Vierailija

Vanhan sanonnan mukaan leikki on lapsen työtä. Joidenkin tutkijoiden mukaan se pitää hyvin paikkaansa, lapsen leikkiminen voidaan heidän mukaansa erottaa selkeästi hänen muusta puuhastelustaan ja touhuamisesta. Tällöin leikkiminen nähdään toimintana johon liittyy jonkin asteisia tavoitteita ja päämääriä. Toiset taas näkevät lapsen elämän olevan leikkiä jo sinällään.Leikin avulla lapsi voi harjoitella sellaisia tilanteita varten, joissa tekemisen tavoite on saavutettava. Leikki on tältä osin oikean elämän opettelua. Lapsi harjaantuu leikin kautta useilla eri tasoilla, niin psyykkisesti, fyysisesti kuin sosiaalisestikin.Vanhempien kannustus tukee lapsen itsetuntoa ja rohkaisee lasta kokeilemaan uusia asioita, leikkimään uusia, erilaisia asioita korostavia leikkejä. Ne asiat, joita lapsi saa jo kotonaan rauhassa harjoitella, vanhempien niitä tuomitsematta, lapsi oppii hyvin ja voi hyödyntää niitä myöhemmin elämässään. Kotoaan lapsi oppii myös rajojen ja sääntöjen merkityksiä. Harjoitellessaan asioita, joita vanhemmat eivät hyväksy, lapsi oppii erottamaan vanhempiensa maailmankuvan mukaisesti oikean ja väärän.Tutkimusten mukaan ne lapset, joiden vanhemmat leikkivät lastensa kanssa omaavat aikuisena paremman itsetunnon.

Kommentit (11)

vapaasti, ei siihen aikuisia tarvita kuin taustalle valvomaan toisella silmällä ja ohjaamaan tai auttamaan vain tarvitaessa. näin toimitaan tarhassakin ja ei ole ennenkään aikuiset ehtineet kontata lasten kanssa päivät pitkät.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jestas mitä järjenkäyttöä! Leikkiminen ei ole itseisarvo vaan läsnäoleminen. Voi tehdä muutakin lapsen kanssa kuin leikkiä, esim pelata, lukea, käydä uimassa jne.En suosittele tai suosi leikkimistä lasten kanssa kuin aivan pieninä. Muuten parempi lapselle, et leikkii toisten lasten kanssa.

Opettakaa lapset leikkimään ja antakaa niille aikaa leikkiä. Aikuisten ei tarvitse leikkiä lasten kanssa, vaan lasten keskinäiset leikit on parhaita... niitä koko päivän kestäviä.

Ja voi sitä huomionhakua! Helpommalla pääsisi jos jaksaisi vähän kiinnostuakin niiden lasten leikeistä ja jutuista.Viimeksi yksi huusi mammashit mammashit koko ajan ja yksi kiukutteli rappukäytävässä....

jos minä menen leikkiin mukaan, niin minähän ohjaan helposti leikin kulkua - ei siinä lapsen mielikuvitus mene enää valloilleen.Toinen vaihtoehto on, että lapseni toteavat koko ajan " ei noin voi tehdä tai sanoa" . Rasittavaa, kun joku määrää, mitä saa tehdä...

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat