Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Vierailija


14.6.2007 09:52

Ruotsissa mansikanviljelijöille on myönnetty lupa käyttää torjunta-ainetta, joka tutkimuksen mukaan voi aiheuttaa sikiövaurioita.Tanskan ympäristöministeriön tutkimuksen mukaan torjunta-aineen sisältämä boskalidi saattaa aiheuttaa sikiövaurioita. Aineella voi myös olla pitkäaikaisia haittavaikutuksia vesistöihin.Ruotsissa Signum-nimistä ainetta käytetään varsinkin Etelä-Ruotsin mansikkaviljelmiä vaivaavan nahkamädän torjuntaan. EU-tutkimus boskalidin vaikutuksista valmistuu kuitenkin vasta loppukesästä.- Emme ole velvollisia odottamaan, että kaikki selvitykset valmistuvat. Muuten vaarana on, että ruotsalaisten mansikanviljelijöiden kilpailuasema heikkenee, Astrid Mårtensson Ruotsin kemikaalivalvontavirastosta kommentoi.Ruotsin kemikaalivalvontavirasto ei ole tutkinut ainetta.STT-TT-ISJa iltalehti:Vaarallinen torjunta-aine käytössä myös Suomessa

14.6.2007 12:38

Tanskassa vaaralliseksi todettu brokalidi-torjunta-aine on ollut käytössä Suomessakin vuoden 2006 alusta.Kotimaisen mansikkasadon odotetaan valmistuvan tavallista aikaisemmin. (RONI LEHTI)Ruotsalaismansikoissa vaarallista torjunta-ainetta?

Signum-nimellä myytävää ainetta käytetään mansikoiden homeen ja härmän torjuntaan. Sitä voidaan Suomessa käyttää myös omenoiden ja päärynöiden suojaamiseen.Elintarviketurvallisuusviraston Eviran mukaan ainetta on käytetty Suomessa noin 600 kiloa, mikä riittää noin 300 hehtaarin myrkyttämiseen.Signumille on myönnetty väliaikainen käyttölupa vuoden 2009 loppuun.Tanskalaistutkimuksen mukaan tehoaine brokalidi voi aiheuttaa sikiövaurioita ja aiheuttaa pitkäaikaisia haittavaikutuksia vesistöihin. Aine on hyväksytty EU:n alueella ja käytössä Suomen lisäksi esimerkiksi myös Ruotsissa.

TEPPO KOSKINEN

Kommentit (12)

Ja ulkomaisissa omenoissa ja ties mitä.

Kannattaa ainakin pestä ja kuoria ne kaikki mitä syö.

Mansikoita ei tee mieli ostaa enää, vaikka en ole ees raskaana. :(Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat