Vierailija

Nyt minäkin päätin kerran laittaa omia ajatuksiani.Koirien määrä on lisääntynyt ja olette varmasti huomanneet kuinka moni ottaa täysin sopimattomia koiria.

Eihän tietenkään kukaan myönnä ettei ole resursseja tietynlaisen koiran pitoon, MUTTA KUN halutaan juuri tietyn rotuinen koira.Jokainen purematapaus on liikaa, mutta niitä valitettavasti tulee varmasti jatkossakin. Kaikki eivät edes tule yleiseen tietouteen.Olen törmännyt aivan liikaa perheisiin, missä lapset saavat töniä ja tuuppia koiraa, jopa PAHIMMILLAAN hyppiä koiran päälle. En ihmettele, jos jossain vaiheessa sellainen koira puree lasta. Ihmisillä on liian vähän koiratietoutta.On koiria, jotka ovat arkoja ja pelkäävät lapsia ja purevat sen takia (pelkopurija). Ja on vanhempia, jotka eivät lapsiaan kiellä menemästä vieraan koiran luokse.Suurin harmi on varmasti se että iltapäivälehdet repostelevat näillä tapauksilla tyyliin " koira raateli" tai vastaavaa, mutta niinhän iltapäivälehtien tyyliin kuuluukin ja se myy.Siihen nähden kuinka suuri koirakanta meillä suomessa on, yllättävän vähän vakavia tapaturmia sattuu. Koskaanhan ei nollatoleranssin päästä.Jos näitä asioita rinnastetaan vaikkapa liikennetapaturmiin, pahoinpitelyihin tai mihin tahansa harrastuksissa sattuviin onnettomuuksiin voi sanoa että missä vain voi sattua. Satuttavathan lapsetkin koulussa toisiaan ja pahastikin, ne harvemmin ylittävät uutiskynnystä.Meillä on eletty vuosikaudet koirallista elämää, aina opitaan uutta ja pyrin olemaan silmät selässä kun lapset on samoissa tiloissa koirien kanssa. Olemme tehneet kaikkemme lasten turvallisuuden eteen ja pyrimme kaikin tavin estämän ettei vahinkoa meillä sattuisi ja etteivät koiramme koskaan tulevaisuudessakaan pääsisi vahingoittamaan ketään ulkopuolista. Ei tosin ole edes ollut läheltäpiti tilannetta. Eilen tosin olisi pihaamme yllättäen tullut mies joutunut poistumaan polvihousuissa ellen olisi ollut ajantasalla :)DL

Sivut

Kommentit (33)

tärkeää on että itse koitat ottaa mahdollisimman paljon selvää kasvattajista ja rodusta, sairauksista jne.Kovin kevyeksi roduksi lonkkatilasto ei kovin hyvälle näytä (niiltä vähiltä mitä on kuvattu). Onko rodussa polvinivelen luksaatiota, koska polvia näytetään kuvatun?

DL

olemme hankkimassa koiraa ja tutustuneet eri roituihin. olemme päätymässä kerrynterrieriin. itseäni kiinnostaisi harrastaa tokoa tai agilityä, ja olen ymmärtänyt, että kerry soveltuu molempiin hyvin. meillä on kaksi alle 5 vee lasta. kuulisin mielelläni kokemuksia ko. rodusta

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos joku kertoo omia kokemuksia jostain rodusta, saa rotua harrastavan älähtämään ja hyvinkin äkkiä takajaloilleen.Itse en koskaan suosittele omaa rotuani, vaikka meillä ei ole omien koiriemme kanssa koskaan ollutkaan ongelmia.

DL

Olipas mukava lukea viesti jossa ei heti syyllistetä, vaan tuodaan muitakin näkökulmia esiin. Kiitos siitä :)Meillä myöskin kaksi koiraa. Toinen rakastaa ihmisiä yli kaiken ja toinen on ns. arka koira. Luulimme, että koiramme on vihainen mutta kunnes kävimme ongelmakoirakoulutuksessa, meille sanottiinkin että ei koira missään tapauksessa vihainen ole. On vain niin arka koira, että tuntee monessa tilanteessa itsensä uhatuksi ja puolustautuu haukkumalla. eli siis haukkuminen on pahinta mitä tämä meidän arka koira on tehnyt.No meillä ei myöskään ole lapsia eikä suvussamme ole tällä hetkellä juurikaa pikku lapsia, joten koiramme eivät ole tottuneet pienten lasten läsnäoloon. Ja tuskin koskaan tottuukaan, kiitos siitä meidän taloyhtiön ajattelemattomat VANHEMMAT joiden lapset ovat mukavasti osoittaaneet MOLEMMILLE (kiltille sekä aralle) koirillemme miksi lapsia tulisi pelätä.Koiriamme on heitelty kivillä, potkittu ilmaan koiraa kohti mukavilla äänitehosteilla että koira varmasti säikähtää, lyöty hiekkalapiolla, tökkästy risulla ohi mennessä, pyörän kanssa pelleilty sillä tavalla että mukamas ajaa päälle ja väistää viime hetkellä yms. ja osassa tapauksissa molemmat tai toinen vanhemmista on seissyt vieressä. Ihmisiä rakastava " vauvamme" ihmeissään ja häntäkoipien välissä tulee nykyään selän taakse suojaan kun näkee lapsia pihallamme. Ja ikävä kyllä rappumme ovi sijaitsee juuri lasten leikkipaikan kohdalla joten nykyään pyrimme ensin ikkunasta katsomaan, onko lapsia ja jos on pyrimme (aina ei mahdollista) siirtämään lenkkeilyä.JA sen kyllä todellakin ymmärrän, että pieni lapsi ei välttämättä ymmärrä tekevänsä väärin ja tässä kohtaa vanhempien tulisi puuttua, mutta meidän tapauksissa joissa vanhemmat ovat tasan nähneet mitä tapahtuu niin ei ainakaan siinä tilanteessa olla mitenkään reagoitu. Mutta en yleistä, minulla on kokemus vain meidän taloyhtiöstä.Mutta on sitten PALJOn enemmän näitä aikuisia, jotka pitää koiransa irti vaikka ei saisi muuta kuin aitauksissa ja irti olevat koirat tulee pörräämään ja haistelemaan siihen meidän remmissä olevia koiria niin ei sekään ole kiva. Olen nimittäin lukenut jutun lehdestä jossa isolla otsikolla koira tappoi toisen koiran. Ja se koira joka kuoli oli se koira joka oli irti ja oli juossut kytkettynä olevan koiran luokse ärisemään. Meille ainakin koirakouluttaja sanoi, että koira joka on remmissä, tuntee itsensä helposti uhatuksi silloin kun irti oleva koira tulee nuuskimaan tai ärhentelemään, koska koira kokee , että sillä ei ole mahdollisuutta puolustautua tai paeta mahdollisessa uhkaavassa tilanteessa. Ja tässäkin tapauksessa syyteltiin ihan vain surutta koiraa, joka oli kytkettynä ?????!Eli aina asiat ei kuitenkaan ole ihan niin mustavalkoisia mitä lehdet kirjoittavat.olen siis minä ja kirjoitin kyllä vähän ohi aiheen..nolottaa sorry:)Sen verran vielä että meilläkin rotu, jota en suosittelisi lapsiperheelle juuri noiden liikkumis tarpeiden takia. Tarvitsee todella paljon liikuntaa ja varsinkin juoksemista!

ei se ole ihan niinkään että koiran pitäminen vapaanan olisi laitonta... lakipykälässähän käsittääkseni kuitenkin lukee että koiran tulee olla kytkettynä tai välittömästi kytkettävissä... Eli jos koira on OIKEASTI hanskassa niin hyvin että vierellä pysyy vaikka vastaan tulisi vereinen v*ttu niin saa se vapaanakin siinä vierellä jolkottaa... ja ei, omat koirani eivät ole niin luotettavia (ikävä kyllä) , ehkä kun ne tuosta aikuistuvat ja saavat lisää koulutusta :D

Vierailija:

Lainaus:
Olen törmännyt aivan liikaa perheisiin, missä lapset saavat töniä ja tuuppia koiraa, jopa PAHIMMILLAAN hyppiä koiran päälle. En ihmettele, jos jossain vaiheessa sellainen koira puree lasta. Ihmisillä on liian vähän koiratietoutta.
meillä on jopa opetettu lapsille, että ellei koira väistä (makaa esim ulko-oven edessä) töni se vaan pois. Josta suivaantuneena koira saattaa nuolaista lasta.. ;)

Tosiaan, pahalta tuntuu katsella näitä tapauksia kun lapsiperheeseen on otettu esimerkiksi noutaja, kuten labbis, siinä toivossa että ne ikäänkuin luonnostaan on hyväkäytöksisiä ja soveltuvia lapsiperheeseen! Näinhän ei todellakaan ole, vaan labbis (niinkuin muutkin koirat) vaatii kunnollista koulutusta ja paljon virikkeitä ja liikuntaa. Mikäli sitä ei pennusta alkaen kouluteta, seuraukset voi olla ikäviä. Älkää ihmiset please ottako koiraa, varsinkaan isokokoista sellaista (edes labradoria ja kultaista noutaja!) JOS TEILLÄ EI OLE AIKAA SILLE!

koirat pitäisi pitää kiinni kaupunkialueella ja vastaavissa paikoissa.

Kun asuimme kaupungin liepeillä pidin aina koirat kiinni vaikka mieli teki päästää vapaana juoksemaan. Oikeasti olen sitä mieltä koiran pitäisi saada liikkua vapaana, muttei se jokapaikassa onnistu.

Nyt me asutaan maalla ja metsä alkaa tontista joka suuntaan ja koirat on lenkillä aina vapaana ja sen ovat näköisiäkin: liikunnasta ja motoriikasta näkee hyvin että saavat kulkea vaihtelevassa maastossa.Valitettava tosiasia on että me koiraihmiset itse pilaamme monia hyviä mahdollisuuksiamme ja saamme valitettavan helpolla lisää kieltoja aikaiseksi. On helppoa rajoittaa koirallisen elämää.

Esimerkkinä vaikkapa kun etsimme mökkiä vuokralle kesällä, suurimmassa osassa ei sallittu lemmikkieläimiä. Toiseen törmäsin kun jälleen ensi viikonlopuksi etsin hotellia, useaan hotelliin ei enää nykyään saa koiria viedä. Noin 20 vuotta sitten ei tällaisia rajoitteita ollut (lukuunottamatta tietenkin ruokakauppoja tms.)En tarkoittanut tätä mielipidettä ketään moittiakseni, mutta kyllä jokainen tietää että vuosi vuodelta on hankalampaa koiran kanssa tässä maassa. Siksi toivon että jokainen osaltaan tekisi voitavansa, jotta koirienpito onnistuisi vielä 10 ja 20 vuoden kuluttua eikä sääntöjä ja lakeja vain kiristettäisi.DL

Kyseessä border collie. Aika usein kuulee ihasteluja, kuinka meidän koira on niin fiksu, hyväkäytöksinen ja kaunis, ja moni ei-koiranomistaja on sanonut haluavansa samanlaisen.

Olen monesti joutunut toppuuttelemaan, ja sanomaan, että tämä rotu on ennen kaikkea harrastuskoira (toko, agi) tai vielä tarkemmin työkoira (paimennus). Vaatii 5-10km lenkit päivittäin, harrastuksia viikoittain ja vapaana juoksentelua metsissä sekä näin kesäisin uimista, jos ei ole tarjota oikeaa työtä eli paimennusta.

Mikä tahansa koira väärällä omistajalla, voi olla katastrofi. Yleisesti ottaen border collie on lempeä, miellyttämisenhaluinen ja lapsirakas. Mutta, jos sen ottaa pelkäksi seurakoiraksi, se voi helposti alkaa paimentaa kaikkea, mikä liikkuu, autoja, pyöriä, muita eläimiä ja LAPSIA.

useammassa lapsiperheessä koirien pitoa ja niiden kohtelua!Lapsen synnyttyä koira on kakkosluokan kansalainen liian monessa perheessä. Parempi sellaisen koiran on päästä uuteen kotiin kuin joutua lasten leikkikaluksi ja hoitamattomana onnettomaksi kirppukasaksi.Itsellämme on kaksi koiraa ja 6kk vanha vauva. Täysin selvää meille oli alusta asti, että koirien " asema" ei kodissamme muutu lapsen tulon myötä yhtään. Edelleen ovat yhtä tärkeitä jäseniä perheessämme kuin ennenkin.Nyt kun lapsemme alkaa jo aika kipakasti tarttumaan esineisiin ja eteen tuleviin asioihin, olemme tehneet selväksi sen että koiran on AINA päästävä poistumaan sille ikävästä, ahdistavasta tilanteesta. Sairasta että jotkut pitävät koiraa väkisin paikoillaan ja hokevat lapselleen että " kokeile, mikä tässä" . Itseään saavat syyttää näistä koiraraateluista!Meillä ainakin opetetaan että koira on elävä ja tunteva olento siinä missä me ihmisetkin. Sitä ei revitä, se EI ole leikkikalu eikä sitä saa töniä, lyödä ja retuuttaa.

Vaikka koira olisi ollut perheessä ensin, lapsi on silti se tärkein.

Koira ei ymmärrä että hänen laumaan tulee uusi jäsen, joka on yhtäkkiä ylempänä kuin koira, tämä aiheuttaa ongelmia vaikka koiraa kohdeltaisiin normaalisti.

Se on aivan selvää, jos lapsiperheeseen otetaan esim. palveluskoira, jonka kanssa ei tehdä mitään, niin jossain vaiheessa koiralla keittää yli. Toiset tapaukset on sitten nämä kääpiö- ja seurakoirat, jotka ovat niin pienikokoisia, etteivät omistaja vaivaudu niitä kouluttamaan. Tuloksena sitten ärhenteleviä koiria.Lapsille täytyy myös toki opettaa koiran käsittelyä ja koirille taata ruoka- ja nukkumarauha, meillä on portit tätä varten. Sitten on näitä lupsakoina pidettyjä rotuja (esim. kultsut), jotka ovat kuitenkin jossain tapauksessa niin sisäsiittoisia, että saattaa olla jo sieltä lähtöisin jonkunasteista luonnevikaa, vaikka muutoin sopisivatkin lapsiperheeseen. Näistähän ei sitten taas ole tavallisella tallaajalla tietoa, ennenkuin tutustuu kasvatuslinjoihin.Meillä on neljä koiraa (keskikokoisia) ja lapset niitä leipovat välillä lattialla, mutta koirat pitävät lasten seurasta. Lapset saavat myös omalta osaltaan " kouluttaa" koiria esim. pyytämällä istumaan ja antamaan tassua ja antavat sitten koirille makupaloja. Koirat myös ymmärtävät lapset pienemmiksi ja asettuvat makuulle heidän kanssa leikkiessään. Koskaan ei yksikään koiristamme ole edes murissut lapsille, saatikka yrittänytkään näykkäistä.Nyt kun asioihin on kantapään kautta joutunut perehtymään melko syvällisesti, huomaa, kuinka väärin (tai ei ollenkaan) koiria on kasvatettu ja koulutettu. Ja aika usein juuri lapsiperheissä.Joku tuossa kertoi, kuinka koiran elämä ja siihen suhtautuminen ei ole muuttunut kun lapsi on syntynyt. Se on kyllä pieni riski. Koska uusi pieni tulokas on koiran mielestä ehdottomasti sitä alempiarvoisempi. Ja koira voi ottaa sitä kohtaan suojelevan asenteen. Sitä harvemmin kukaan mieltää ongelmaksi, kunnes tilanne jossain vaiheessa kärjistyy.Päin vastoin usein ylpeillään sillä, että koira puolustaa lasta, meillä asiat on hienosti. Ja kuinka surullisen väärässä ollaankaan.Meillä oli luonnevikainen koira. Vuosien koirakoulut ja terapiat eivät auttaneet, vaan se jouduttiin lopettamaan. Muotovalio siitä tuli, mutta se ei korvien väliä korvannut.Viimeinen niitti kaikkien kauheuksien päälle oli se, että koira alkoi puolustaa ja suojella lastamme. Koira puri minua kun menin herättämään nukkuvaa lasta samasta huoneesta kuin missä lapsi nukkui. Häiritsin siis hänen laumaansa.Samoihin aikoihin koira näykkäsi lasta puserosta kun lapsi teki jotakin mitä koira ei voinut sietää.Vaarallisia juttuja. Suhtautukaa vakavasti koiran omistamiseen ja sen koulutukseen. Koira on eläin ja sillä on aina eläimen vaistot, vaikka se näyttäisi ja tuntuisi pehmolelulta. Tietyissä tilanteissa se käyttäytyy vain ja ainoastaan vaistojensa varassa. Oli se kuinka hyvin koulutettu tahansa.

Silloin on selviö, että rajoituksia alkaa tulemaan enemmän.Minulla on ollut koira 12 vuotta. Helppo ja mukava, sopeutunut pieniin lapsiin ja kaikkeen mukavasti. Näiden vuosien myötä olen kuitenkin tullut siihen tulokseen, että koiria ei pitäisi pitää kaupungeissa lainkaan.Moni koira on 22 tuntia vuorokaudesta sisällä ja siitäkin ison osan yksin. Sitten pääsee remmissä vähän haistelemaan nurkkia. Monet vain lyhyille pissatuksille, osa pidemmille, mutta silti suurin osa elämästä kuluu sisällä kaikkea muuta kuin lajille ominaisella tavalla.Koiran oikea paikka on sellainen, jossa sillä on seuraa ja se voi juosta vapaana, toteuttaa rodulle tyypillisiä tehtäviä/ viettejä ja elää ihan oikeasti ihmisten rinnalla eikä vain koristeena olohuoneen nurkassa.Vaikka olen ollut useita vuosia kotona eri syistä, päivät ovat olleet lyhyempiä ja ulkoilua ja tekemistä koiralle paljon, en ota enää kaupunkiin koiraa.

Meillä on rottis jolla on tosi vahva vartiointitarve. Puolustaa hullun lailla reviiriään (johon kuului aiemmin myös auto, mutta autossa rähiseminen on saatu loppumaan kokonaan) ja on agressiivinen reviirin ohi kulkevia koiria kohtaan.

Ihmisten kanssa on tosi lutunen ja kaikkien perheenjäsenten ' hyväksymien' ihmisten rapsutettavana koko ajan.

Ainoa ongelma koiran ja lasten välillä on ollut koiran hämmentyminen lasten seurassa.

Meillä ei lapsia ole ja ainoa pikkulapsi jonka koira usein tapaa, on siskonpoikani. Koira menee tosi hämilleen, kun ei enää olekaan parrasvaloissa ja joku pieni tyyppi horjuu pitkin kämppää. On tosi utelias ja on monesti pelästyttänyt lapsen nuuskimalla liian uteliaasti tai nuolaisemalla naamasta. Koira tietysti säikähtää ja menee vielä enemmän hämilleen, kun lapsi alkaa parkua.

Toinen ongelma on pelko siitä, että iso koira tönäisee lapsen nurin. Koira on tosi dominoiva ja vähät välittää muiden kuin perheenjäsenten olemassaolosta esim. sillon kun ollaan lähdössä ulos ja rynnii eteiseen tönien mahdolliset esteet tieltään.Tämä ' rynniminen' on aika iso ongelma, kun koira saattaa joskus tönäistä minuakin. Menee ihan kuuroksi ja sokeaksi, kun johonkin on päästävä ja nopeasti. Onneksi koira on vielä tosi nuori ja on jo alkanut osoittaa rauhoittumisen merkkejä (autoriehuminen loppui, eikä ärhentele enää muille koirille lenkkipolulla). Olin aika epätoivoinen kun koira vaikutti kaikesta kasvattamisesta huolimatta ihan kahelilta.

Jos meillä olisi lapsia, ei rottiksen kasvattamisesta tulisi varmaan mitään (ei ainakaan tämä kys. olevan hankalan yksilön), koska koiran yhteiskuntakelpoistaminen on ympärivuorokautista hommaa.

En suosittele tätä rotua kenellekään, jolla ei ole kokemusta koirista (nimenomaan ns. haastavammista roduista) tai jolla on pieniä lapsia tai aikaavievä työ tms.Meilläkin kävi muuten niin, että tuttavaperheen mökillä ollesani naapurista juoksi vapaana koira (karhukoira tms.), joka kävi hihnassa olleen rottiksemme kimppuun.

Kamala tilanne, kun ei voinut kiskoa omaa koiraansa tappelusta pois, kun toinen koira tulee hulluna päälle.

En päästänyt omaani irti, mutta annoin sille sen verran hihnaa, että sai pidettyä puoliaan. Tappelu loppui, kun vieras koira luovutti saatuaan suht pahoja vammoja :( Onneksi ei käynyt kovin pahasti kummalekaan, vaikka mökkinaapureille tuli ikävä kyllä aika kallis eläinlääkärilasku (maksoimme siitä osan, koska ovat eläkkeellä, eivätkä erityisen varakkaita).Pitäkää koirat ja lapset kurissa, eikä hetkeäkään yksin ennen kuin on selvää, että pelisäännöt on selvät ja lapsi on pomo.

Järjestyslaki säätää, että koira on pidettävä taajamassa kytkettynä. Taajama on taajaan rakennettu alue, joka on lisäksi osoitettu liikennemerkein. Taajaman sisällä voi olla alueita, jotka eivät ole taajaan rakennettuja. Koiran omistajien on pidettävä huolta siitä, ettei eläin pääse ollenkaan yleiselle uimarannalle, lasten leikkipaikalle, toriaikana torille, urheilukentälle tai yleiselle hiihtoladulle, jollei se ole erikseen sallittua. Koiraa voi kytkettynä kuljettaa kuntopolulla tai muulla sen kaltaisella juoksuradalla. Koiraa ei tarvitse kytkeä suljetulla pihalla, koirien harjoituspaikassa eikä erityisesti osoitetulla aidatulla jaloittelualueella. Koiran tulee kuitenkin näissäkin paikoissa olla omistajansa tai haltijansa valvonnassaKoiran ulkoiluttajan on huolehdittava siitä, ettei koiran uloste jää ympäristöön hoidetulla alueella. Hoidettuja alueita lain mukaan ovat esimerkiksi alueet, joilla nurmikot on leikattu ja joilla on istutuksia tai joilla tiet ovat päällystettyjäTaajaman ulkopuolella säätää metsästyslaki. Pääsääntö on, että ilman maanomistajan tai metsästysoikeuden haltijan lupaa koiraa ei saa pitää irti toisen alueella. Vaikka kyseinen lupa olisi niin maaliskuun 1 päivästä elokuun 19 päivään ulkona oleva koira on pidettävä kytkettynä tai siten, että se on välittömästi kytkettävissä. Tämä kiinnipitovelvoite ei kuitenkaan koske alueen omistajan tai haltijan luvalla pihamaalla tai puutarhassa taikka koiran pitämiseen varatulla aidatulla alueella olevaa koiraa tai viittä kuukautta nuorempaa koiraa. Silloin, kun koira on luvallisesti irrallaan, on sen kuitenkin aina oltava omistajan hallinnassa.Sivut

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat