Vierailija

Poliisi tutkii kaksosten kuolemaa kotisynnytyksessä Helsingissä

Julkaistu: 12:30Jussi Pullinenhelsingin sanomatHelsingin poliisi tutkii suunnitellussa kotisynnytyksessä tapahtunutta kaksosten kuolemaa.Tutkimukset koskevat pari viikkoa sitten sattunutta tapausta, jossa nuorehko nainen synnytti kotonaan Helsingissä poika- ja tyttövauvan.Poika syntyi hengissä, mutta hän meni nopeasti synnytyksen jälkeen elottomaksi. Paikalle hälytetty pelastuslaitoksen lääkäriyksikkö onnistui elvyttämään hänet.Poikavauva vietiin sairaalaan, jossa hän kuitenkin hoidosta huolimatta kuoli parin päivän kuluttua.Tyttövauvan epäillään syntyneen kuolleena eikä hänen pelastamisekseen ollut tehtävissä mitään.Kotisynnytyksessä oli läsnä avustaja, joka ei kuitenkaan kuulunut terveydenhuollon ammattihenkilöstöön. Synnytys tapahtui kotioloissa vastoin eri asiantuntijoiden raskausaikana antamia ohjeita ja varoituksia.Poliisi selvittää tapausta kuolemansyiden tutkintana. Samalla kuitenkin selvitetään, onko tapauksessa syytä epäillä rikosta tai aihetta käynnistää esitutkinta.

Naistenklinikka muistuttaa tapaukseen liittyen, että synnytyksen kulkua on vaikea ennustaa etukäteen ja sen aikana voi tapahtua hyvin nopeitakin muutoksia äidin tai sikiön voinnissa.Naistenklinikka toteaa tiedotteessaan, että ammattihenkilön ja nykytekniikan läsnäolo synnytyksessä on tärkeää, jotta mahdollisiin komplikaatioihin voidaan reagoida tarpeeksi nopeasti

Sivut

Kommentit (226)

Itse olen sitä mieltä, että tähän maahan olisi viimein saatava laki, joka mahdollistaa raskaana olevan naisen PAKKOHOIDON!Tällä hetkellä saa ryypätä, narkata, kieltäytyä hoidosta, ja niin, myöskin hörhöillä hulluuden rajoille asti, niin, että lapsia vammautuu ja kuolee solkenaan.Ei mitään hemmetin päänsilityksiä ja ininää " luonnonmukaisuudesta" tällaisessa tapauksessa. Ne on kivoja juttuja, kun kaikki on ok, hyvin suunniteltu jne. mutta rajansa kaikella!Jos naisella tuo tilanne, että kaksoset tulossa, ja muutkin lääketieteelliset ym. syyt ovat saaneet hoitohenkilökunnan suosittelemaan sairaalasynnytystä, niin pakkohoitolähete samantien kehiin!Niillä syntymättömillä vauvoillakin pitäisi olla oikeuksia! He ovat myös ihmisiä, mutta ihan vailla ihmisarvoa tällä nykymenolla.Ja huom. en tuomitse kotisynnytyksiä, enkä luomuilua, mutta idioottikin tajuaa, että tässä tapauksessa mentiin metsään niin, että rysähti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

jotenkin mieleltään sairas olla. Kaksosraskaus kyseessä ja lääkärit ovat olleet kotisynnytystä vastaan niin silti päättää synnyttää kotona ja vielä ilman ammattilaisen apua. Jos ei lastensa hengen vuoksi ole valmis joustamaan periaatteistaan tai mistä hyvänsä, niin ei voi olla aivan terve.

Oikeastiko joku äiti synnyttää kaksosensa mielummin kotona ilman kätilöä tms, kuin sairaalassa synnytyssalissa SEN takia, että loisteputket (jotka tosiaan himmennettiin minullakin, molemmissa synnytyksissä) voi olla vahingollisia vauvan silmille? :-O

Eli puolestani kotisynnytys voidaan tuoda Suomeenkin, mutta ei julkisilla varoilla aleta kyllä kustantamaan lääkäreitä ja kätilöitä. Kyllä silloin pitää olla oman kukkaron nyörit auki, jos tällaista palvelua halutaan. Ja kotisynnytys ilman asiantuntevia lääkäreitä ja kätilöitä on kyllä jo toisen hengen vaarantamista ja tuomio siitä pitäisi antaa.Silloin Suomeenkin tulisi oma amattikuntansa tätä varten, kuten on Hollannissa. Siellä perhe myös maksaa itse kätilön kotiin n. 3-4 päiväksi ja lääkäri hälytetään paikalle heti kun ekat supistukset tulee. Lääkäri on siis paikalla jo siinä vaiheessa, kun ponnistus alkaa.Itse asuin Hollannissa -90 luvulla vaihto-oppilaana perheessä, jonka äiti synnytti jo toisen perheen lapsista kotona. Kaikki meni hyvin, mutta apuna on amattilaiset ja lysti ei ole halpaa. Itse tätä ihmettilin silloin ja minulle kerrottiin, että riskiraskaudet hoidetaan aina sairaalassa. Kotona synnytetään vain jos voidaan olettaa, että kaikki menee ok.

Ihmetyttää tämä koko aloitus ja siitä vellonnut keskustelu " luomuhörhöistä" . Itsekin tuli heti mieleen maahanmuuttajatausta tai sitten päihdeongelmainen.Vierailija:

Lainaus:
Mitä me tiedämme kyseisistä henkilöistä? Emme yhtään mitään.Aivan hyvin äiti saattaa olla miehen ja suvun tossun alla oleva kielitaidoton maahanmuuttaja, jolta perhe on kieltänyt sairaalaan menon kun siellä ventovieraat näkevät siveellisen naisen alapään.Josko tuomittaisi vasta kun tiedetään enemmän, jookos?
Ja oli ihan äidin oma valinta tuolla syrjäseudulla, kelirikon takia terveydenhoitaja tuli vasta 2 päivän päästä katsomaan miten äiti ja poika jaksavat. Oli kyllä 40v sitten ja avustajana oli vanha 1800-luvulla syntynyt mummeli.Kai tuo mies on selviytyjätyyppiä, syksyllä on seuraava merkintä kortissa " terve, reipas, syö kaikkea ruokaa hyvin" , mieheni oli silloin 5 kk ikäinen.Ei kaikki kotisynnytykset ole tuomittavia, syitä on monia. Mutta kotisynnytyksen haluaville pitäisi olla ammatti-ihminen avustamassa ja lääkärin seuranta vähintään vk 35 ja 39.No, lähinnä olen järkyttynyt tuosta tapahtumasta, jotenkin edesvastuuttomalta tuntuu, mutta kuten totesin, syitä on monia.

lähetettä pakkohoitoon ei voi tehdä noilla perusteilla kukaan lääkäri. Ei ole siis myöskään lääkärin virhe.Syyte voitaisiin ehkä nostaa lääkäreitä kohtaan, jotka eivät ottaneet äitiä pakkoholhoukseen synnytyksen alla tiedettyään suunnitelmasta, mutta se nyt on vain teoreettinen mahdollisuus, sillä Suomessa ei ketään lääkäriä tuomita ikinä mistään.

[/quote]
Jos mä olisin Jumala, niin taivaan portilla laittaisin sinut uskis tarharyhmään kasvamaan ja pyytäisin tuon toisen tyypin kahville keskustelemaan mielenkiintoisista jutuista. Mitenkään en jaksa uskoa, että jumala on niin pikkusieluinen kuin sinä, uskovainen luulet.

Suomessa ei yksikään lääkäri edes voi suositella kotisynnytystä, koska se on " laitonta" . Eli käytännössä jokaisen lääkärin on suositeltava sairaalasynnytystä vaikka mitään tarvetta sille ei olisi.

Ikävän paljon ainakin kaveripiirissä noi epiduraalit on aiheuttaneet ongelmia vastasyntyneille, joten itse jätin ne pois ja hoidin homman muuten.Yleisesti vaan vituttaa toi, että luomuilu olisi jotain aivan järjetöntä...luulisi että pikkuhiljaa ihmisille olisi jo valjennut tämän maailman tila ja se, mihin suuntaan pitäisi mennä. Mutta jos ei siihen pysty, niin ehkä se on parempi vaan hyökkäillä ja ottaa omille elintavoilleen pontta tällaisista tapauksista, ettei mitään vaan tarvitsisi tehdä.Mä en ihan oikeasti tajua sanan " luomuhörhö" käyttämistä tässä tapauksessa.Vierailija:

Lainaus:


Ja pidän muuten itseäni jonkin sortin luomuhörhönä, vaikka olenkin synnyttänyt sairaalassa ja halunnut epiduraalinkin kaiken lisäksi. On kestovaipat, kuukuppi, perhepeti, lapsentahtisuus, taaperoimetys, luonnonmukainen lääkitys tilanteesta riippuen (flunssat yms luonnon konsteilla, vakavammat jutut lääkärillä), kantoliinat sun muut. Mutta en kokenut tarpeelliseksi kitua reilusti yli vuorokauden kestäneissä käynnistetyissä synnytyksissäni, enkä vaarantaisi lasteni henkeä synnyttämällä kaksosia kotona tai olematta rokotuttamatta heitä (matkustamme paljon).Vierailija:

Lainaus:


Ihan ihmeellistä meininkiä täällä taas, vituttaako teitä salaa niin paljon ne omat epiduraalipiikkinne ja velttona syntyneet vauvanne, että pitää taas vähän hyökkäillä?Jotenkin tuntuu, että tuossa yhdessä mainitussa huhussa voisi olla jotain tekemistä tämän kanssa (vauvat perätilassa, eivät halunneet leikkausta).

Ehdoin tahdoin lääkärin neuvoa vastoin toiminen todellakin kummastuttaa..Se, että poliisi toi asian julki etteivät ihmiset innostuisi tekemään samoin ei minusta todellakaan viittaa satunnaisiin " luomuhörhöihin" (kuulostipa tyhmältä). Uskoisin, että jokin uskonto/kulttuuritekijä on ollut tässä vaikuttimena.

menee, ja jälkikäteen on aina helppo neuvoa. Kyse ei myöskään ole siitä, että äiti tietoisesti olisi tahtonut pahaa vauvoille, vaan siitä että hänen käsityksensä turvallisesta synnytyksestä eroaa jonkun toisen mielipiteestä. Mielipideasioita, joita ei riitelemällä voi selvittää.Sinun tarinaasi palatakseni: Minä voisin vastaavasti kertoa äidistä, joka kuoli sairaalasta saamaansa tulehdukseen sen jälkeen kun vauva oli vammautunut kätilön tekemästä hoitovirheestä. Tätä ei olisi tapahtunut kotona.Mitään 100% turvallista tapaa ei ole olemassa, synnytys on aina riski.

Mutta kun lasketaan, kuinka monta lasta esim. juuri mainitussa Hollannissa kuolee sairaalasynnytyksessä ja kuinka monta kotisynnytyksessä, ei luvuissa ole eroa. Eli molemmat ovat yhtä turvallisia, tai yhtä vaarallisia.

Sirpa Annikki Nieminen: Vapauttakaa synnyttäjät!

20.09.2006 - 09:58

Avaus | Suomi ja Portugali ovat EU:n jäsenmaista ainoat, joissa synnyttäjä ei saa vapaasti valita lapsensa synnytyspaikkaa. Suomalainen äiti saa synnyttää, missä haluaa, vain, jos maksaa koko laskun itse. Pienet sairaalayksiköt ovat tutkimusten mukaan yhtä turvallisia kuin suuret.

Synnytyssairaalat vähenevät: vuonna 1975 niitä oli 62 ja viime vuonna jäljellä oli enää 34. Pirkanmaalla Virtain terveyskeskuksen vuodeosasto, Mäntän aluesairaala ja Valkeakosken aluesairaala ovat sulkeneet uksensa synnyttäjiltä.

Kun uusista suomalaisista syntyi vuonna 1987 yliopistollisissa sairaaloissa tai vastaavissa 37 prosenttia, vuonna 2005 osuus oli jo 44,3 prosenttia - vajaat 3 200 pilttiä enemmän.Yhä suurempi osa lapsista syntyy huipputekniikan turvin tai ainakin tuntumassa. Kun synnytyssairaalaverkko harventuu, suunnittelemattomat, sairaalan ulkopuoliset synnytykset yleistyvät. 1990-luvulla niitä oli noin yksi tuhannesta. Vähän vai paljon? Tulkinta saattaa olla eri, kun asiaa pohtii omalla kotisohvalla kahvia hörppien kuin silloin, kun ponnistaa pientä maailmaan linja-autopysäkillä, räntäsateeseen pysäköidyssä taksissa.

Suunniteltuja kotisynnytyksiä on Suomessa kirjattu Stakesin rekisteriin 2000-luvulla vuosittain 8-13. Niistä on taitettu peistä ammattilaisten keskusteluissa väliin julmastikin, korostettu riskejä niin lapselle kuin äidille: vaikea synnytys, verenvuoto, hätäsektion tarve tai tehohoitoa vaativa vastasyntynyt.Eikö kannattaisi mieluummin huolestua suunnittelemattomista sairaalan ulkopuolisista synnytyksistä, joissa ei kätilöä näy eikä kuulu? Niitä on valitettavasti noin kymmenen kertaa enemmän kuin suunniteltuja kotisynnytyksiä, joihin perheet vaivoja säästämättä hankkivat ammattitaitoisen kätilön tai lääkärin.Älkää siis enää harventako sairaalaverkkoa, vaan palauttakaa synnytyskartalle muutama pikkuyksikkö lisää ja päästäkää kiinnostuneet toiveidensa sairaalaan. Hyvin suosittuja ovat olleet pienet ja luonnonmukaisuuteen pyrkivät sairaalat tai sairaalayksiköt, kuten Tammisaaren aluesairaala ja Kätilöopiston Haikaranpesä-perheosasto. Silti jopa Tammisaari on ollut lopetusuhan alaisena useaan otteeseen.Pieniä sairaaloita on painanut pienemmäksi se, ettei nainen saa ilman maksusitoumusta synnyttää kuin oman sairaanhoitopiirin sairaaloissa, paitsi jos maksaa koko lystin itse. Ja aina ei kaikissa niissäkään - tamperelaisille ainut tarjolla oleva vaihtoehto on Tays. Moni ihmettelee miksi, kun kuulee tarinoita käytävällä pilttinsä kanssa majailevista synnyttäjistä.

Turvallisuuden vuoksi pikkuyksiköitä ei tarvitsisi sorsia. Stakesin tutkijan, lääkäri Kirsi Viisaisen väitöskirjan mukaan alue-, keskus- tai yliopistosairaaloiden välillä ei ole eroja syntymäkuolleisuudessa. Lukuisissa länsimaisissa tutkimuksissa on todettu, että matalan riskin synnyttäjille jopa kotisynnytykset ovat kuolleisuuden kannalta yhtä turvallisia kuin sairaalasynnytykset. Esimerkiksi Hollannissa lähes kolmasosa lapsista syntyy suunnitellusti kotona.Tanskalainen tutkimus vertasi suunniteltujen kotisynnytysten ja sairaalasynnytysten sujumista noin

24 000:lla matalan riskin synnyttäjällä. Tulos oli huojentava: kuolleisuudessa ei ollut eroa kotona ja sairaalassa syntyneiden vauvojen välillä. Sen sijaan kotona syntyneet vauvat saivat harvemmin alhaisia Apgar-pisteitä ja äideille tuli harvemmin pahoja repeämiä. Myös synnytyksen käynnistys, nopeutus, välilihan leikkaus, tarve imukuppisynnytykseen ja keisarinleikkaukseen olivat kotona harvinaisempia.Omassa kodissaan synnyttäjä on rento. Luottamus on helppo saavuttaa, kun kätilö on entuudestaan tuttu. Kaikki tämä edistää synnytyksen luonnollista kulkua. Kokemuksesta tiedän, että parhaimmillaan terveen naisen normaali synnytys sujuu ilman lääkkeitä tai muita toimenpiteitä kuin sikiön sydänäänten kuuntelua.

Taysissa on kokeiltu polikliinisiä synnytyksiä, joissa synnyttäjä voi kotiutua jopa pari tuntia synnytyksen jälkeen.Verkostoa voisi hyödyntää kotisynnytyksissä, joiden turvallisuutta lisää huomattavasti juuri ammattitaitoisen avustajan saatavuus. Nykyään kotikätilöiden harvalukuinen joukko löytyy vain viidakkorummun avulla. Yhteistyö julkisen terveydenhuollon kanssa vähentäisi ennakkoluuloja ja toisi lisäturvaa kotisynnytyksiin - varhaisen kotiuttamisen mallin ansiosta olisi jo valmiina käytettävissä asiantuntijoiden tietoa, taitoa ja välineitä, ja vastasyntyneiden ja vastasynnyttäneiden tukena yliopistollisen sairaalan resurssit.Kansa hurraisi, kun kotisynnytys ja suuri sairaala eivät olisikaan enää ääripäät.Stakesin vuonna 1994 tekemän tutkimuksen mukaan kotisynnytystä toivoi jopa kuusi prosenttia naisista, noin 600-kertainen määrä verrattuna toteutuneisiin kotisynnytyksiin. Kiinnostus näyttää lisääntyvän edelleen. Kun ennen Aktiivinen Synnytys ry:ltä kyseltiin kotikätilöitä valtakunnallisesti pari kertaa vuodessa, nyt tiedusteluja tulee pari viikossa.Annetaan siis Portugalin jatkaa yksinään sanelulinjalla ja vapautetaan synnytykset. Annetaan äitien ja isien valita synnytyspaikka.

Sirpa Annikki Nieminen

Sivut

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat