Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Vierailija

nimim: äiti on VÄHÄN väsynyt

Kommentit (2)

Siten se tv:stäkin tuttu Supernanny Jo Frostin kirja! Erittäin käytännönläheinen.Liisa Keltikangas-Järvisen tempperamenttikirja

Keijo Tahkokallion ajatuksia:Psykologi Keijo Tahkokallio vakuuttaa, ettei kasvatus ole vaikeaa- Lasten hoivaaminen on vaistomaista, joten ei kasvattaminen mikään vaikea homma ole, psykologi Keijo Tahkokallio sanoo. Toisinaan väitetään, että niin kutsutun hyvänkin perheen lapsesta voi tulla huumeiden käyttäjä tai murhaaja. Keijo Tahkokallio sanoo parinkymmenen vuoden kokemuksella, ettei tämä pidä paikkaansa.

- Ongelmaisen nuoren perheessä on aina jokin iso ristiriita, joka ei kestä päivänvaloa. Vanhemmilla on mahdollisuus vaikuttaa siihen, millainen ihminen lapsesta tulee, Tahkokallio antaa toivoa kasvattajille.

- Kavereiden vaikutusta ei pidä väheksyä, mutta neuvon teille, miten voitte valita lastenne kavereita. Jos sanotte, että tuon kaverin kanssa ei kannata viettää aikaansa, voitte olla varmoja, että juuri niin käy. Tahkokallio neuvoo vanhempia pitämään tiukasti kiinni esimerkiksi yksinkertaisesti nukkumaanmenoajasta ja siitä, ettei myöhäisleffoja katsota. Nimittäin lapsilta kielletyn leffan edellisiltana katsoneet ovat varmasti yhtä porukkaa aamulla koulun käytävillä. Ne, jotka eivät saaneet katsoa hakeutuvat toistensa seuraan.

- Näin yksinkertaista se on. Ette voi valita lastenne kavereita, mutta voitte valita arvot, joita perheenne kannattaa. Tahkokallio kertoo koomisen esimerkin, miten sähköalalla työskentelevä insinööri-isä vakavissaan väitti, ettei pystynyt estämään kymmenvuotiaan poikansa myöhäistä TV:n katselua.

Nukkumaanmenoajoista ei neuvotellaVuosikymmeniä myös tutkimustuloksia seurannut Keijo Tahkokallio on huolissaan masentuneiden lasten määrään kasvusta. Pitkäaikainen stressi johtaa masennukseen niin lapsilla kuin aikuisillakin. Vanhempien pitää huolehtia, että lapsi saa nukkua tarpeeksi. 12-16 -vuotiaatkin tarvitsevat unta vielä yhdeksän tuntia yössä. Ja jos lapsi saa valita, meneekö nukkumaan ajoissa vai ei, lapsi valitsee aina väärin.

- Nukkumaanmenoajasta ei neuvotella, painottaa Tahkokallio. Kasvava lapsi tarvitsee unta, koska unessa erittyy kasvuhormonia. Aivot ovat myös kehitystilassa ja tarvitsevat syvää, REM-unta paljon.

- Lasten unentarve ei ole yksilöllistä. Univelka aiheuttaa stressiä ja stressi taas estää oppimisen ja kehittymisen. Myös lasten laiminlyönti stressaa heitä. Nykyään hyvin yleinen syy lasten laiminlyöntiin on vanhempien työ. Ja se on ihan yhtä vaarallista kuin esimerkiksi alkoholismi, Tahkokallio muistuttaa. Kolmas lapsia stressaava tekijä on virikkeiden määrä.

- Jos lapsi katsoo 30 minuuttia televisiota, pitää hänelle lukea myös 30 minuuttia.Salkkarit ei sovi kahdeksanvuotiaalleTietokonepelien sisältöä vanhempien tulee valvoa, koska alle kymmenvuotias lapsi ei pääse pelimaailmasta pois lopetettuaan pelaamisen. Samasta syystä *Salkkarit* on liian vaativa ohjelma alle kahdeksanvuotiaalle. Ohjelmassa on vaikeita ihmissuhteita ja ristiriitoja, joita lapsi jää mielessään elämään.

Jännittävät, jopa pelottavat sadut eivät lasta vahingoita, koska lapsi kuvittelee päässään sadun tapahtumat.

- Lapsi kuvittelee ne aina itselleen sopiviksi! Kuvittelu on äärimmäisen tärkeää lapselle. Ilman kuvittelun taitoa ei voi opiskella esimerkiksi matematiikkaa. Laskeminen edellyttää, että pystyy kuvitteleman luvut päässään, Tahkokallio sanoo.

- Rajoja ja rakkautta, sitä on hoettu. Ja jos rajat osaa laittaakin, niin pitää muistaa myös antaa rakkautta. Rakkautta on jaksaa toistaa samat asiat noin 18 vuoden ajan joka päivä.

Moni varmaan tunsi piston omassatunnossaan, kun Tahkokallio julisti, ettei rakkautta ole se, että niistä lattialla lojuvista vaatteista huomautetaan tyyliin: pitääkö aina tästä samasta asiasta sanoaLasten kuuluu pitää vanhempia tyhminäNukkumaanmenoajat, karkit, TV-ohjelmat, tietokonepelit ja pukeutuminen muun muassa ovat niitä aiheita, joista Tahkokallio suosittelee käytävän kymmenen ottelua päivässä lasta kohden.

Aikuisen kuuluu voittaa jokainen ottelu. Vanhemmuus on siis hauskaa, kun aina saa voittaa!

- Ja välillä on todella hauskaa, kun saa voittaa erityisen monta ottelua. Ja ajatelkaas vaikka opettajia ja päiväkodin henkilökuntaa, heillä vasta hauskaa onkin! Tästä seuraa tietysti se, että vanhemmat ovat lapsen mielestä tyhmiä. Niin kuuluu ollakin. Aikuisen tehtävä on olla veturi ja lapsen vaunu. Toisin päin ei saa olla. Tästä on SM-tapauskin.

- Isä toi poikansa päiväkotiin hikeä pyyhkien. Hän kertoi, kuinka vaarallinen matka oli ollut, kun ei ollut talvirenkaita ja keli oli liukas. Miksei isä vaihtanut talvirenkaita kysymykseen hän vastasi, ettei poika antanut! Poika nimittäin oli sanonut, ettei lähde päiväkotiin, jos isä vaihtaa renkaat. Poika kuulemma tarkisti renkaat ennen lähtöä. Kasvatus luo kyvyn kokea mielipahaa eli luopua mielihyvästä.

- Lapsihan tunnetusti haluaa kaiken mielihyvän heti. Vanhempien tehtävä on rajoittaa mielihyvän saantia. Lapsen haluihin vanhemman kuuluu vastata kuusi kertaa ei ja yhden kerran kyllä. Sama suhde on viikossa: kuusi arkipäivää ja yksi pyhä. Karkkipäivä viikossa on siis perusteltu juttu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat