Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Seuraa 

Siinäpä se kysymys olikin! =)

Kommentit (7)

...kattilassa mitään.

Meillä sairaalassa hoitajat jo neuvoivat ettei nykypäivänä enää keitellä vaan vedenkeittimellä keitetään vettä ja sillä kiehuvalla vedellä huuhdellaan pullot/tutit yms. Sairaalassa jo tein sillä tavalla, niin hoitajatkin (saman vauvan tutteja desinfioidessaan, eivät siis tietenkään vauvalta toiselle..) Neuvolassa eivät tienneet moisesta mitään, kun kerroin mitkä ohjeet sairaalassa sain. Ei puhut mitään tuohon sitten kun kerroin nuon toimivani =)Eli ensin käytön jälkeen huuhtelin kylmällä vedellä (jos huuhtelee heti kuumalla, maidon valkuainen jämähtää pulloon ja tuttiin). Sitten laitoin ritilälle kuivumaan ja kun pulloja/tutteja muutamia niin huuhtelin kaikki tuolla kiehuvalla vedellä (muoviset pihdit ovat muuten TOSI kätevät: ei näpit pala).Muutaman käytön jälkeen pesin pullot/tutit joko käsin pesuaineella tai laitoin astianpesukoneeseen -myös tutit. Kun vauva oli pieni, huuhtelin konepesun jälkeen kiehuvalla vedellä, nyt en enää tee sitäkään.Keitettyä vettä en ole kertaakaan tytöllemme juottanut -[b]riippuu varmaan vedestä[/b]. Aluksi nyt en vettä edes tarjonnutkaan, ehkä joskus 3-4kk välissä alkasin ottaa mukaan vesipulloa. Enkä keitetyllä vedellä silmiä tms. putsannut vaan aina tavallisella hanavedellä. Tyttö juo janojuomaksi tavallista kylmää hanavettä.Meillä ei ole ollut mitään mahatauteja yms, tosin tyttömme ei kovin herkkä tunnu olevan muutenkaan kun ei allergioita tms.Mutta meitä on monia, hyvä ystäväni taas keittää kaiken oikein kattilassa ja monta kertaa päivässä, eikä suostu edes kokeilemaan muuta vaihtoehtoa, joten kaikki on varmaan sallittua ;-)Mary & tytsi -ihan kohta 6kk-

Niin, meillä menty tuttelilla alusta saakka, joten pullot olleet tosi ahkerassa käytössä! Pullotuttejakaan ei ole tarvinnut kertaakaan uusia, vaikka niitä on pesty astianpesukoneessa jo puoli vuotta.


Tuttipulloissahan ongelma on rasva. Korvike on rasvaista ja sitä rasvaa jää pulloon. Rasva ei lähde kylmällä vedellä huljuttelemalla eikä keittämällä - keittäminen toki levittää rasvan yleensä pulloon kauttaaltaan jolloin pullo saattaa näyttää puhtaalta. Pöpöt elävät ja lisääntyvät märässä pullossa ja myöskin rasvan pinnassa.Nykyohjeiden mukaan pulloja ei tarvitse keittää jos käytetään tavallista suomalaista kunnallista vesijohtovettä. Sen sijaan ne pitäisi pestä astianpesuaineella mielellään joka käytön jälkeen (tai siis ennen seuraavaa käyttöä ;) ja mielellään kuivattaa ainakin välillä koska kuivassa puhtaassa pullossahan ei mikään pöpö elä.Tavallisessa vesijohtovedessä elävät pöpöt tai tavalliset kotipöpöt kohtuullisessa määrin ovat lapselle vain hyväksi: vastustuskyky kehittyy turvallisesti eikä tule niin herkästi allergioita. Sen sijaan pitkään varsinkin lämpimässä säilytetyssä ruoassa villisti lisääntymään päässeet pöpöt voivat olla vaarallisia. Näin voi käydä jos pullo on huonosti pesty ja sitten siinä vielä säilytetään maitoa tai jos samaa maitoa lämmitetään ja syötetään moneen kertaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

eli niin tutit kuin pullotkin. Tyttö on tosin täysimetetty (nyt 4,5kk), mutta pulloa käytetään joskus kun isä antaa pakkasesta maitoa tai vesipullona helteillä.

Kuivassa puhtaassa pullossa ei bakut elä, eli keittäminen ei ole niin olennaista kunhan pullot on muuten kunnolla tiskattu. Ja tiskikoneesta jää helpolla pesuainejäämiä joten käsinpesu on suositeltavampaa. Kylmällä huuhtominen heti käytön jälkeen on suositus siksi, että jos maitoiseen pulloon pistää kuumaa vettä, proteiinit " palavat" (=denaturoituvat) kiinni pullon pintaan.

En enää muista tarkalleen kuinka kauan, mutta ainakin ekat kaksi kuukautta. Sitten aloin keittää vain kerran viikossa, nyt kun siirrytty kiinteille ruoille niin keitän... aika harvoin. Milloin muistan, ehkä kerran kuussa tai puolessatoista :)Pesen edelleen pullot käsin kerran päivässä tiskiaineella, en koneessa. Käytön jälkeen huuhtaisen vain kylmällä vedellä ja jätän odottamaan pesua.Vauvalla ikää 9kk, täyspulloruokittu syntymästään :)

Sairaalasta annettiin ohjeeksi meille että käytön jälkeen huuhtelu kylmällä ja kerran päivässä keittäminen. Sitä on noudatettu(tyttö nyt 2 kk). ja hyvin on mennyt

Minä huljautan kylmällä käytön jälkeen ja sit kuivatan kaapissa.Harvakseltaan pesen fairylla, jos alkaa näkyä rasvaa pinnassa.Keitän varmaan kerran kuussa.Poika on 7kk ei allrgioita eikä ole ollut kipeenä kertaakaan eli ilmeisen hyvin on pärjätty=)

Vaikka mulla jo toinen lapsi, niin hakusessa tämä asia.. =)

Neuvolassa sanoi täti mulle että pitää keittää siihen asti kunnes alkaa saamaan korvikkeita. Mutta eihän nekään aina ole ajan tasalla asiossa.Samoin sanoi että vesi pitää keittää (sammasta varten olen vettä vauvalle välillä antanut)..

Mutta selvispä sekin tuolta toisesta ketjusta ettei tarvi vettä keittää..=)

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat