Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Seuraa 

Meidän pian seitsemän vuotias poika aloittaa iltaisin ennen nukkumaanmenoa itkemisen joka asiasta. Pitää tarkistaa, onko sähköjohdot irti pleikkarista ja tv sammutettuna. Tämän jälkeen pitää käydä katsomassa jopa 2-3 kertaa, että ne ovat edelleen sammutettuna. Sisarusten pitäisi lähteä samaan aikaan nukkumaan ym. Yhtenäkin iltana piti ennen nukahtamista alkaa yhtäkkiä pienen " paniikin" vallassa irroittamaan sängystä tarroja pois ja viedä niitä melkein yksi kerrallaan alakertaan roskikseen. Löytyykö siis ketään, jonka lapsella " omituisia" juttuja tai pelkoja ja miten niiden kanssa menty eteenpäin?

Kommentit (4)

kuuluneeko ikään? Meidän poika ei uskalla mennä illalla omaan huoneeseensa, vaikka veli on viereisessä. Muitakin samantyyppisiä pelkoja on. Hiukan mietityttää, liittyisikö koulun alkamiseen? Ainakin nämä tuli nyt yhtä-äkkiä, keväällä vielä halusi olla esim. yksin kotona.

...onko kotona tai esim. mummin luona ollut ukkosella puhetta pallosalamasta? Lapsuudenkaverini pelkäsi sitä ihan tosissaan ala-aste iässä, kun oli kuullut, että jollain oli mennyt kuulo sellaisen takia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

kerran hän asetteli huolella pehmoleluja puunvärisen sänkynsä tummien oksanreikien kohdille ja sanoi " ötökkä piiloon" . Silloin tajusimme, että hän pelkäsi sängyn tummia kohtia. Silloin selittyi sekin miten mahdotonta oli ollut nukkua hirsimökissä edellisenä keänä: poika suostui nukkumaan vain keskellä keittiön lattiaa (mahdollisimman kaukana hirsiseinistä).Jokin pelko voi olla kyseessä, mutta sille ei löydy sanoja. Usein uutiset ja aikuisten puheet vaikuttavat voimakkaasti tuonikäiseen. Itse pelkäsin kovasti sotaa, muistan vieläkin sen kuristavan tunteen. Ehkäpä tajunta maailman laajuudesta ja mahdollisista vaaroistaa aukeaa 7 v mutta ei ole vielä kykyä käsitellä asiaa. Siskoni pelkäsi tulipaloja yli kaiken, mutta häntä helpotti kun hän liitti iltarukoukseensa " ...äläkä anna tulipalojen syttyä"Illan rauhoittaminen, samoina toistuvat iltarutiinit, pelien ja telkkarin vähentäminen auttavat varmaan ainakin hiukan? Miksi sisarusten pitää mennä samaan aikaan nukkumaan? onko ääniyliherkkyyttä?

Omasta lapsuuden kokemuksesta ja myöhemmin asiaan muutenkin perehtyneenä voisi kyseessä mielestäni olla lievä pakko-oireinen häiriö. Eli saadakseen illalla ennen nukkumaan menoa olonsa turvalliseksi lapsenne pitää suorittaa tietyt rutiinit. Itselläni oli ala-asteikäisenä juuri tuon tyyppistä oireilua, kävin tarkastamassa kaikki sähköjohdot että ovat irti seinästä, ettei sängyn alla ole mitään, että radion virta on pois päältä, ikkuna kiinni jne. Nämä rutiinit tuppasit vain lisääntymään. Nyt myöhemmin osaan sanoa, että ainakin minulla ne liittyivät turvattomuuden tunteeseen. Rutiinien avulla pystyin nukahtamaan. Itse en kertonut rutiineista edes vanhemmilleni vaan tein ne salaa ja oloni oli aika ahdistunut. Rutiinit voivat liittyä lapsella tietysti johonkin stressaavaan elämänvaiheeseen ja mennä itsestäänkin ohi, mutta teidän kannattaisi mielestäni kuitenkin auttaa lastanne pääsemään niistä eroon koska ne eivät ole lapsellekaan mukavia joka iltaisia toimia.Voisitte kertoa lapselle, että te pidätte kotona huolta kaikista asioista, että lapsen ei tarvitse huolehtia mistään vaan voi käydä turvallisin mielin nukkumaan. Muutenkin lapsen elämään olisi hyvä lisätä asioita jotka tuovat turvallisuuden tunnetta, eli iltaan " normaaleja" samana toistuvia rituaaleja ja päivälläkin lasta olisi hyvä ehkä kohdella kuin vähän pienempää lasta eli ei liikaa vapautta tai valinnanmahdollisuuksia. Jos kotikonstit eivät auta, suosittelen ottamaan yhteyttä vaikka perheneuvolaan jotta lapsi saa noin varhaisessa vaiheessa jo apua ongelmaan eikä se ehdi muodostua suuremmaksi ongelmaksi. Usein muuten hyvin vastuuntuntoiset lapset alkavat oirehtia pakko-oireilla, en tiedä millainen teidän lapsenne on.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat