Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Seuraa 

Hei!Miten teillä, jotka olette täysimettäneet vauvaa esim. 6 kuukautta, ovat vauvan yöunet kehittyneet? Eli onko yhtenäinen pätkä lyhentynyt vauvan kasvaessa vai onko maito riittänyt pitämään nälän poissa useita tunteja?Meillä on kohta 3 kk ikäinen vauva, joka pitkään nukkui n. 6 tunnin pätkän yöllä ilman syömistä, mutta nyt ollaan menty alle 5 tunnin ja vauva on entistä paljon nälkäisemmän oloinen herätessään. Mietinkin, onko tässä kyse ilmiöstä jonka vuoksi useat vauvat saavat äidinmaidon lisäksi muuta ravintoa eli pelkällä maidolla ei jaksa nukkua pitkään, vaiko kenties jostain muusta.Olisin siis kiinnostunut tietämään, mitä mahdollisesti on öiden suhteen odotettavissa; onko syytä orientoitua nukkumaan entistä pienemmissä pätkissä. : ) Maitoa kyllä tulee hyvin enkä hevillä ole ajatellut tässä vaiheessa vielä ruveta muuta ruokaa tarjoamaan.Kommentit (18)

Kirjoituksesi kuullostaa suunnilleen siltä, minkälaista meilläkin oli. Suhteellisen lyhyillä unipätkillä alusta saakka. Tämä äiti väsyi niin paljon, että vaikka kovasti olisin itsekin halunnut imettää sen 6 kk, aloin antamaan pikkuhiljaa kiinteitä vauva ollessa jonkin verran yli 4 kk. Nyt vauva on kohta 6,5 kk, syömme jo neljä ateriaa. Yöllä syödään (rintamaitoa) kuitenkin edelleen 2 kertaa. Mutta onhan se luksusta jo tämäkin, ennen kun vauva kävi yöunille noin klo yhdeksän illalla, eka syönti oli jo puoli yhdentoista maissa ja siitä sitten aamuun tihentyvällä tahdilla. Mutta, kyllä minuakin varoiteltiin, että ei se lisäruoka vältäämättä tuo helpotusta, joillakin saattaa mennä " pahempaan" suuntaan. Kokeilimme ensin myös velliä, mutta sillä ei juuri muutosta saatu ja ilmeisesti ei vellejä niin suositellakaan annettavaksi.Meille neuvolassa ehdotettiin lisäruokaa eli kiinteetä mieluummin rintamaidon lisäksi, kuin maitomäärien lisäämistä korvikkeella.Syyssäde, ehkä sinunkin kannattaa harkita siirtymistä tukevampiin eväisiin. Ainakin meillä kun aloitettiin " muu ruoka" , on sen jälkeen peremmin voineet kaikki meidän perheessä, vauva, äiti ja isäkin =). Minua ei ainakaan enää harmita.Päätät sitten jatkaa imetyksellä tai antaa muuta lisäksi, jaksamista!

Meillä neiti oli täysimetyksellä 6kk ja 2,5 kuukauden iästä alkaen alkoi nukkumaan yöt 1-2 syötöllä. Eli ensimmäinen unipätkä oli 4-9 tuntia. Kuitenkin 3kk ja 5kk iässä oli muutama yö sellainen tiheän imun yö. Mikä meillä ei tarkoittanut syömiskertojen lisäystä vaan sen kaksi kertaa kun neiti yöllä söi niin saattoi syödä 45 minsaa kerralla entisen muutaman minuutin sijaan :)Eli ehkä vauvallasi on tiheän imun kausi meneillään? :)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Minulla on kaksi lasta ja molempia täysimetin 6kk asti. Tämä kuopus aloitti n. 4kk ikäisenä 1-max2 tunnin välein heräilyn ja sitä kesti.... pitkään. Meille ongelmaksi koitui se että hyvin aktiivi miehenalku ei kertakaikkiaan syönyt päivisin tarpeeksi eli ruokailujen painopiste siirtyi yöhön. Esimerkiksi kauppakeskuksessa oltuamme oli yhteensä n. 5h syömättä ja lopulta malttoi hieman syödä pahimpaan nälkäänsä. Yöllä tällainen tauko olisi ollut luksusta....Kannattaa tosiaan seurata miten syöminen jaottuu vuorokauden sisällä. Lisäksi kannattaa miettiä että olisiko kyseessä uniassosiaatio eli tissiä tarvitaan jotta saadaan unesta uudelleen kiinni.Meidän molemmat lapset ovat aloittaneet täysien öiden nukkumisen vasta n.1,5v ikäisenä vaikka yötissettely on lopetettu 1v aikaan.Tässä muutama vinkki, jotka auttoivat itseäni ;)

*kello pois sängystä

*lopeta syöttökertojen laskeminen

*pidä silmät kiinni ja liikku mahdollisimman vähän (perhepeti auttaa)

Eli toimi mahdollisimman eleettömästi :)Mielestäni yösyönneissä ei ole mitään väliä miten monta kertaa syö jos se ei itseä häiritse. Ei siis kannata verrata muihin vaan siihen miten itse jaksaa. Jos ei kertakaikkiaan jaksa niin kannattaa asialle tehdä jotain.Vanttu (rv 37) joka palaa kohta yösyöttöjen pariin :)

vauva aloitti 3,5 kk iässä jatkuvan heräilyn yöllä vaikka tätä ennen oli AINA herännyt vaan 2 kertaa yössä. ajattelin että kyse on siitä että tarvitsis jo tuhdimpaa ravintoa. neuvolankin suosituksesta aloitettiin iltavellit ja sitten soseiden maistelukin jo 4kk iässä. turhaan. sama heräilytahti jatkui 6 kk ikään asti jolloin teimme tassuttelu-unikoulun ja yöt rauhoittuivat nopeasti. eli kun seuraavan lapsen saan, aijon kyllä häntä täysimettää 6 kk asti (jos vaan onnistuu) enkä kiirehdi ruokien kanssa koska minusta tuntui että ne enemmänkin tekivät öistäkin entistä rauhattomampia.

Meillä poika on nyt 7,5kk. Täysimetin 6kk asti ja valvoa sai kyllä aina välillä. Tiheän imemisen jaksoja esiintyi aina silloin tällöin. Joskus ne kestivät viikon, joskus kaksi. Tuolloin imetin kahden tunnin välein öisin ja päivälläkin normaalia tiheämpään. Kun " maitotilaus" oli mennyt perille, rytmi normalisoitui. Varsinkin yöimetykset vaikuttavat maidon määrään ja koostumukseen.Kiinteän ruuan aloittaminen ei sinänsä ratkaise nälkäpulmaa. Kasvikset ja hedelmät eivät pidä nälkää poissa, vaan joudut imettämään silti ihan samaan tahtiin kuin muutenkin. Vasta viljojen mukaan tulo voi auttaa asiaa.Itse jaksoin valvomiset ihan ok, kun tiesi, että ne ovat vain tilapäisiä jaksoja. Myös imeminen nopeutui koko ajan. 6 min. oli jo pitkä imetysjakso. Päivisin homma hoitui kolmessa minuutissa.Kukin imettää tyylillään ja voimiensa mukaan. Itse otin päikkäreitä ja jätin siivoukset sikseen tiheän imetyksen kausina.

Vähän vaikuttaa, että enemmistöllä on käynyt juuri niin kuin epäilinkin... toisaalta MiaMik olit ilmeisesti pärjännyt sitten ihan kivasti tiheiden imukausien jälkeen. Olen mielestäni bongannut tiheän imun kauden pari kertaa, silloin vauva söi päivälläkin entistäkin enemmän, mutta ehkä nyt voi kyse olla myös siitä tai sitten jostain oppimisvaiheesta - tai siitä ettei maito pidä nälkää.Saa nähdä miten meidän käy; toistaiseksi näillä yöunilla varmaan pärjää, vaikka kyllä " saavutetun edun menetys" 6 tunnista alle viiteen tuntuukin vireystilassa. Olisi kuitenkin kiva päästä vaikka sinne 5 kk ikään täysimettäen - peukut pystyyn sitä varten! : )

Voisin vielä sanoa, että meillä nuo tiheän imun kaudet kestivät yleensä noin viikon ja tosiaan yöhön vaikuttivat edellä mainitulla tavalla :) Mutta tosiaan päivisinkin imuteltiin sitten tiheämmin! Kun neidille tuli 3kk täyteen niin alettiin varovasti päivisin pidentämään syötön väliä ja aika helposti se onnistuikin vähintään kahteen tuntiin. Myös tämä vaikutti yöuniin silleen, että se eka unipätkä oli pidempi!Kyllähän nuo tiheän imun kaudet tosiaan vireystilaan vaikuttavat, mutta kummasti sitä vain jaksaa. Vaikkakaan meillä ne ei kauaa kestäneet. Mutta tosiaan oman jaksamisen mukaan kannattaa asiaa kuulostella! Kuten jo joku mainitsikin, niin soseet tai vellit ei aina niihin yöuniin auta. Varsinkaan alussa, kun määrät on pieniä ja aloitellaan yleensä kasvissoseilla. Kyllähän se maito on ravitsevampaa kuin kasvissose ;)

myös näistä onnistumiskertomuksista! On hyvä tiedostaa, että lisäruoka ei välttämättä kaikilla vauvoilla vaikuta yörytmiin. Ja sitä kummasti jaksaa paremmin, kun tietää että muutkin ovat pärjänneet vastaavassa tilanteessa. : ) Meillä mentiin muutama yö pidemmillä pätkillä, ja nyt taas ovat unet lyhentyneet. Olen päätynyt vähän siihen tulokseen, että kyseessä on todennäköisesti kuitenkin jokin oppimiskausi tai vastaava, koska vauva voi yhtäkkiä virkistyä valtavasti eikä vain malta ruveta nukkumaan. Itseä väsyttää, mutta ketäpä pikkuvauvan äitiä ei välillä väsyttäisi... Ja koska kuitenkin saan silti nukkua ihan hyvät pätkät öisin, en valita - tsemppiä ja jaksamista Sykerö (ja mahdollisesti muut) joilla yöt ovat vielä enemmän katkonaisia!

(Lisäksi lohduttaudun sillä, että kuten jostain luin, kun lapsi kasvaa teini-ikäiseksi on ärsytyksen aiheena todennäköisesti se, että hän nukkuu niin paljon ja pitkään! ;-))

Vauva nyt 5 kk ja täysimetyksellä aion mennä 6kk asti. Tuossa 3 kk iässä oli joku ihmeen yöheräilykausi,heräsi 1-2 h välein läpi yön kun sitä ennen oli nukkunut 3-4 h pätkiäkin jo kuukauden verran. Tuo tiheän heräilyn kausi kesti 3 viikkoa, sitten taas tasoittui 3-4 unipätkiin. Epäilin itse että olisi liittynyt jotenkin rokotuksiin joka saatiin 3 kk iässä, mutta tiedä tästä...Nyt saatiin 5 kk rokotus, ja samaa rallia oli seuraava yö :(, tulevat yöt näyttänee onko kyse rokotusreaktiosta (mielestäni outo reaktio kyllä olisi) vai jostain muusta. Meillä en kuitenkaan usko ettei saisi tarpeeksi maitoa, kasvaa ylikäyrillä ja syö 3-4 h välein. Esikoisellakaan ei mikään muuttunut miksikään vaikka aloitin kiinteät 6 kk iässä, heräili n. 10 kertaa yössä n. 9 kk ikään asti.

mä täysimetin meidän poikaa (nyt 5kk) 4kk ikäiseksi. aika tarkalleen 3kk tuli tiheän imun kausi joka kesti 2vko. siloin syötiin 30min-1,5h välein tmpäri vrk. vauva muutti samalla myös nukkumis rytmiään. sit oli viikko rauhallista kunnes alkoi taas kitisee näälkää. sitä kesti 2vko. sit otettiin pullo kehiin ja unet rauhoittui ihan älyttömästi! " ennen" sai nukuttaa 2h päiväunien aikana 3 kertaa uudelleen ja yöt oli sellaista pyörimistä. meillä on aina yöllä syöty usein (2h välein) mutta nyt erona on että se aika kun nukutaan niin on levollista unta.mä totesin että vaikka kuinka olisin halunnut täysimettää niin musta ei siihen ollut. nyt poika saa päivällä kasvis sosetta ja illalla pullon NANia. muilla kerroilla eka imetän ja sit annan 40-60ml NANia päälle

Täysimetin esikoista 6kk. Hän on ollut aina huono nukkuja, edelleenkin(3-vuotiaana)on levoton kuten minäkin. Söi öisin tosi tiheästi, mutta en tulkinnut sitä nälästä johtuvaksi, sillä on ollut aina aika pullukka. Sinnittelin sinne 6kk saakka ja sain todeta että olin ollut oikeassa, mikään ei muuttunut kiinteiden myötä. Uudet taidot hämmensivät vielä unia niin paljon, että 8-kuisena nousi sängyssä tunnin välein seisomaan jne. Nyt pikkukakkosemme on 5,5kk ja täysimetän häntäkin sinne 6kk saakka. Ihan hiljattain oli sellainen reilun viikon mittainen tiheän imun kausi jolloin söi useammin ja sitten on vielä näitä mönkimisyrityksiä pitkin yötä, yrittää liikkua, nousee käsiensä varaan huutelemaan jne. levotonta on, mutta varmasti ei ole taas nälästä kysymys. Erona näiden kahden lapsen välillä on se, että esikoinen tarvitsi lähes aina tissin nukahtaakseen, pikkukakkonen rakastaa tuttiaan.Yöheräilyt on raskaita, mutta minä teen aina heräilyt mahdollisimman helpoiksi. Nukutaan kaikki vierekkäin ja yritän toimia puoliunessa. Nyt kun makuultaan imetys alkaa sujua(en jostain syystä osannut kumpaakaan ihan pienenä imettää makuultaan), ei tarvitse juuri edes herätä syöttöä varten. Silloin kun tuntuu pahimmalta, täytyy vaan ajatella että tätä ei kestä kuin jonkun aikaa, sitten taas alkaa helpottaa. Vauvoilla on näitä vaiheita, ne menevät ja tulevat. Toisaalta juuri kun kuvittelee, että " nyt meillä on selkeä unirytmi" tms. niin taas sekin heittää häränpyllyä. Yö ja päivä kerrallaan, siten siitä selvitään. Kauniita unia kaikille!

sit oli viikko rauhallista kunnes alkoi taas kitisee näälkää. sitä kesti 2vko. sit otettiin pullo kehiin ja unet rauhoittui ihan älyttömästi!niin tämä 2vko siksi ettei aluksi suostunut ottamaan pulloa suuhun, itki ja yökki tuttia pois.

Meillä on nyt 5-kuinen tyttö täysimetyksellä. Pääsääntöisesti tyttö nukkuu yhden pidemmän pätkän yössä (3-4 tuntia) ja sitten alkaa tiheämpi syöminen. Pisin pätkä on ollut 5,5 tuntia, ja viiden tunnin pätkiä on ollut tän viiden kuukauden aikana alle 10 kertaa. Eli joskus säkällä yösyöttöjä on ollut vain yksi + aikaisin aamusta toinen. Joskus taas on ollut kausia, jolloin tyttö on syönyt n. viikon ajan 1-2 tunnin välein.Tyttö on nopea syömään, kuten oli isosiskonsakin aikanaan. Vaikka maitoa tulee niin, että joudun välillä lypsämään, tyttö syö silti tiheään. Esikoisen kohdalla kiinteiden aloittaminen (ml. iltapuuro) eivät vaikuttaneet pitkään aikaan mitenkään, joten nyt ollaan päätetty, ettei hoppuilla kiinteiden kanssa.Mä olen yrittänyt tehdä yösyötöistä mahdollisimman helppoja. Yritän henkisesti varautua siihen, että on huonommin nukuttuja kausia ja sitten paremmin nukuttuja. Enkä edes haaveile, että yösyötöistä päästäisiin eroon 6 kk:n iässä.

En ihan jaksa uskoa, että yöheräily olisi ihan vain täysimetyksen " syytä" . Meillä esikoinen heräili 1v asti vaikka lopetti yösyönnit itse jo 4kk iässä ja täysimetin häntä vain 4.5kk. Kakkosta täysimetin 6kk ja hän heräili 2h välein syömään koko vauva-iän vaikka painokäyrä oli + kokoajan. Nuorimmainen on nyt alta vuoden ja täysimetin häntäkin sen 6kk. Nukkui yöt ekat 4kk vaikka todella hoikka onkin, mutta sitten alkoi liikkua ja siitä lähtien onkin heräillyt pari kertaa tissille/yö. Meillä ainakin nuo yöheräilyt ovat kulkeneet käsikädessä kehityksen kanssa ja pahimmillaan ovat olleet tiheänimun kausia lukuunottamatta silloin, kun vauva on oppinut jotain uutta. Meillä kaikki ovat lähteneet kävelemään 10-11kk iässä jolloin yöt ovatkin sitten olleet todella rauhattomia kunnes taito on saatu hallintaan.Ystävilläni on vauvoja joita ei ole koskaan imetetty ja niissäkin on monia jotka heräilevät useasti ilman allergioita tms. Itse en siis täysimetystä sen takia lopettaisi sillä rankempaa on varmasti hakea maitopullo yöllä tms kuin imettää.


Poika täytti tuossa keskiviikkona 5 kk ja on ollut täysimetyksellä tähän asti. Poika nukkui ihan pienenä tosi hyvin ja heräsi syömään tuossa neljän viiden maissa ja söi vain hetken yhdestä tissistä ja tunnin parin päästä naukkaili hieman toista tissiä. Muuten nukuttiin mainiosti. Tuossa 4 kk jälkeen yöt alkoivat pikkuhiljaa huonontumaan. Poika heräsi aina vain aikaisemmin ja yösyöttöjen määrä lisääntyi. Tuossa muutama viikko sitten alkoi olla niin että syötiin jo klo 24, 2, 4 ja 6 ja siitä eteenpäin nukuttiin vain huonosti. (Nukahdettuaan tissille noin klo 22). Entisen pikasyönnin sijaan poika alkoi imuttelemaan tosi kauan aikaa per tissi ja söi aina joka syötöllä kummatkin tissit. Yhteen syöttöön meni hyvinkin 40-60 min. Siinä alkoi todellakin äiti vähän väsyä kun päiväsaikaan ei voinut myökskään nukkua kun piti esikoista viihdyttää. Oli varmastikin nk. tiheän imemisen kausi, mutta neuvolan ohjeistuksesta (ja muutenkin) olen nyt aloittanut soseet ja vellejä olen parina iltana yrittänyt. Velli ei kyllä uppoa pullosta ei mistään muustakaan yhtään. Porkkanasosetta sen sijaan poika söi tänään vähäsen. Olenkin ajatellut että jätän vellit suosiolla ja aloitan iltapuurot. Josko nuo toisivat noihin öihin hieman pidempää syömäväliä.Illan äm-tankkaus riitti koko yön, vaikka (tai ehkä juuri siksi että) painoa oli ½-vuotiaana jo lähemmäs 10 kiloa. (Nyt jo taapero ja nukkuu edelleen yöt läpi.)Näinkin hyvin voi siis käydä! :-)

Hei!Meillä vauva nyt 4kk ja aloitti n. 1vko sitten samanlaisen yösyömisien lisäämisen. Vain sillä erolla, että ennen mentiin 3h syöttövälein läpi yön ja nyt mennään alkuyö 2h välein ja loppuyö 1h välein. Eli alkaa äiti väsyä... Odottelen vastauksia myös. Halua täysimettää 6kk asti on, mutta alkaa väsyä ja se taas heijastuu suoraan omaan syömiseen ja sitä kautta tietysti maitoon! Pelkään ettäl oppuu kohta koko imetys. Päivällä syödään myöd 1-2 1/2h välein.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat