Vierailija


Lukee joitakin sanoja ja osaa laskea noin kolmeenkymmeneen.

Numerot tunnistaa ainakin kymmeneen ja osaa laskea montako on mitäkin tavaraa tai vaikka kukkaa.

Lapsi on ainokki, joten ei vertailupohjaa ja jos joku vääräleuka nyt luulee kehuksi, niin sitä tämä ei ole vaan ihan yleistä kiinnostusta.

Sivut

Kommentit (28)

Esikoinen tunnisti kaikki kirjaimet alle puolitoistavuotiaana, ennen kuin osasi kunnolla edes puhua. Hänen lempipuuhaansa oli tunnistaa kirjaimia eri teksteistä. Kun luettiin kirjoja, hän kysyi aina vain kirjaimista. Edes kuvat eivät kiinnostaneet. Lukemaan hän oppi 3 v 4 kk:n ikäisenä. Seuraava lapsi ei ollut niin kiinnostunut, mutta oppi kuitenkin lukemaan 5-vuotiaana, sitä seuraava 4-vuotiaana. Nuorin oppi myös 4-vuotiaana lukemaan. Hän täyttää kesällä 5, ja hän kirjoittaa meidän kauppalistat, niin kuin täällä jonkun muunkin samanikäinen tekee.Meillä esikoinen on kielellisesti lahjakas. Hänellä on hyvä kielikorva ja esim. englannin kielen hän oppi ihan televisiosta kuuntelemalla ja pelejä pelaamalla, jo ennen kuin koulussa alettiin englantia opettaa.

Siis poikaa ei olisi voinut vähempää kiinnostaa mikää tuollainen ja nykyäänkin on sellainen, että kun oppii asian (Eskarissa esim. lukemisen) niin hänen mielestään se on siinä, sitä e tartte enää treenata ja opiskella lisää, kun " se on niin lällyä" . Poika oppii todella nopeasti asiat ja sitten kiinnostus lopahtaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Meillä 3,5-vuotias poika joka osaa kaikki aakkoset tikkukirjaimin, osittain myös pienistä kirjaimista. Numerot tunnistaa ja laskee niiden kanssa 16:een asti hyvin, luetella osaa jo paljon pidemmälle (tosin 20 jälkeen menee helposti 30, 40, 50 jne eli ei luettele välilukuja). Harjoittelee sanojen lukemista eli luettelee kaikki kirjaimet sanasta ja sitten yrittää sanoa sen - menee sinnepäin mutta ei oikein vielä.On ollut kiinnostunut kirjaimista ja numeroista jo vuoden verran todella paljon. Moni muu asia kiinnostaa myös. Ihmettelen näitä jotka heti väittää, että lapsessa on joku diagnoosi jos on erilainen kuin muut. Itse olen ollut matemaattisesti lahjakas pienestä pitäen ja muuten sellainen keskitason oppilas, mies on ollut aina (peruskoulu, lukio) 10:n oppilas KAIKISSA aineissa (siis ihan tosissaan mä en meinannut uskoa kun näin todistuksia), samoin veljensä jne.Kaveripiirissä en ole vielä törmännyt yhteenkään samanikäiseen lapseen joka lukisi/laskisi yhtä hyvin. Enkä moneen vähän vanhempaankaan. Ilmeisesti ei ole kovin yleistä, koska 3v neuvolassa kysyttiin meiltä (ei ollut oma th vaan sijainen) että onko tämä kaikki varmasti lapsilähtöistä. Ja kyllä se on. Kysyinkin th:lta että pitääkö jättää sitten muka vastaamatta kun lapsi kysyy. Ja lapsihan kysyy. On kiinnostunut kaikesta ja kyselee jatkuvasti erilaisia asioita. Todella vaikeita vastatakin, pitäisi olla tietosanakirja takataskussa, mutta olen oppinut, että voi vastata lapselle, että " äiti ei tiedä, kysytään isiltä" !

Kyllä meidänkin lapsi osasi alle 3-vuotiaana lukea montakin satukirjaa kannesta kanteen. Lisäksi osasi lukea sanoja kuten Mcdonalds, Prisma, Toyota Avensis, jne Osasi myös englantia ja sanoin usein I' m lovin it.Vierailija:

Lainaus:
Lukee joitakin sanoja ja osaa laskea noin kolmeenkymmeneen.

Numerot tunnistaa ainakin kymmeneen ja osaa laskea montako on mitäkin tavaraa tai vaikka kukkaa.

Lapsi on ainokki, joten ei vertailupohjaa ja jos joku vääräleuka nyt luulee kehuksi, niin sitä tämä ei ole vaan ihan yleistä kiinnostusta.
Ei ole yleistä, muttei myöskään tavatonta.Vanhemmat sekoittavat herkästi kirjainten ja numeroiden oppimisen erityislahjakkuuteen tai toisessa ääripäässä erityislapsiin.Tosiasiassa pieni lapsi oppii ulkoa. Jos hän on kiinnostunut juuri kirjaimista, hän saattaa herkästi oppia ne ulkoa. Ihan samoin kun hän saattaa oppia liikennemerkit, automerkit, jonkun sarjakuvan hahmot...Vanhempien tuella on myös merkitystä. Jos vanhempi vastaa lapsen kiinnostukseen ja tarjoaa hänelle niihin liittyvää tekemistä, lapsi luonnollisesti myös oppii nopeammin.Toiset lapset tietysti ovat kiinnostuneempia asiasta ja kyky oppia ulkoa on parempi. Mutta sitä ei tule sekoittaa automaattisesti erityislahjakkuuteen saatika Aspergeriin, jonka tavanomaisimmat merkit näkyvät paljon muillakin tavoin kuin erityisinä kiinnostuksenkohteina;)Oma lapseni tunnisti kirjaimet 1,5-vuotiaana. Nyt 3-vuotiaana hän laskee esineitä jos niitä on alle 10, osaa kirjaimet ja numerot ym. ja haluaisi kovasti oppia lukemaan. Hän on hyvin sosiaalinen, rohkea ja puhelias ja käyttää kieltä ikäisiään paremmin. Lapsi on täysin normaali tapaus. Kuten kaikilla lapsilla, hänellä on myös alueet, joissa lahjakkuutta / kiinnostusta ei ole niin paljon. Hän esim. laulaa kirkkaasti ja kovaa nuotin vierestä eikä ole ketterä motorisissa jutuissa. Ihana paketti sellaisenaan.Nauttikaa lastenne lahjoista ja kiinnostuksenkohteista ja tukekaa niitä.

Asun peräerkkilässä, ja silti melkein jokainen eskari osaa kirjaimet ja numerot. Ainakin mitä mammoja kuuntelee. Oma poikani osasi laskea pikkuautoja 10 1v iässä, luki ensimmäisen sanansa 2v ja oli oppinut aakkoset 1 ja 2v välillä. Kysymys ei mistään ulkoa oppimisesta koska nyt 5v lukee aivan täyttä kyytiä. Ja neurologilla on käyty. On kuulemma hyvin kehittynyt eikä viitteitä mistään poikkeavasta ole. Kun tuo tunnepuoli on saanut nääs rauhassa kasvaa ;) Äiti jo erehtyi kuvittelemaan että on jotain vikaa kun 3v lukee ja kirjoittaa ;) Meitä on moneen junaan. Kongitiiviset taidot eivät ole inhimillisyyden mitta, niin kuin tiedät. Tärkeintä on että lapsi on onnellinen.

Meidän poika osasi myös siinä 2-2,5 -vuoden tienoilla luetella aakkosista lähes kaikki, numerot kymmeneen sekä tunnisti kaikki automerkit. " Luki" myös joitain (siis tuttuja) sanoja. Nyt ikää on 3,5 eikä enää osaa noista mitään :)

Vaikka lintukirjan lintujen nimet suomeksi ja latinaksi (tiedän tapauksen 2,5v), jos niitä hänen kanssaan luetaan ja hän on niistä vähäänkään kiinnostunut. " Harmi" vaan, että nämä taidot eivät ole välttämättä pysyvää sorttia.

Ihan oikeasti meillä on muutama kirja, joilla huijattiin mummia ja ukkia. Lapsi muisti kuvasta mitä siinä kohdassa kirjaa luki. Kirja oli melko pitkä ja yhdellä sivulla tekstiä useita lauseita. Moni luuli, että lapsi osaa oikeasti lukea koska muisti virheettömästi kirjan lauseet, mutta tunnisti kuitenkin kohdan vain kuvasta.Sama juttu kaiken muunkin kohdalla, lapsi osaa yhdistää sanoja kuvaan, muotoon ja väriin. Ei tarkoita että välttämättä osaa lukea.

ei välttämättä ole mitenkään ihmeellistä nykyaikana ainakaan. Meidän lapsi osaa numerot-ainakin kymmeneen. Kohta kai aakkosetkin ja välillä lukee lehteä hyvin tietävän näköisenä. Lukemisen suhteen en odota ihmeitä tapahtuvaksi ennen 4 ikävuotta. Kiitos siitä; muutenkin kauhean hektistä ja kriittistä aikaa: siis 2 v 6kk-4 v.


Ei olla koskaan tuputettu vaan lapsi haluaa tietää ja kyselee aina itse.

Autismin piirteitä ei ole vähimmässäkään määrin ja lapsi on myös aina ollut kovasti liikkunnallinen, joten karkea motoriikassakin tasollaan.

Ehkäpä tuo kirjain- ja lukemisinnostus on vaan väliaikaista, kuten joku kirjoitti oman lapsensa kohdalla käyneen.

...ei sinun siis huolissasi tarvitse olla.Oma esikoistyttöni osasi 3,5-vuotiaana kirjaimet ja numerot sekä tunnisti joitain sanoja. Emme touhottaneet aiheen kanssa emmekä prepanneet. Etenimme tytön oman kiinnostuksen vauhdissa. Hän oppi 5v8kk iässä lukemaan ihan itsekseen. Luki eskarin alkaessa ihan sujuvasti suoraan. Opettajat sanoivat, että tällaisia lukijoita sattuu yleensä 1-2 tuollaiseen normaaliin eskariryhmään.Neuvolasta olisivat laittaneet tytön hyvien akateemisten taitojen vuoksi vuotta aikaisemmin eskariin ja kouluun. Tyrmäsin itse ajatuksen, koska tyttäremme on ollut aina kuitenkin kovasti lapsekas ja leikkiväinen. Oikea ratkaisu oli, nyt ollaan 10v ja kolmannella.Kannattaa antaa lapsen mennä omassa tahdissaan ja ennen kaikkea antaa hänen olaa lapsi. Siitä on eniten hyötyä tulevaisuutta ajatellen.

Sivut

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat