Vierailija

Osaisiko joku kertoa miten määräytyy? Äitini aikoo pikkuhiljaa hakea sitä, ensin vissiin joutuu olemaan vuoden saikulla ja sitten vasta saa täysimääräistä työkyvyttömyyseläkettä. Hänellä ollut jo vuosia keskivaikea masennus ja nyt perheen ongelmat kärjistäneet vaan tilannetta. Lisäksi hänellä paha astma ja korkea verenpaine, eli saattaisi niidenkin perusteella saada eläkkeen.Jos palkkatulot 2500¿/kk viime vuosilta ja työssäolovuosia 30, niin miten tuo eläke lasketaan?

Kommentit (20)

Koitan laskea vanhempieni taloutta hiukan. Ja uskon äitini kyllä pääsevän eläkkeelle, hänen lääkärinsä ja psykiatrinsa ovat siitä puhuneet jo aiemmin. Hän oli monta kuukautta jo taannoin saikullakin. Tulojen vuoksi ei aiemmin ole siihen suostunut. Nyt olisi oikeampi aika.Mies yli 50v ja takana 900 päivää sairaslomaa, vaikka lain mukaan se ei ole edes mahdollista! Näin vaan työvoimaviranomaiset ja Kela toimii yhdessä kun ne ei halua jotain päästää eläkkeelle. Jossain vaiheessa mies oli ilmoittautunut työkkäriin jopa työkyvyttömänä työnhakijana, että pääsisi hakemaan eläkettä. Työkkäri ja kela alkoi sitten maksaa työttömyyskorvausta, vaikka henkilö ilmoitti, että ei ole työkykyinen eikä aio mennä töihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kevan sivuilta löytyi tietoja. Nyt laskeskellaan ja mietitään.Uskon että äiti saa työkyvyttömyyseläkettä, mutta itseasiassa siitähän en pyytänytkään mielipiteitä. Kiitos kuitenkin kommentoijille, arvokasta tietoa tuo kaikki kuitenkin.

Vierailija:

Lainaus:


Koitan laskea vanhempieni taloutta hiukan. Ja uskon äitini kyllä pääsevän eläkkeelle, hänen lääkärinsä ja psykiatrinsa ovat siitä puhuneet jo aiemmin. Hän oli monta kuukautta jo taannoin saikullakin. Tulojen vuoksi ei aiemmin ole siihen suostunut. Nyt olisi oikeampi aika.


kun edes oma isäni, jolla on todella paha Chronin tauti, useita keuhkoveritulppia, anemia ja sitä rataa, ei saanut työkyvyttömyyseläkettä.

Ts. jos ihmisellä on ikää vaikka 56-57, niin työkyvyttömyyseläkkeen saa suhteellisen helposti ja edut hyvät (lasketaan sen mukaan, että olisi jatkanut täydet työvuodet). Sen sijaan jos kitkuttelee hetken ja jää jollekin varhaiseläkkeelle, niin häviää taloudellisesti.Minulla on lähipiirissä kaksi sairaseläkeläistä, joista toinen oli selvä tapaus: pitkälle levinnyt syöpä ja elikin vain noin vuoden eläkkeen myöntämisen jälkeen. Toinen taas oli äitini, joka koko voimakasta työpaikkakiusaamista ja jäi sen takia sairaslomalle. Vuoden kävi viikottain kertomassa pahasta olostaan terkkarille tai psykologille -> sairaseläkepaperit tuli suoraan. Ei koskaan mitään laitoshoitoa, ei lääkitystä, ei edes unilääkkeitä vaan subjektiivinen ahdituskokemus riitti. Lääkäri kyllä sanoi, että mahdollisuudet äitini kohdalla eläkkeeseen ovat hyvät, koska hänen ammattinsa on henkisiä voimavaroja vaativaa, ikääkin oli jo 56 ja lisäksi takana yhtenäinen työhistoria eli ei tulkita pinnariksi. Eläke on tosi hyvä: 2800 Euroa/kk noin 4400 Euron tuloista. Hänen olisi pitänyt todellakin jatkaa 65-vuotiaaksi saadakseen sama eläke muuten. Tosin täytyy sanoa, että hänelle nämä tapahtumat olivat kova paikka ja olisi kyllä jatkanut töissä, jos olisi saanut työrauhan.Eli duunari saa olla puolikuollut, niin ei tipu mitään sairaseläkettä, kun taas vaikka opettaja tai sosiaalityöntekijä saa eläkkeen, kun ei enää vaan jaksa olla töissä ja on masentunut olo.Ja tämä on muuten ihan tosi. Tutulle putkimiehelle (59v.) oli sanonut lääkäri, ettei putkareita päästetä miellään pois, kun niistä on pula, vaikka miehellä on kaikki sairaudet ja työhistoriaakin jo 43 vuotta... Sen sijaan taas paljon pienemmillä vaivoilla ja nuoremmalla iällä tiedän mm. opettajia sairaseläkkeellä. Yksi pahasti nivelvaivainen siivooja tän kerran tiivisti ja hetken mietittyäni tajusin kuvion juuri menevän niin, kun mietin kaikkia sairaseläkkeen saaneita ja niitä, jotka on sitä vuosia hakeneet vailla tulosta.Vierailija:

Lainaus:


kun edes oma isäni, jolla on todella paha Chronin tauti, useita keuhkoveritulppia, anemia ja sitä rataa, ei saanut työkyvyttömyyseläkettä.
työkyvyttömyyseläkettä saa vaan mielenterveyshäiriöillä. Todella harvoin millään somaattisilla sairauksilla. Musta tää on tosi tosi väärin! Moni psyykkisesti sairas ihminen kykenee työntekoon paremmin kuin joku muulla tavoin sairas, mutta meidän yhteiskunnassa hulluja vaan paapotaan ja muut potkitaan töihin pää kainalossa. Mutta jos on psyk. diagnoosi niin ei tartte muuta kuin sanoa, että en kykene tekemään töitä (vaikka oikeasti kykeniskin)

Eläkettä tulee käteen noin 800e kuussa. Äitisi tilanne ei kuitenkaan kuulosta niin pahalta. Isänikään ei ole päässyt eläkkeelle vaikka on takana jo useampi sydänkohtaus, paniikkihäiriö, masennus ja polvi ja nivel vaivoja. On esimerkiksi leikattu usein kyseisistä vaivoista. Lisäksi ei ole ollut töissä 16-vuoteen ja on jo 60v. Silti ei vaan pääse eläkkeelle. Äitini taas on kansankielellä hullu ja pääsi varmaan eläkkeelle ihan siksi, että työpaikka ei enää jaksanut yrittää ulos savustamista kun äiti ei tajunnut. Antoivat lopulta vuoden palkan käteen ja sulkivat kaikki toimipisteet joissa äitini oli töissä ja suosittelivat sairaslomaa ja eläkkeelle menoa siitä.

Mulla on eläkkeen haun syynä se että olen insestin uhri ja hyväksikäyttö alkoi kun olin vasta 2 vuotias ja tekijä raiskasi mut kun olin 10 vuotia tyttölapsi ja koulussa jouduin kidutuksen uhriksi niin että multa viottu sydän ja selkä a sain lieviä aivovammoja. ja psyykinen ja fysinen elämäni on niin haurasta että se on kuin ouhin lasi tasapainoilee veitsenterällä ja kasvatan nyt kehitysvammaista ja autistista poikaani

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat