Vierailija

Kommentit (26)

Vesirokko voi puhjeta uudelleen terveellekin

10.07.2002Aiemmin sairastettu vesirokko antaa aiemmin oletettua heikomman vastustuskyvyn, selviää tuoreessa yhdysvaltalaistutkimuksessa. Aiemmin on oletettu, että vain immuunipuutteiset tai jonkin sairauden vuoksi immuunivajeesta kärsivät henkilöt voivat sairastua uudelleen. Tuoreessa tutkimuksessa käy ensi kertaa ilmi, että myös vastustuskyvyltään terveet ihmiset voivat saada vesirokon toistamiseen. Los Angelesin alueella tehdyssä väestöpohjaisessa tutkimuksessa rekisteriin merkityistä vesirokkotapauksista vuonna 1995 aiemmin taudin oli sairastanut 4,5 prosenttia sairastuneista ja vuonna 1999 vastaava luku oli 13,3 prosenttia.

Rokon uudelleen puhkeamisen todennäköisyys kasvoi, jos ensimmäinen rokko oli sairastettu alle 12 kuukauden iässä tai rokon oireet olivat olleet erittäin lieviä. Myös perimällä otaksutaan olevan merkitystä asiaan. Ensimmäisen ja toisen vesirokkotartunnan välillä oli kulunut aikaa keskimäärin seitsemän vuotta. Tutkijat kehottavatkin miettimään rokotussuosituksia uudelleen. Erityisesti niillä lapsilla, joilla on jokin vastustuskykyä alentava sairaus, tulisi rokote antaa huolimatta aiemmin sairastetusta vesirokosta. Tuloksia voidaan pitää luotettavina, vaikka tiedot kerättiin rekisteristä sekä haastattelemalla, eikä rokon diagnoosi perustunut laboratoriokokeisiin.Uutispalvelu Duodecim

(Pediatrics 2002; 109: 1068-1073)--------------------------------------------------------------------------------

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lekuri sanoi, että harvinaista mutta täysin mahdollista. Jos ekalla kerralla lievä niin siitä ei tullut elinikäistä suojaa. Kolmatta kertaa ei kuulemma tule.

Ei ne yksittäiset oireet tartu, sama virus se on. Vesirokon sairastaneellakin voi tulla joskus tartunta, mutta oireet jäävät yleensä lieviksi. EI se kovin yleistä ole, varmaan muutama prosentti? Mitä kauemmin edellisestä sairastamisesta on kulunut, sitä todennäköisemmin voi saada tartunnan.

Kuume on kehon tapa taistella tautia vastaan ja kuume sinällään ei ole tarttuva tauti. Koska viimeksi olet saanut kuumetartunnan joltakin, jolla on vaikkapa hammas leikattu ja tulehtunut ja sen vuoksi kuumetta?

(Arno Forsiuksen sivuilta)Myöhempien virustutkimusten perusteella on todettu, että vyöruusun ja vesirokon aiheuttaa yksi ja sama virus, varicella-zostervirus eli Herpesvirus varicellae. On olemassa todisteita, että viruksesta on useita eri kantoja, joiden erojen merkitystä ei tunneta tarkoin. Nykyisen käsityksen mukaan vesirokko on seuraus vastustuskyvyttömän ihmisen virustartunnasta ja vyöruusu taas seuraus elimistössä piilevän viruksen aktivoitumisesta osittain vastustuskykyisellä ihmisellä. Vesirokko tarttuu hyvin herkästi vastustuskyvyttömien keskuudessa ja he voivat helposti saada vesirokkotartunnan myös vyöruusurakkuloista. Vyöruusun tarttumista vesirokkoa sairastavasta ei pidetä todennäköisenä, vaikka se kaikesta päätellen onkin mahdollista.Vyöruusun puhkeamista on pyritty selittämään siten, että vesirokon aikaisemmin aiheuttanut vesirokkovirus voisi varastoitua oireettomana keskushermostoon ja erityisesti selkäytimen dorsaalisiin juuriganglioihin, jossa se vastustuskyvyn heikentyessä tai ganglion jostain syystä vahingoittuessa aktivoituisi ja leviäisi tuntohermoa pitkin kyseisen hermon ihoalueelle. Tätä käsitystä tukee vyöruusun ilmaantuminen yleisimmin nimenomaan 60 vuotta täyttäneille vasta-aineiden vähennyttyä iän seurauksena sekä nuoremmillekin, kun heidän vastustuskykynsä on alentunut esim. kortisoni- tai solunsalpaajalääkityksen, leukemian tai immuunikadon tai muiden vastaavanlaisten syiden johdosta.En siis oikein usko. 8, en tiedä mitä lääkärisi on tarkoittanut. Vai olisko jollakulla linkkiä johonkin luotettavaan lähteeseen?Vyöruusu on ihan eri asia.t. 2, lääkäri myös

olen kuullut, että vesirokon voi sairastaa uudelleenkin. Etenkin, jos ensimmäisellä kerralla oli lievä rokko. Kaverini sairasti aikuisena ja hänen isänsä oli kysynyt terveyskeskuslääkäriltä mahdollisuutta saada (siis isän saada) rokko uudemman kerran, jos jo sairastanut.Itse arvelen saaneeni vesirokkotartunnan vyöruusupotilaalta, jonka kanssa olimme samassa sairaalahuoneessa viikon. Hän oli vanhus ja minä 12-vuotias.

Meidän kuopus sairastui vesirokkoon, kun 7-vuotias isosiskonsa sairasti vyöruusua. Mutta vyöruususta ei tartu yhtä helposti kuin vesirokosta.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat