplan puhkeamisesta tuommoisella prosenttimäärällä, nythän hinnat ovat nousseet vuodessa tai parissa tuommoista määrää.

Muistan, että jokin aika sitten oli Espoon Laurinlahdessa (ihan Espoon perukoilla) myynnissä joku suht vanha paritalonpuolikas (vai oliko se peräti rivari) ja hp oli huikeat 597 000!!! Ei hyvää päivää...

Siis oikeat ja puolueettomant sellaiset! Kiinteistövälittäjien kommentteja tai tutkimuksia ei kannata uskoa, sillä hehän (pankkien lisäksi) siitä eniten hyötyvät jos hinnat pysyvät korkealla.-korot nousee edelleen sillä inflaatio laukkaa +rahan määrä lisääntyy edelleen, loppuvuonna ollaan jo 6-7% tasolla (12kk euribor)

-tarjonta kasvaa

-suuria yt-neuvotteluja pukkaa keväället.Finanssi mamma (oikeasti alalla tysökentelevä makrotalous-tieteilijä)

Nuo alle 300 000 euron kohteet ovat vielä sellaisia, joihin suurilla massoilla on varaa ja sen vuoksi niille löytyy ostajia, myyntiajat eivät ole liian pitkiä eikä hintaa tarvitse hirveästi pudottaa.Sitten kun hintapyyntö keikkuu 500 000:ssa ja yli, niin ostajia on paljon vähemmän. Ja pk-seudulla sijainti ratkaisee, jolloin nämä 500 000 talot eivät välttämättä ole kovin kummoisia ja se karkoittaa osan ostajista (kukapa maksaisi 10 euroa maitolitrasta?).

Toki löytyy se pieni porukka, joilla on varaa noihin Eiranrannan taloihin ja vastaaviin, mutta sillä ei ole suurta merkitystä, koska suuret massat (keskiansio 2000 euroa ja rapiat päälle) ja volyymit ratkaisevat. Tottakai pankit ja rakennusfirmat keksivät kaikenlaista keinoja (kuten tonttivastikkeet ym), joiden avulla itse myyntihintaa saadaan alas, mutta kyllä normaali ostaja laskee enne kaupantekoa myös asumiskustannukset per kk, eikä mene halpaan.

Siis tietenkin pientä korjausliikettä alaspäin voi tulla ja tn. jossain vaiheessa tuleekin, mutta romahdus vaatisi esimerkiksi työttömyyden räjähtämisen käsiin. Lama-aikaiset ongelmat johtuivat juuri siitä, että ihmiset otti isoja lainoja ja sitten lähti kaikilta työt samaan aikaan -> paljon asuntoja pakkomyyntiin ja ostajia oli vähän.

Lain mukaankin asuntolainan vakuutena on lainanottohetkellä sovittu asunto tai muu vakuus, ei niitä ruveta kyseenalaistamaan kesken laina-ajan. Tietysti jos tekee asuntokauppoja, tai omistussuhteisssa muuten (esim. juuri avioeron vuoksi) tulee muutoksia, silloin asia on eri. Mutta kyllä pitää olla tosi huono tuuri, eli tosi suuri laina jonka vakuutena ostettava asunto 100 prosenttisesti, ja sitten ero tai kaupat tulee niin pian ettei lainaa ole vielä ehtinyt lyhentämään. Siinä tapauksessa ehkä kannattaa miettiä jotain muita ratkaisuja?Kannattaa myös muistaa, että jos nykyisen asunnon hinta laskee, niin todennäköisesti laskee myös sen uuden mihin vaihdetaan. Omaisuuden arvon muutoksella ei niin väliä ole, ne osakkeet on siellä pankissa lainan vakuutena vielä pitkään. Ainut merkitys asunnon hinnalla on se hinta verrattuna esim. ostohintaan, mutta mitä väliä silläkin on, sillä yleensähän asunto myydään kun se vaihdetaan toiseen. Jälleen kerran poikkeus on ero, kuolema tai muu vakava asia, joka kyllä mutkistaa paljon muitakin asioita kuin asuntolainoja.

Asuntojen hinnat eivät tule romahtamaan lähivuosina.Asuntojen hinnat saattavat hieman (0-10 %) laskea lähivuosina.Todennäköistä on, että hinnat tulevat maltillisesti nousemaan lähivuosina.0-10 % lasku hinnoissa ei ole romahdus.

Oikeasti, välillä miettii kuka uskoo hintojen enää nousevan???vuodesta 1993 hinnat ovat kaksin-kolmenkertaistuneet- sairasta!Esim. Tampereelta hintakehityksestä: 1991 rakennetun rivarinpätkän arvo on noussut 60 000 eurosta 140 000 euroon, ja asunto on vain vanhentunut...Palkkakehitys ei todellakaan ole pysynyt tuossa tahdissa mukana.Kenen etu tämä on, että hinnat ovat hullun korkeat? No tietysti pankin, saavat hulppeat korkotulot isoista asuntolainoista. Mutta asuntovelkaiselle tai asunnonostajalle nämä hinnat ovat jotain ihan älytöntä. Onpa hienoa, kun meillä suomalaisilla suurin osa varoista menee asumiseen.Eikä todellakaan tarvitse olla mikään neropatti, jos osaa " ennustaa" , että hinnat laskevat lähivuosina. Mikään markkinatalouden teoria eikä käytäntö mahdolista ikuista asuntojen hintojen nousua.

asuntokaupan historiassa asuntojen hinnat ovat laskeneet kerran. 90-luvun lopulla meillä oli romahdus. Ja syystäkin. Sitä lukuun ottamatta hinnat eivät ole laskeneet kertaakaan.

Sivut

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat