Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Vierailija

Annuiteetti vai tasaerä? Osaako joku selittää mikä ero näillä on?

Kommentit (5)

Kolmonen kuvaili juuri tasalyhennyksen, joka tulee edullisimmaksi, mutta on eri asia kuin tasaerä. Tasaerissä nimensä mukaisesti joka kuu maksetaan takaisin saman verran (tasaeriä siis), jos koron tarkistuspäivänä korko nousee, niin laina-aika pitenee.

Annuiteetti

Annuiteetti on hyvä vaihtoehto, jos haluat tietää laina-ajan tarkalleen etukäteen ja maksukykysi kestää mahdollisen korkojen nousun. Kaikki takaisinmaksuerät (lyhennys + korko) ovat lähtötilanteessa yhtä suuria. Lainan maksuerä muuttuu, kun korko muuttuu. Lyhennyksen osuus on aluksi pieni, mutta se kasvaa laina-ajan kuluessa samalla kun korkojen osuus pienenee.Tasalyhennys

Tasalyhennys on hyvä vaihtoehto, jos haluat alussa maksaa suurempia maksueriä. Kaikki lyhennyserät ovat samansuuruisia. Koron euromäärä pienenee samalla kun lainan pääoma pienenee, jos korkotaso pysyy samana. Jos viitekorko nousee, maksut nousevat jos viitekorko laskee, maksut pienenevät.Kiinteä tasaerä

Kiinteä tasaerä on hyvä vaihtoehto, jos haluat tietää tarkalleen maksuerän suuruuden myös tulevaisuudessa etkä välitä siitä, ettet tiedä tarkkaa laina-aikaa. Kaikki takaisinmaksuerät ovat yhtä suuria. Jos viitekorko nousee, laina-aika pitenee ja jos viitekorko laskee, laina-aika lyhenee. Takaisinmaksuerä on kuitenkin aina vähintään koron suuruinen. Jos lainan korko on kovin alhaalla lainaa nostettaessa, korkojen nousu laina-aikana voi pidentää laina-ajan tarpeettoman pitkäksi eikä laina lyhene. Ota silloin yhteys pankkiin ja sovi uudesta lyhennyssuunnitelmasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tasaerässä siis maksetaan joka kuukausi sama pääoman lyhennys takaisin pankille (esim 500Eur) ja siihen päälle sitten korot, joiden suuruus riippuu lainan määrästä ja korkojen suuruudesta. Eli käytännössä ensimmäiset vuodet ovat kaikkein tiukimpia, koska silloin maksetaan sekä lainaa takaisin ja suurimmat korot.Kuitenkin säästö tässä takaisinmaksussa on huomattava. Kannattaa valita, jos kykenee maksamaan hyvin takaisin lainaansa.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat