Seuraa 

tyttö (syksyllä täyttää 5 v) on ollut päiväkuiva ainakin pari vuotta.

Hän itsekin haluis yövaipankin jo pois, mutta kun sitä on kokeiltu, ei ole onnistunut- toisinaan hän on kuitenkin kuiva kun vaippa on ollut päällä. Olenko ymmärtänyt oikein, ettei yökuivaksi voi edes opetellakaan vaan se tapahtuu aika itsestään kun lapsi on siihen valmis?

Kommentit (8)

Meillä kohta 3-vuotiaalla jäi yövaippa pois keväällä. Kuivana öisin kyllä oli ollut jo yli puolivuotta, mutta elossa oli pieniä muutoksia niin ei viitsitty alkaa kokeilemaankaan aikaisemmin. Kirjoitinkin tuossa jokin aika sitten, että yksinkertaisesti sovimme pojan kanssa, että hän saa joka aamu auton, jonka illalla oli valinnut (yhteensä 5 kpl), kun oli nukkunut ilman vaippaa. Joka aamu hän innolla odotti ja muisti kysyä autoa. Puhuimme, että kun autot loppuu, lähdemme juhlimaan sitä, että hän ei enää tarvitse vaippaa, joten menimme sitten tivoliin. Sen koommin ei ole poika kysynytkään vaippaa, vaikka pikkuveljellä käytetäänkin.Meillä onnistui näin. Vahinkoja ei ole sattunut ja iltaisin hän ei juokaan kovin paljoa niin ei yöllä tarvitse käydä vessassa. Tietyt herkkyyskaudet mielestäni on, mutta en muista minkä ikäisenä.Terkuin, Tainu ja pojat kohta 3v ja 1v

Yökuivaksi ei voi opettaa/lahjoa/pakottaa yms yms. yökuivuus riippuu hormonista, jota joko on tai ei. Monet lpaset oppivat yökuivaksi vasta lähempänä viittä vuotta eikä sitä edes noteerata sitä ennen. Monet alakoululaisetkin kastelevat vielä silloin tällöin. Yövaippaa ilmaa voi kokeilla sitten, kun vaippa ei enää aamuisin ole märkä. Toki aiemminkin, mutta lasta ei sitten pidä syyllistää märistä vuodevaatteista. meillä 3v poika päiväkuiva täysin ollut noin puoli vuotta. Yöllä pidetään vaippaa. Muutaman kerran unohtunut eikä ole silloin kastellut, mutta pääsääntöisesti tosi märkä. En siis ole vielä ajatellut edes ottaa pois. Onhan poika vielä pienikin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Meillä 5,5 v poika sai juuri viime viikolla neuvolasta lainaan hälytinlaitteen yökastelua varten. Koska asia on juuri päällä ja omakohtainen olen lueskellut eri lähteistä asiasta ja nyky tiedon mukaan:

- yökuivaksi ei voi opettaa ennen kuin lapsi on siihen kypsä, eli lahjonnat, rangaistukset yms. ei auta, koska ei ole tahdonalainen asia

- kyse on elimistön kypsyydestä (hormoonin eritys, rakon koko jne) ja usein yökastelijat ovat myös tosi sikeäunisia

- ei liity millään tavoin esim. psyykkisiin ongelmiin

- juomisen rajoittaminen illalla tai herättäminen yöllä pissalle ei edistä asiaa, jonkun lähteen mukaan voi jopa hidastaa kuivaksi tuloa

- yökastelu on tosi yleistä: 5 v lapsista 10 % kastelee öisin ja on pojilla tyttöjä yleisempää;kulkee usein suvussa

- aletaan hoitaa aikaisintaan 5 v joko hälytinlaitteella tai lääkkeillä

Meillä ollut nyt hälytin käytössä muutamia öitä ja aikamoista runbaa se on mutta pitäisi alkaa helpottaa, edellyttäen että lapsi on tähän kypsä.

tyttö, oppi pian yökuivaksi 3-vuotiaana. Herätin hänet joka ilta ennen omaa nukkumaan menoani vessaan (tämä ei tiestysti pakosta onnistu jos itsekkin nukkuu lasten aikaan) Siitä jäi sitten vain sellanen " rytmi" etten kohta enää herättänytkään häntä vessaan vaan heräs itse jos pissatti. Sänkyyn ei ole pissannut kertaakaan. Pidin kuitenki varulta suojaa sängyssä jos vahinko sattuis. Nyt on vuorossa 2-vuotias tyttäreni, joka on jo parissa viikossa tullut päiväkuivaksi eikä vaippaa ole tarvinut enää ulkonakaan, kun osaa ilmoittaa hädästä. Samaa kokeilen hänelle myöhemmin kunhan yövaipaa aletaan jättämään pois.

Meillä myös aloitettiin hälytinlakanahoito tuossa toukokuun lopussa. Siihen asti pojan yövaippa oli joka aamu märkä, saattoi toisinaan fuskatakin. Kahtena ensimmäisenä yönä tuli kahdet pissat sänkyyn, sitten muutamana yhdet ja reilun viikon hoidon jälkeen yöt on olleet kuivia. Poika nukkuu aamuun asti pissaamatta tai herää yöllä vessaan :)Itse on mietitty, että ehkä pojalla olikin enemmän kyse opitusta tavasta. Kun tiesi, että on vaippa, niin siihen oli helppo pissata. Kun sitten nukkuikin ilman vaippaa, märät housut tuntui sen verran kurjalta, että oppi heräämään pissahätään ja jopa pidättämään aamuun asti.Yleensä siis yökastelua aletaan hoitaa vasta 5-vuotiailla. Ainakin meidän neuvolassa sanottiin, että 5-vuotialla voi kokeilla tätä hälytinlakanaa ja vasta kouluiässä hormonihoitoa. Tosin siinäkin taitaa olla paikkakuntakohtaisia eroja.

ainakin luulisin... Ikää vajaa 4v.

Päiväkuiva on ollut jo melkein 1,5v. joten iso ero tuolla päivä- ja yökuivaksipääsyllä oli.

Minusta tuntuu, ettei voi opettaa edes päiväkuivaksi, jos ei lapsi ole siihen valmis. Ei auta, vaikka olisi lukemattomia kertoja housut märät, jos ei lapsi vaan tunnista vessahädän tarvetta.

Yritän nyt saada 2-vuotiasta käymään potalla, muttei osaa sinne pissata vielä. Nousee potalta ja viiden minuutin päästä saattaa pissat tulla lattialle.Hälyytyspatjaa kai voidaan kokeilla yöllä, kun lapsi 5v., jos oikein muistan.

tämä nuorin kysy monta kertaa alkuun vaippaa, mutta sinnikäästi en vaippaa hänelle laittanut. Nyt hän on tyytyväinen kun saa käydä potalla niinkuin sisarrukset pöntöllä :)

Yövaippa jätettiin pois noin kk sitten. Aamuisin vaippa yleensä oli kuiva. Vahinkoja on tullut ja pissa tulee yleensä aamulla 06 jälkeen jos tulee. Yöllä saattaa herätä pissalle ja silloin seuraavan kerran sit aamulla...eli ei meillä ihan kuivia olla, mutta harjoitus kovaa. Ja ei halua vaippaa, vaikka veljellä käytetään.Mä pesen sitä pyykkiä kerran toinen haluaa olla ilman.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat