Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Seuraa 

Jos paikat pehmeät, mutta kiinni? Entä jos hieman auenneet?vauva2006 rv38+2

Kommentit (1)

Kannattaa googlettaa sanoilla synnytys ja käynnistäminen, niin löytyy kaikenlaista :). Samalla tekniikalla löysin seuraavan, lääkärien kirjoittaman dokumentin (on pdf niin en voi linkittää tänne, joten kopioin tekstin tähän).Synnytyksen käynnistäminenSynnytys käynnistyy useimmiten itsestään lähellä laskettua aikaa. Käynnistyminen on monien tekijöiden summa. Itsestään käynnistynyt synnytys sujuu useimmiten parhaiten.

Synnytys on täysiaikainen, jos se käynnistyy raskausviikon 36+6 jälkeen, mutta ennen 42 raskausviikkoa. Synnytys on ennenaikainen, jos se käynnistyy ennen raskausviikon 37+0 alkamista. Vasta kun laskettu aika on ylittynyt 14 vrk eli raskausviikkoja on yli 42, on raskaus yliaikainen. Tällaisia todellisia yliaikaisia raskauksia on noin 2 % kaikista raskauksista.

Synnytys käynnistetään, kun äidin tai lapsen kannalta synnytys on parempi vaihtoehto kuin odottaa luonnollista käynnistymistä. Lääkäri päättää milloin ja miten synnytys käynnistetään ja selvittää äidille siihen johtavat syyt.Käynnistämisen syytKäynnistäminen on aina tarkoin harkittu toimenpide ja turhia käynnistyksiä ei tule tehdä.

Tavoitteena on terveen lapsen syntymä ja turvata äidin hyvinvointi synnytyksen aikana. Kun synnytys käynnistetään, siihen liittyy jonkin verran suurempi vaara joutua keisarileikkaukseen tai muuhun päästävään toimenpiteeseen, esim. imukuppiulosauttoon.

Monella äidillä on ymmärrettävästi toive synnyttää lasketun ajan ollessa käsillä. Helppoa ja aina toimivaa käynnistysmenetelmää ei kuitenkaan ole olemassa. Käynnistys kuten muutkin lääketieteelliset toimenpiteet tehdään tai jätetään tekemättä yhteisymmärryksessä äidin ja hoitavan

lääkärin kanssa. Turhaa tai liian aikaista käynnistystä voi seurata synnytyksen pysähtyminen tai tarpeeton keisarileikkaus.

Synnytys voidaan joutua käynnistämään joko äidistä tai sikiöstä johtuvista syistä. Syyt eivät ole ehdottomia vaan niiden vaikeusaste ratkaisee onko käynnistys tarpeellinen.Käynnistyksen syyt:# Raskauden aikainen verenpainetauti tai pre-eklampsia (¿raskausmyrkytys¿)

# Todellinen yliaikainen raskaus eli raskauden kesto yli 42 raskausviikkoa

# Raskauden aikainen maksatauti eli hepatoosi

# Insuliini-hoitoinen sokeritauti

# Veriryhmäimmunisaatiot

# Tulehdus lapsivedessä eli korionamnioniitti

# Lapsivedenmeno täysiaikaisessa raskaudessa ilman supistuksia

# Sikiön kasvun hidastuminen

# Sikiön uhkaava hapenpuute

Epäily sikiön suuresta koosta eli makrosomiasta ei ole sellaisenaan käynnistyksen syy. Vaikka sikiö olisikin iso, itsestään käynnistynyt synnytys on toivottavaa.Käynnistämisen ajankohtaKäynnistäminen tapahtuu useimmiten lähellä laskettua aikaa tai sen jälkeen, jolloin sikiön keuhkot ovat jo kypsät kohdun ulkoiseen elämään. Joskus raskauden aikaiset ongelmat johtavat siihen, että synnytys joudutaankin käynnistämään jo aiemmin. Tällöin voidaan joutua ensin varmistamaan lapsen keuhkojen kypsyys lapsivedestä.Synnytyksen käynnistystavatKäynnistämistapa riippuu kohdunkaulakanavan kypsyydestä, joka arvioidaan sisätutkimuksessa.

Kohdunkaula on kohdun runko-osan ja emättimen välissä oleva synnytyskanavan osa, joka aukeaa synnytyksen aikana. Sen pituus (1-4 cm ) ja avautuminen ( 1-10 cm ) kuvastavat sen ¿kypsyyttä ¿. Kypsyyden määrityksessä käytetään ns. BISHOP-pisteitä. Kohdunkaulakanava on kypsä, jos pisteet ovat ≥ 6 ja epäkypsä, jos pisteet ovat < 6. Hyvin epäkypsässä tilanteessa puhutaankin kohdunkaulakanavan kypsyttämisestä eikä synnytyksen käynnistämisestä.Käynnistys-/ kypsyttelytystapoja ovat:# Prostaglandiinitabletti emättimen pohjukkaan tai suun kautta

# Sikiökalvojen puhkaisu ( KP )

# Pelkkä oksitosiiniKohdunkaulakanavan kypsyttäminenKohdunkaulakanavan kypsytys tapahtuu emättimeen laitetavalla tai suun kautta otettavalla prostaglandiini- (misoprostoli) tabletilla. Misoprostoli-tabletti annostellaan tavallisesti 3-4 tunnin välein päiväsaikaan. Lääke aiheuttaa useimmiten pientä alavatsajomottelua, kuukautistyyppistä kipuilua ja kohdun supistelua. Sikiön hyvinvointi varmistetaan kypsytyksen aikana ottamalla sikiön sydänääni- ( KTG ) käyrää ennen ja jälkeen lääkkeen annon.

Kohdunkaulakanavan kypsyydestä riippuu myös synnytyksen käynnistymisen kesto. Kun kohdunkaulakanava on hyvin epäkypsä, kypsyttäminen voi kestää joskus useitakin päiviä, mikä vaatii äidiltä kärsivällisyyttä.Kalvojen puhkaisuSynnytys käynnistetään kalvojen puhkaisulla, kun kohdunkaula on riittävän kypsä. Tällöin se on pehmeä, hävinnyt ja jo jonkin verran avautunut ( 1-3 cm ). Toimenpiteessä tehdään reikä sikiökalvoihin sisätutkimuksessa, jolloin lapsivesi pääsee valumaan ulos. Kalvojen puhkaisu parantaa supistuksia ja edistää synnytystä. Puhkaisu on kivuton eikä vahingoita lasta eikä äitiä. Lapsiveden mentyä lapsen päähän asetetaan pieni elektrodi, jolla seurataan sikiön vointia.

Mikäli supistustoiminta ei spontaanisti käynnisty 1,5¿2 tunnin sisällä kalvojen puhkaisusta, aloitetaan suonensisäisesti oksitosiinihormoni. Oksitosiinia käytetään supistuksien aikaansaamiseksi ja niiden voimistamiseksi. Oksitosiinia annetaan myös synnytyksen käynnistämiseksi esimerkiksi tilanteissa, jolloin spontaanista lapsivedenmenosta on kulunut jo pidemmän aikaa (yli 24 h), eivätkä omat supistukset ole alkaneet ja kohdunsuu on kypsä.KivunlievitysKäynnistämisen jälkeen tapahtuva synnytys ei ole ¿luonnollista synnytystä¿ kivuliaampi. Kipu kuitenkin on hyvin yksilöllinen tuntemus, eikä kipua eri synnyttäjien tai synnytysten välillä voida vertailla. Varsinaisen synnytyskivun lievittämiseen käynnistymisen jälkeen käytetään aivan samoja menetelmiä kuin muutenkin synnytyksissä.Käynnistetäänkö seuraava synnytyskin?Vaikka edellinen synnytys on käynnistetty, ei seuraavissa raskauksissa sitä useinkaan tarvitse tehdä. Jokainen raskaus ja synnytys ovat erilaisia. Käynnistyksen tarve arvioidaan aina erikseen jokaisessa

raskaudessa.

Mikäli edellinen raskaus on hoidettu keisarileikkauksella ja seuraava synnytys on suunniteltu tapahtuvaksi alakautta, voidaan edellä kuvattuja kypsytys- ja käynnistysmenetelmiä myös käyttää

tarvittaessa. Kypsyttelyssä ja etenkin supistuksia parantavassa lääkityksessä noudatetaan tuolloin varovaisuutta. Synnytyksen käynnistyttyä voidaan kohdun sisään asettaa sisäinen kohdunpaineen

seurantaan tarkoitettu anturi, jolla seurataan supistusten voimakkuutta.3.9.2006

LL Leena Rahkonen , HUS Hyvinkään sairaala

Dosentti Vilho Hiilesmaa, HYKS, Kätilöopiston sairaala ja Naistenklinikka

LKT Mika Nuutila, HYKS, Naistenklinikka

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat