Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Seuraa 

en nyt jaksa alkaa selvittelemään tätä asiaa itse, vaan ajattelin jos jollain täällä olisi " ilmaista" tietoa ;).



Eli mies haki oleskelulupaansa jatkoa (1. lupa 1 v.) kolme vuotta. 3 sijaan lupaa oli jatkettu 4 vuotta. Kaverini mies sanoi, että on kuullut samaa kavereiltaan. Mikä syy tähän on? Onko jotkut säädökset muuttuneet? Aiemminhan 4 v. jälkeen sai hakea pysyvää lupaa, joten miksi nyt siis 5 v. näitä " tilapäisiä" lupia?

Kommentit (15)

Selmanur:

Lainaus:


Voisiko siihen vaikuttaa myös se, kuinka pitkään teidän miehenne ovat olleet jo täällä? Mun mies on ollut jo nyt täällä melkein 4v, elikkä kun tämä 3v lupa umpeutuu, vuosia on kasassa silloin jo melkein 7. Jos teidän miehillä on vuosia vähemmän, niin voisiko se johtua siitä, en tiedä. Ei noista UVI:n päätöksistä kyllä ota selvää.




Siis munhan mies sai tuon 3v luvan jo melkein pari vuotta sitten, mutta hän on sen umpeuduttua ollut Suomessa just niiden oleskelulupien verran + 1,5 kk.



Kuulostaa kyllä kovin UVImaiselta, että tuolleen kierosti myöhentäisivät sitä pysyvän luvan saantia. " Innolla" odotan mitä sanovat puolen vuoden päästä kun mies sitä lähtee hakemaan... Niin ja vakka paikallispoliisi ne luvat myöntää, niin kyllähän ne varmaan UVIn " suosituksia" noudattavat yhtenäisyyden nimissä ainakin...

mrs_O:

Lainaus:


(No, eipäs olisi ensimmäinen kerta!)



Lait ovat ennallaan ja lakejahan eivät Uvi tai poliisi omavaltaisesti pääse uusiksi rustaamaan, maamme lainlaatijat ovat toisaalla.



Epäilisin, että nuo neljän vuoden luvat ovat jonkun tietyn/tiettyjen nimismiespiirien omia virheellisiä tulkintoja nykylaista. Mielenkiintoista olisikin tietää, sattuisivatko tuon omituisen luvan saaneet asumaan samalla/samoilla paikkakunnalla/paikkakunnilla...




Eli meidän ukon lupa on Tikkurilasta lähtöisin (siis tää 4 v. jatko) ;).

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

puhutaan edelleen 4 vuoden yhtäjaksoisesta Suomessa olosta, eli tuon 1+3 pitäisi sen mukaan riittää. Eipä tietty olisi mikään ihme jos sen ovat muuttaneet ja jättäneet sivuille päivittämättä...



Ei tuolla miehellä edes ole mitään kiirettä noiden lupien kanssa, mutta mua ärsyttää se papereiden täyttely ja se sata euroa joka kerta.

ayach81:

Lainaus:


Onko miehesi passi mihin asti voimassa? ei sitä lupaa voida pidemmäksi aikaa myöntää kuin se on voimassa.




Meillä lupaa on myönnetty pidemmäksi ajaksi kuin minkä passi on voimassa. Poliisin mukaan luvan voi siirtää uuteen passiin (maksaa jonkin verran, olikohan 25 euroa tällä hetkellä?). Myös tutuille on myönnetty pidempiä lupia kuin minkä passi on voimassa.

Siis mun miehellä on just tuo kolmen vuoden lupa, minkä sai vuoden luvan jälkeen. Päättyy ensi vuoden elokuussa, eli uutta haetaan heti ensi vuoden alussa. Ärsyttää kyllä suunnattomasti, jos nyt tähän väliin pitää vielä yksi vuoden lupa hakea ja maksaa, ja sitten taas uudelleen heti kohta sitä pysyvää. ARG!

Selmanur:

Lainaus:


huhtikuussa ja se oli kyllä kolmelle vuodelle, eli seuraavaksi tulisi sitten se pysyvä. Mulla tuli yksi ajatus mieleen. Voisiko siihen vaikuttaa myös se, kuinka pitkään teidän miehenne ovat olleet jo täällä? Mun mies on ollut jo nyt täällä melkein 4v, elikkä kun tämä 3v lupa umpeutuu, vuosia on kasassa silloin jo melkein 7. Jos teidän miehillä on vuosia vähemmän, niin voisiko se johtua siitä, en tiedä. Ei noista UVI:n päätöksistä kyllä ota selvää.




Sillä, miten kauan on ollut Suomessa ennen o-luvan saamista ei ole mitään merkitystä pysyvään lupaan tms. Meillä mies on ollut Suomessa 3,5 v. ennen ensimmäisen luvan saamista. Eli yht. 8,5 v. kun tuo 4 v. jatko menee umpeen..

Eli koska uutta lakia ei ole annettu, ei virallisesti sitä määräaikaisten lupien aikaa voi pidentää. Mutta tokihan luvan voi varmasti pidemmäksi aikaa antaa kun mitä on tarve? Voisin veikata, että jos Jennin mies menee sitä pysyvää lupaa 3 vuoden päästä anomaan (siis yhteensä 4 vuoden jälkeen), niin ei sitä kuitenkaan kiireellisenä käsitellä, koska määräaikaista lupaa on vielä yli vuosi jäljellä. Ja käytännössä asia käsitellään vasta kun oleskelua on jo lähimmäs se 5 vuotta ja perusteet edelleen voimassa? Voisko olla joku tällainen lakikikkailu kyseessä? Just feikkiliittoja hajottamaan.



Silloin se ei koske esim meitä, koska mun miehellä on tuo 3 vuoden lupa ekä siis lain mukaan enää mitään muuta kun pysyvä voida kai myöntää.



Onpahan taas, jos näin on!

(No, eipäs olisi ensimmäinen kerta!)



Lait ovat ennallaan ja lakejahan eivät Uvi tai poliisi omavaltaisesti pääse uusiksi rustaamaan, maamme lainlaatijat ovat toisaalla.



Epäilisin, että nuo neljän vuoden luvat ovat jonkun tietyn/tiettyjen nimismiespiirien omia virheellisiä tulkintoja nykylaista. Mielenkiintoista olisikin tietää, sattuisivatko tuon omituisen luvan saaneet asumaan samalla/samoilla paikkakunnalla/paikkakunnilla...



Paikallispoliisi tosiaankin tekee selvissä tapauksissa nuo lupapäätökset itsenäisesti, eikä niihin ole Uvilla osaa eikä arpaa.



Passin voimassaoloaika ei vaikuta oleskeluluvan pituuteen, lupa vain siirretään sitten uuteen passiin, jos passi vanhentuu luvan voimassaoloaikana. Jennin mainitsemat " siirtokulut" siitä joutuu pulittamaan.



Ja sitten lakipläjäys:



Ulkomaalaislaki sanoo asiasta edelleen näin:



Lainaus:

56 §



Pysyvän oleskeluluvan myöntäminen



Pysyvä oleskelulupa myönnetään ulkomaalaiselle, joka on jatkuvan oleskeluluvan saatuaan luvallisesti oleskellut maassa yhtäjaksoisesti neljän vuoden ajan, jos edellytykset, joiden perusteella ulkomaalaiselle myönnetään jatkuva oleskelulupa, ovat olemassa ja pysyvän oleskeluluvan myöntämiselle ei ole tässä laissa mainittuja esteitä. Oleskelua pidetään yhtäjaksoisena, jos ulkomaalainen on oleskellut Suomessa vähintään puolet oleskeluluvan voimassaoloajasta.



Neljän vuoden määräaika lasketaan maahantulopäivästä, jos ulkomaalaisella on maahan saapuessaan ollut oleskelulupa jatkuvaa maassa oleskelua varten. Jos oleskelulupaa on haettu Suomessa, neljän vuoden määräaika lasketaan ensimmäistä jatkuvaa maassa oleskelua varten myönnetyn määräaikaisen oleskeluluvan alkamispäivästä.



Jos henkilö on saanut oleskeluluvan pakolaisuuden tai suojelun tarpeen perusteella, neljän vuoden määräaika lasketaan maahantulopäivästä.






Aicha-Hki tulkitsi Uvin sivuilta Ulkomaalaislain seuraavaa kohtaa, jolla ei sitten taas ole mitään tekemistä meidän suomen kansalaisten ulkomaalaispuolisoidemme oleskelulupien kanssa:



Lainaus:

10 luku



Euroopan unionin kansalaisen ja häneen rinnastettavan oleskelu



161 §



Perheenjäsenen ja muun omaisen oleskelulupakortti



Unionin kansalaisen perheenjäsenelle, joka ei ole unionin kansalainen, myönnetään hakemuksesta perheenjäsenen oleskelulupakortti, jos perheenkokoaja täyttää 155 ja 156 §:ssä sekä 157 §:n 3 momentissa tai 159 §:n 1 momentissa säädetyt edellytykset.



Unionin kansalaisen muulle omaiselle, joka ei ole unionin kansalainen, myönnetään hakemuksesta muun omaisen oleskelulupakortti, jos perheenkokoaja täyttää 155 ja 156 §:ssä sekä 157 §:n 3 momentissa tai 159 §:n 1 momentissa säädetyt edellytykset ja jos oleskeluoikeuden epääminen olisi kohtuutonta sen vuoksi, että asianomaisten on tarkoitus Suomessa jatkaa aikaisemmin viettämäänsä kiinteää perhe-elämää tai että omainen on täysin riippuvainen perheenkokoajasta.



Edellä 159 §:n 1 momentin 2 tai 3 kohdassa tarkoitetun unionin kansalaisen perheenjäseneltä ja muulta omaiselta edellytetään, että hänellä on riittävät varat oleskelua varten ja tarvittaessa sairausvakuutus. Pohjoismaan kansalaisen perheenjäsenen oleskelulupakortti myönnetään, vaikka hänen toimeentulonsa ei olisi turvattu. Pohjoismaan kansalaisen muun omaisen oleskelulupakortin myöntämisen edellytyksenä on, että hänellä on riittävät varat oleskelua varten ja tarvittaessa sairausvakuutus.



[b]Unionin kansalaisen perheenjäsenelle ja muulle omaiselle myönnetään oleskelulupakortti viideksi vuodeksi, jollei oleskeluoikeutta haeta lyhyemmäksi ajaksi. [/b]Jos oleskelun kuitenkin arvioidaan kestävän yhtä vuotta lyhyemmän ajan, oleskelulupakortti voidaan myöntää oleskelun arvioiduksi kestoksi.






Ja Kansalaisuuslaki kertoo näin:



Lainaus:

22 §



Suomen kansalaisen puolison osalta tehtävät poikkeukset

Suomen kansalaisen puolisolle voidaan myöntää Suomen kansalaisuus 13 §:n 1 momentin 2 kohdan estämättä, jos:



1) puolisot asuvat ja ovat asuneet yhdessä vähintään kolme vuotta; ja

2) hakijan varsinainen asunto ja koti on ja on ollut Suomessa:

a) viimeksi kuluneet neljä vuotta keskeytyksettä; tai

b) yhteensä kuusi vuotta 15 ikävuoden täyttämisen jälkeen, joista viimeksi kuluneet kaksi vuotta keskeytyksettä.


Jomar:

Lainaus:


puhutaan edelleen 4 vuoden yhtäjaksoisesta Suomessa olosta, eli tuon 1+3 pitäisi sen mukaan riittää. Eipä tietty olisi mikään ihme jos sen ovat muuttaneet ja jättäneet sivuille päivittämättä...



Ei tuolla miehellä edes ole mitään kiirettä noiden lupien kanssa, mutta mua ärsyttää se papereiden täyttely ja se sata euroa joka kerta.




Oisko jollai nsiis linkkiä sinne, missä kerrotaan ton muuttuneen 5 vuoteen?

Sieltä meikäläisen lukutaidolla löytyi vain tuo 3+1 eli neljä vuotta pysyvään pitäisi riittää.



Tämän lisäksi oleskeluluvan hakulomakkeen ohjeissa luki, että neljän vuoden jälkeen pitäisi saada pysyvä lupa.



Tämän lisäksi sieltä löytyi kohta, että oleskelulupa voidaan siirtää vanhentuneesta passista uuteen passiin. Eli oleskelulupa voidaan myöntää pidemmäksi aikaa kuin passi on voimassa ja se lupa käydään sitten siirtämässä uuteen passiin, kun sellainen on saatu hankittua.

huhtikuussa ja se oli kyllä kolmelle vuodelle, eli seuraavaksi tulisi sitten se pysyvä. Mulla tuli yksi ajatus mieleen. Voisiko siihen vaikuttaa myös se, kuinka pitkään teidän miehenne ovat olleet jo täällä? Mun mies on ollut jo nyt täällä melkein 4v, elikkä kun tämä 3v lupa umpeutuu, vuosia on kasassa silloin jo melkein 7. Jos teidän miehillä on vuosia vähemmän, niin voisiko se johtua siitä, en tiedä. Ei noista UVI:n päätöksistä kyllä ota selvää.

Jomar:

Lainaus:


Eli koska uutta lakia ei ole annettu, ei virallisesti sitä määräaikaisten lupien aikaa voi pidentää. Mutta tokihan luvan voi varmasti pidemmäksi aikaa antaa kun mitä on tarve? Voisin veikata, että jos Jennin mies menee sitä pysyvää lupaa 3 vuoden päästä anomaan (siis yhteensä 4 vuoden jälkeen), niin ei sitä kuitenkaan kiireellisenä käsitellä, koska määräaikaista lupaa on vielä yli vuosi jäljellä. Ja käytännössä asia käsitellään vasta kun oleskelua on jo lähimmäs se 5 vuotta ja perusteet edelleen voimassa? Voisko olla joku tällainen lakikikkailu kyseessä? Just feikkiliittoja hajottamaan.



Silloin se ei koske esim meitä, koska mun miehellä on tuo 3 vuoden lupa ekä siis lain mukaan enää mitään muuta kun pysyvä voida kai myöntää.



Onpahan taas, jos näin on!




..mä ainakin uskon kaiken " pahan" mitä poliisista ja uvista sanotaan ;). tosin Uvillahan ei tässä asiassa ole mitään osaa, koska jatkolupa sekä tuleva pysyvähän haetaan poliisista.



Pitäis huvikseen soittaa poliisiin, kunhan jaksais..

Ennen se oli mielestäni niin että turistivisan jälkeen jos oli perheside solmittu niin sai 2.5v jälkeen hakea pysyvää o-lupaa, haussa menee 6kk joten 3v määräaikaista o-lupaa (+" turistiaika" ) ennen kuin voi hakea pysyvää.



Nyt uvilla on (kuulema feikkejen avioliittojen takia) pidennetty sitä määräaikaista o-lupaa, eli 5v pitää oottaa ennen kuin voi hakea pysyvää.



Tää muuttu muistaakseni viime tai toissavuonna.



Uvin sivulta: " Miten kauan oleskeluoikeus on voimassa?

Oleskeluoikeuden rekisteröinti on voimassa toistaiseksi. Oleskelulupakortti myönnetään yleensä viideksi vuodeksi."

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat