Vierailija

Olemme etsimässä Helsingistä / Espoosta (ehkä mieluummin Espoosta työpaikkojen sijainnin takia) n. 120-140 m2 perheasuntoa. Tavallinen kiva rivi-tai paritalo sopisi meille hyvin, emme hae mitään erikoista luksusta. Koska meillä on kolme lasta, aivan 90 neliön asuntoon emme mielellämme perhettämme survoisi.Kaikki nämä tuntuvat maksavan n. 370.000 - 450.000 euroa!Meillä on säästöjä vain 70.000 eur, joten lainaa pitäisi ottaa siis pahimmassa tapauksessa melkein 400.000 eur. Palkkamme eivät ole suuren suuret eivätkä pienen pienet, yhteensä tienamme bruttona 7.200 euroa kuussa.Kertokaa muut tämäntyyppisissä kodeissa asuvat, paljonko teillä on lainaa ja paljonko tulonne ovat? Miten olette ratkaisseet asumiskysymyksen? Onko niin, että näillä kuukausituloilla me kuulumme auttamatta köyhälistöön ja haave siitä, että jokaisella lapsella olisi oma huone, on viistainta haudata...

Sivut

Kommentit (27)

Nythän hinnat ovat ihan huipussa, joten moni isoissa neliöissä asuva on ostanut omansa jo aiemmin ja paljon halvemmalla. Nyt kun korot nousevat edelleen, kannattaa tosiaan miettiä mitä tekee. Ensiasunnon ostaja tarvitsee perinnön pohjaksi, muuten laina on musertava.

Me totesimme jo 7-5 vuotta sitten, että Helsingistä saa halvemmalla ison asunnon ja enemmän katetta rahoille kuin Espoosta. Kävimme läpi useita eri alueita (idässä Vartiokylä, Vesala, Myllypuro; keskellä Oulunkylä ja länsi-Pakila, lännessä Pitäjänmäki, Konala; Espoossa Olari, Piispansilta, Laajalahti, Uusmäki; Lintuvaara; Vantaalla Rajatorpan ympäriltä ne omakotialueet) hintaluokka noin 270-330 t, paritaloja ja rivareita lähinnä. Tuli ihan selvästi esiin, että Hesasta sai halvemmalla samat neliöt. Halusimme paljon neliöitä, hyvillä liikenneyhteyksillä ja mielellään kivitalo kaukolämmöllä. Pintamateriaalit ja muun voi aina vaihtaa, sijaintia ja talon peruslaatua ei. Siispä asumme KehäI:n tuntumassa, kokonaisneliöitä yli 150 ja palvelut kävelyetäisyydellä, lainaa vain kohtuudella, koska edellinen oli jo velaton. Hyvien joukkoliikenneyhteyksien ansiosta emme tarvitse kahta autoa, joten siitä tulee iso säästö vuosien myötä. Siispä jos vanhampikin rakennuskanta kelpaa, niin katsastaisin myös Hesan. Ja tosiaan, huonokuntoinenkin kerrostaloasunto esim. Kauniaisista on mielestäni aina hyvä investointi. Tosin en seuraa kerrostaloasuntojen hintoja, ehkä niitä saa ihan kivasti Espoostakin. Mutta myönnän että pikkutalojen hinnat ovat mielestäni nyt hillittömiä, hintapyynnöt ovat ainakin 100 000 e isompia kuin vielä 5 v. sitten.

Vierailija:

Lainaus:


Joskus vain todella ihmetyttää kun katselee noita myytäviä asuntoja - suurin osa perheasunnoista maksaa todella sen 300.000 - 450.000. Onko niin, että kaikki esim. espoolaiset pariskunnat tienaavat kymmenentuhatta euroa kuussa bruttona? Ovatko kaikki koulutukseltaan diplomi-insinöörejä ja Nokialla töissä? Missä asuvat sellaiset perheet joissa vanhemmat ovat vaikkapa poliisi+ala-asteen opettaja, vakuutusvirkailija+sairaanhoitaja, bussinkuljettaja+ sihteeri, kaupan kassa+sosiaalityöntekijä... ??? Onko näitä Espoossa ollenkaan?


Ja siihen päälle sitten ottaneet sopivasti sitä uutta lainaa. Eli aniharvahan ensiasunnokseen näitä isoja kalliita perheasuntoja noilla palkoilla pystyy ostamaan...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

No ei ainakaan me tienata tuommoisia summia, vaikka korkeasti koulutettuja ollaankin. Tosin voi olla, että näillä meidän koulutuksilla saisi parempaakin palkkaa, mutta ollaan tietoisesti valittu lyhyemmät työpäivät eikä sitä, että palkka on huima, mutta " työt pitää hoitua" kuten monella muulla varmaan on. Niin ja Nokia ei nyt kovin hyviä palkkoja maksa - yhdelle maksaa, jonka tiedän, muille ei esimiesasemassa oleville taas ei maksa. Mut me nyt ollaankin vähään tyytyväisiä ja emme edes harkitse muuttoa tästä kerrostalokolmiosta yhtään mihinkään vaikka meitä on kohta neljä. Pohja on hyvä (makkarit 16 ja 18 m2, joten tänne kyllä mahtuu ihan hyvin).Itsellä jos olisi teidän tilanne ja teidän rahat, niin nappaisin Karakallion 5h+k kerrostaloasunnon. Hintapyynti alle 190000 euroa ja eipä tarvitsisi paljon lainaa ottaa. Sitten kun asuntojen hinnat varmaan putoaa 5-6 vuodessa (tää nyt vaan mun arvio), niin veikkaisin, että olisitte saaneet tuolla 1300 eurolla lyhennettyä jo 5 vuodessa lainaa niin, että sitä olisi lyhentynyt 55000. Silloin olisi varmaan varaa myös vaihtaa rivitaloon tms. (teidän asunnon hinta olisi laskenut, mutta rivitalon vielä enemmän eli välirahaa tarvittaisiin vielä huomattavasti vähemmän).Jos taas otatte tuommoisen 300000 euron lainan, niin siitä 1300 kuukausierällä lyhennys on 5 vuodessa noin 6000 euroa... Taidan olla liian tietoinen lainarahan hinnasta, mutta ainakin minusta jos laina toisessa vaihtoehdossa lyhenee 100 euroa kuussa ja toisessa 900 euroa kuussa, niin kyllä se ensimmäinen melkoisen hukkaan heitetyltä rahalta kuulostaa.

Siihen on selitys se, että mieheni on ulkomaalainen, toimii asiantuntijatehtävissä isossa kansainvälisessä yrityksessä, jonka sisäinen kieli on englanti. Hänelle ei koulutusta vastaavaa työtä ole PK-seudun ulkopuolella tarjolla.Jos meille molemmille olisi koulutusta vastaavaa töitä tarjolla vaikkapa Tampereella, Turussa tai Jyväskylässä, melko varmasti lähtisimmekin pois pk-seudulta.

Kaikkien pitäisi saada omakotitalo kalliilta alueelta ja silti valitetaan kalliista hinnoista.Vierailija:

Lainaus:


Karakalliossa todella kivalla paikalla kerrostaloasunto 5h.

Katsokaa etuovesta.
On ehdotettu Vantaata, Tuusulaa, Järvenpäätä jne.Meillä ei ole autoa, toistaiseksi olemme pystyneet liikkumaan joko julkisilla tai sitten fillaroiden (mies kesät talvet). Jos muuttaisimme esim. Tuusulaan, se tarkoittaisi että meidän täytyisi ostaa ei vain yksi, vaan kaksi autoa koska itse olen vuorotyössä.Toisaalta jos ajattelee, että esim. rivari maksaisi Tuusulassa 100.000 eur vähemmän kuin Espoossa ja kaksi käytettyä autoa saisi yhteensä 35.000-40.000 eurolla, niin ehkä se kannattaisi...Tuon Karakallion asunnon aion tutkia tarkkaan, kiitos vinkittäjille! Eli toisin kuin eräs edellä kommentoinut moitti, meille kelpaa kyllä kerrostalo erinomaisesti, ongelma on se että ne ovat usein aika pieniä viisihenkiselle perheelle.AP

Meillä on samankokoiset tulot kuin teillä, vähän isommat ylitöiden takia. Olemme joutuneet perheen kasvaessa muuttamaan pois Espoosta. Asumme 60km päässä Helsingistä. Näin saimme perheellemme sopivan asunnon joka maksoi 145000 euroa. Tästä on puolet lainaa. Tunnen paljon ihmisiä jotka joutuvat tinkimään asuinpaikastaan kun pääkaupunkiseudun asunnot on niin kalliita. Tosin meille nämä maalaismaisemmat maisemat sopivatkin paremmin!

Jos itäpuolelle, niin katselisin myös Sipoota, Porvoota. Jos työpaikat ovat radan varressa, niin Kerava, Mäntsälä, Järvenpää. Jos taas ovat länsipuolella, varsinkin jos Espoon puolella, niin loistavan matkan päässä on Vihti (Nummela eritoten), Veikkola, Kirkkonummi jne. Nämä kaikkin n. 30 min ajomatkan päässä Espoon länsiosista (Kilo, Tapiola, Otaniemi).Niin ja kaksi uuttakin autoa saa n. 20 000 e / kpl. Kannattaa muistaa, että myös seutulippu maksaa / kk. Verottaja tulee vastaan ihan kivasti bensakuluissa, jos työmatka on pidempi. Lisäksi kyllä myös kehyskunnista saattaa päästä hyvinkin julkisilla työpaikalleen. Joten laajentaisin etsimistä niihin ilman muuta. Sieltä löytyy hyviä, laadukkaita isompia asuntoja halvemmalla.

jos kestätte sen, että joudutte tinkimään mukavuuksista.

oman asumistilanteemme olemme ratkaisseet asumisoikeusasunnolla, tosin siinä on vain 100 neliötä ja vaikka meillä naapureina asuu jopa 4 lapsisia peheitä, niin mielestäni olisi kyllä ahdasta 5 hengelle, meillä kun vaan 1, tosin 2 mahtuisi hyvin. Valitettavasti asumiskoikeuskämppiä taitaa olla heikosti yli 100 neliöisinä.

Samaten voisi hintahaitarisi alapäästä hyvinkin löytyä rivarikämppä, jos on tarpeeksi vanha. 60-70-lukujen rivareistakin löytää ihan ok kuntoisia. Sinuna tarkastelisin kartasta, aluetta myös kuntarajojen yli suhteessa työpaikkoihinne, josko löytyisi niitä vanhempia taloja miehesi pyörämatkan päästä. Samoin ytv:n reittioppaasta näet minkälaiset julkisen liikenteen yhteydet oikeasti olisivat.

Kun alat laskeskella kehyskunnissa asumisen kuluja, niin kannattaa ottaa huomioon, että saatatte joutua hankkimaan kaksikin autoa ja pienenkin auton kuukauskulut (vakuutukset, pääoma, huollot) ovat lähemmäs 200 euroa kuussa ja bensat päälle.

Säästöjä ei yhtään. Maksamme lainaa 700 e kuussa. Rahaa ei jää koskaan käteen. Palkkaa jää käteen kuussa 3800 euroa yhteensä.Talo on paska, minkä hintakin kertoo. Kaksi autoa on. Toinen paska ja oma. Toinen rahoitusyhtiön ja hyvähkö.Tänä kesänä ei ole varaa edes matkustaa minnekään. Miehellä ei ole vaatteita, joita viitsisi ihmisten ilmoilla pitää. Parturissa kukaan ei perheestämme käy.Lapsilla on kaunista ja uutta vaatetta. Syömme 500 kuussa eli monipuolisesti. Ostamme karkkia ja jäätelöä kesällä. Olemme kaikki laihoja. Mies juo saunaolutta.Teillä on säästössä rahaa saman verran kuin meillä pankkiin talolainaa. Oletteko koskaan miettineet, että muuttaisitte hieman etemmäs pääkaupunkiseudulta, niin eläisitte herroiksi. Meillä ei olisi varaa muuttaa täältä pois.

ja asunnon" hinta" 442 000. (Vasta ostettiin) Espoosta. Rivitalo 120 neliöö hyvältä paikalta.Miehen tulot n 90 000/ vuosi. Ite en oo vielä töissä, hirveesti en tuu ikinä tienaamaan.

Mikäli tuo teidän palkka olisi suht tasaisesti jakautunut teidän kesken eli n. 3600 euroa per nuppi, niin eikö siitä jää käteen jotain 2250 euroa? Tällöin nettotulot olisi jotain 4500 kuussa? Jos tästä voisi mennä kolmasosa asumiseen eli 1500 ja sitten siitä ehkä 200 euroa ainakin vastikkeeseen ja muihin asumiskuluihin, niin lainan lyhennykseen jäisi 1300 euroa.Jos laina-aika olisi luokkaa 25 v, niin mielestäni järkevä lainamäärä olisi korkeintaan 230000. Täten jos omaa rahoitusta on 70000, niin itse en yli 300000 euron asuntoja katsoisi. Jotkut on toki paljon huimempia kuin minä.Huoneista voi olla tarve siis tinkiä, tai neliöistä, tai pientalossa asumisesta... Pohjasta ei yleensä kannata tinkiä eikä sijainnista, mutta nää nyt mun mielipiteitä.Sivut

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat