Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Seuraa 

Meillä poika 1v3kk on juonut nyt pelkästään tavallista maitoa.Aikaisemmin vatsa on ollut ok ja kakka normaalia.Ainoastaan kun muutama kuukausi sitten yritin antaa tavallista maitoa niin vatsa meni vähän löysälle.Annoin siis tuttelia.Nyt muutama viikko sitten siirryin uudelleen tavalliseen maitoon ja kakka muuttui heti kiinteämmäksi.Viime päivinä kakka on mennyt kuitenkin tosi kovaksi ja lapsi vain itkee kun yrittää kakata.Voiko tämä olla oire siitä ettei maito sovi?Eikö sen pitäisi silloin löysyttää vatsaa?

Kommentit (8)


Ja tosiaan vähäisen muun nesteen, kuitujen ym takia meidän pojan vasta kovettuu ja ilmenee ummetuksella, itkemisellä kun kakakattaa ja pelkona kakata koska se luonnollisesti sattuu ulos tullessaan.Eli ei meillä ole maitoallergiaa siitä todettu vaan fissuuraaksi-> maito kuivattaa ns suolistoa liiaksi ja siksi uloste muuttuu kovaksi. Uloste " Naarmuttaa/haavoittaa" suolistoa ulostullessaan ja näin ollen aiheuttaa kipua ja joskus verenvuotoa ulosteen yhetydessä.Tähän tosiaan auttaa runsas kuitupitoisten ruokien rinnakkaissyönti + paljon vettä ym sokerittomia juomia tai vaihtoehtoisesti levolacia (meillle lastenklinikalta määrättiin reseptillä -> saa myös ilman reseptiä) jos ruokavalion muuttaminen on hankala -> esim erityisen nirso lapsi kuten meidän poika ;D

Levolac sopii vauvasta vaariin vaikka koko elämän ajaksi. Se lisää ns. nestettä suolistossa ruuoan kulkeutumisen kaveriski ja pitää huolen että uloste ei pääse kovettumaan liiaksi.Maidon kokonais kulutus on maksimissaan 6dl/vuorokaudessa oikein riittävä määrä, litra on jo liikaa.

Suosittelen sitä levolacia näin ensi hätään auttamaan kakan pehmentämisessä.

ummetuksena ja kuivaihoisuutena. Meidän poika nyt jo 4 v alkoi oirehtia jo 4 kk ikäisenä koska sai vain korviketta. Sai siis myös korvikkeesta ummetusta. kokeilin eri korvikkeita useita viikkoja kerrallaan. Tilannetta seurattiin ja vasta 8 kk ikäisenä saimme kokeiluun erikoismaidon nimeltään almiron pepti. Sitten pidettiin 2 vkoa ruokapäiväkirjaa oireista ym. Ummetus loppui tänä aikan ja pojasta tuli hyväntuulinen joka kakkasi normaalit kakat joka päivä ( ennen 1-2 krt viikossa huudon kanssa pieni kova kikkare). Saimme siis maito allergian diagnoosin. Sittemmin tehtiin myös kunnon maitoaltistuskoe ja eihän tulokset heti näkyneet koska poika oireili vaan vatsalla. taas juotettiin vajaa 2 vkoa korviketta ja vatsa muuttui jo parin päivän korvikeannoksien jälkeen kovaksi. Se oli sitten sillä selvä. Saimme ohjeeksi että voimme kokeilla pojalle vuoden ikäisenä soijamaitoa varovasti. näin teimme ja se sopi hänelle. Noin 2 vuotiaana saimme myös varovasti luvan kokeilla tavallista maitoa ja sekin sopi hänelle jo silloin. Hän siis toipui täysin maitoallargiastaan. Hänellä todettiin aikanaan myös prick testeissä muutamia allergioita muttei mitään erikoisia ja nekin ovat meneet suunnillen ohi. Jäljellä on silti atooppinen iho ja infektioastma.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Meillä taas on moniallerginen reilu 4-vuotias vihdoin ja viimein alkanut käyttää maitotuotteita. Maitoallergia todettiin 6kk:n iässä eikä koskaan saanut mitään vastikkeita. Oireili silloin enimmäkseen iho-oirein, joskin myöhemmin alkoi maitokokeiluista myös vatsa mennä sekaisin (= vaaleaa, lähes oksennuksenhajuista kamalaa mönjää...).Anyway, muitakin ruoka-aineallergioita on (viljat+muna), mutta viimeiset oikeastaan pari vuotta on menty aika hyvin eteenpäin - poika on kasvanut ja vatsa toiminut säännöllisesti kuin kello! Ruokavalio on ihan kiitettävän laaja ja nyt keväällä kokeiltiin jälleen kerran kypsennettyä maitoa + Gefilustuotteita, joiden totesimme vihdoin ja viimein menevän alas, pysyvän sisällä ja olevan tuottamatta oireita! Ainakaan pahemmin... Tosin " raakaa" maitoa poika ei vieläkään juo ja epäilen, tuleeko koskaan juomaankaan, kun se nyt ei vain maistu... Mutta siis ruuanlaitossa käytän maitotuotteita nyt surutta (" oikeaa perunamuusia, jes!!! ;o)) ja jonkin verran on syönyt myös hapanmaitotuotteita eli rahkaa, jugurtteja ym. Kaikki hyvin - paitsi, että uutena ongelmana on jonkinasteinen ummetus... Aiemmin kakkasi joka päivä, lähes samaan kellonaikaan ;) oikein sopivan pehmeää ja " tavallista" kakkaa. Nyt menee välillä päiviä, ettei käy kakalla lainkaan ja lopputulos on sitten mitä on... Itse en osaa meidän tapauksessa ajatella kuitenkaan, että kyse olisi enää ihan allergiastakaan. Lähinnä ehkä tottumattomuudesta ja mahdollisesti vatsahapoista. Oletko kokeillut maitohappobakteereita tasapainottamaan vatsan toimintaa? Niistäkin voisi olla apua.Mutta ei kaiken tosiaan tarvitse olla " allergiaa" , vaan voi yksinkertaisesti olla, ettei lapsesi ruuansulatukselle maitotuotteet oikein sovi. Tällaisia ihmisiä on meidänkin maassamme paljon, saati sitten muissa maissa, joissa maitotuotteita käytetään paljon vähemmän. En nyt enä muista, minkä ikäisen sanoit lapsen olevan, mutta itse yrittäisin korvata ainakin varsinaisen maidon joillain muilla maitotuotteilla (etenkin hapanmaitotuotteet ja nimenomaan Gefilus-sellaiset) ja niilläkin vain kalsiumin ym. kannalta vähimmäismäärän. Maitotuotteita ilmankin pärjää ihan hyvin aika pienikin - jonkin verran vain täytyy ruokavaliota säätää, jotta proteiinin, kalsiumin ja B-vitamiinien tarve tulee varmasti tyydytetyksi. Jos lapsi on vielä Tuttelilinjalla, mutta kuitenkin tarpeeksi " iso" vierotukseen, voi pikkuhiljaa yrittää korvata Tuttelia jollain muulla.Mutta muista myös kuitu ja riittävä neste (ei maito...), jotka molemmat auttavat vatsan toimintaan.

Meillä poika joi tuttelia vuoden ikään ja kun aloin sekottamaan tavallista maitoa tuttelin kanssa ja vähitellen vähensin tuttelin määrää ja lisäsin tavallista maitoa, pojan vasta meni niin kovaksi että lopetin tavallisen maidon antamisen kokonaan muutaman viikon parun jälkeen.Annoin taas pelkkää tuttelin, kakka muuttui normaaliksi, ja poika joi sitä pari kuukautta, sitten taas aloin lisätä tavallista maitoa sekaan pikku hiljaa ja nyt juodaan tavallista maitoa vain, eikä vatsa ole temppuillut.Tuttelissahan on se 6-12 kk ikärajahomma, mutta minä siitä viis veisasin ja annoin vielä kun poika oli 1 v 5 kk, pääasia että kakkahommat sujuu, aikansa kutakin...


Kyse ei siis ole mistään maidon sopimattomuudesta, vaan ihan puhtaasti siitä, että kakkaan ei riitä riittävästi " materiaalia" jotta sen koostumus pysyisi sopivana.Litra maitoa lapselle päivässä on riittävästi, enempää ei tarvita. Sen lisäksi huolehdi siitä että lapsi saa riittävästi kuituja (hedelmiä, vihanneksia, täysjyväviljatuotteita). Syökö lapsi paljon banaania? Banaani nimittäin kovettaa kakkaa myöskin.

Hei!Meillä ihmeteltiin lasten jatkuvaa ummetusta ja syyksi paljastui maitoallergia. Kun lastenlääkärin ohjeistuksella jätettiin maito ja muutama muu ruoka-aine pois niin vatsa saatiin toimimaan.Kokeilin myöhemmin silloin tällöin tilannetta (1-2 krt vuodessa) ja muutaman jogurtin syönnin jälkeen oli aina vatsa ummetuksella ja itkulla väännettiin pottaan. Joskus neljän vuoden kohdalla vatsa ei mennyt enää kovaksi ja maito alkoi sopimaan.

nipo:

Lainaus:

Litra maitoa lapselle päivässä on riittävästi, enempää ei tarvita.
Minusta litrassakin on jo aika lailla liikaa... Eikös se jo vie tilaa muilta ruuilta silloin??Ja nyt tosiaan katsoin, että lapsesi on vielä noinkin pieni. Pidä tauko lehmänmaidossa ja palaa toviksi Tutteliin! Jos Tuttelista ei tule mitään oireita, niin anna lapsi juo sitä vielä hetken, ei se ole vaarallista... ;-) Voithan pitää Tuttelimäärän alhaisena - vaikkapa aamu-, päiväuni- ja iltamaidot. Tuo 6 dl on varmasti enemmän kuin tarpeeksi, kun lapsi syö varmaan jo muutakin ruokaa. Ja jos haluat, voithan antaa vaikkapa vielä kalkkitabletin jossain välissä - murskattuna, jos ei pureskelu luonnistu. ;-)Hiljaa hyvä tulee!!

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat