Seuraa 

Kävimme kuun alussa lääkärissä rohinan takia ja eilen näin neuvolassa, että lääkäri oli heittänyt tekstiin epäilykset laryngomalasiasta tai refluksista. Refluksi onkin tuttu, mutta tuo laryngomalasia, se on ihan uutta. Googlettamalla sain jotakin infoa siitä, mutta nyt kaipailisin ihan kokemuksia. Miten todettiin? Miten hoidettiin? Onko sen vuoksi käyty kontrolleissa esim. lastenpolilla? Menikö ohi iän myötä? Mitä haittaa siitä on ollut lapsen elämässä? Onko ollut flunssan/vatsataudin aikoihin vaikeampaa?Pirpaliina ja poika 2,5kk

Kommentit (3)

Hei!Minä etsiskelin sitä pitkää ketjua johon itsekin kirjoitin, mutta on ilmeisesti poistettu. Harmillista!!!Pirpaliina:

Olet varmaan jo saanut lisäinformaatiota asian tiimoilta?

Toivottavasti olet saanut lääkäriltä rauhoittavia sanoja.Laitan kuitenkin tähän jotain perus-asiaa jos vaikka joku muu vielä kaipailee tietoa.

Laryngomalacia tarkoittaa siis nielun ruston pehmeyttä (larynx=nielu, malacia=" pehmyt" /pehmeys). Laryngomalacia ON erittäin tavallinen pienillä vauvoilla ja se on ehdottomasti tavallisin syy vauvan rohinaan (lääkäri kielellä " stridor" ). Ääni tulee sitä että pehmyt rusto ei jaksa pysyä pyöreänä vaan muodostuu vastus hengitettävälle ilmalle. Ehdottomasti tavallisin haitta laryngomalaciasta on juuri tuo rohina. Lievin muoto laryngomalaciasta on ylivoimaisesti kaikkein yleisin, tällöin lapselle ei siitä ole mitään haittaa eikä muita oireita kuin rohina. Tällöin asialle ei tarvitse tehdä mitään ja asia korjaantuu ajan myötä. Rusto kovettuu pikkuhiljaa ja henkitorvi suurenee jolloin ilma pääsee kulkemman aiheuttamatta rohinaa. Jos kyseessä on tämä lievä muoto niin lapsi yleensä kasvaa hyvin. Lievän muodon ollessa kyseessä ei tosiaan tarvita mitään kontrolleja tai muuta eikä laryngomalacia sinäänsä häiritse lasta.

Meidän pojalla on todettu vaikea-asteisempi laryngomalacia joka on (aika) harvinainen. Sitten on olemassa vielä vaikeampi aste jolloin ilma ei meinaa ollenkaan kulkea ja silloin on tehtävä avanne pian lapsen synnyttyä. Poikani hengitysäänet eivät varsinaisesti rohise. Mutta huomasin jo ihan vastasyntyneenä että hengitys oli puuskuttava. Sitten myöhemmin näin että kaulaan ja rintalastan alle tulee selvä kuoppa, myös kylkiluut näkyvät hänen hengittäessä. Poika kasvoi melko ok, tasaisesti siinä -10% käyrällä. Muita oireita on että poika oksentaa aika helposti ja silloin oksennus tulee ihan kaaressa (laryngomalaciaan voi usein liitty GER eli refluksitauti). Ramppasin pojan kanssa lääkärillä ja päivystyksissä tiuhaan tahtiin monta kertaa viikossa ja vastaus oli aina että pojalla on " jokin infektion jälkeinen astmatyyppinen tila" kunnes vihdoin pääsimme Iho ja allergia sairaalan babybox tutkimuksiin ja sieltä sitten Lastenkliniikalle.

Iho ja allergia sairaalassa selvisi pulssioksimetriseurannassa että pojan nukkuessa happisaturaatiot laskevat alle sen normaalin 95% alarajan.

Pojalle tehtiin liuta tutkimuksia ja sitten tähystyksessä (tehdään anestesian aikana) selvisi että hänellä on laryngomalacia. Meidän pojalla se on valitettavasti niin vakavana että hänen nukkuessaan happisaturaatiot laskevat aika usein ja tämän vuoksi meillä on kotona pulssioksimetri ja happilisä.

Lääkärin mukaan ruston pitäisi kovettua 2 ikävuoteen mennessä jolloin päästäisiin eroon happilaitteista. ONNEKSI poika on kasvanut (pituus mennyt jopa hieman käyrän yläpuolelle :o) ja kehittynyt hyvin. Poika on erittäin aktiivinen ja iloinen.Mulla ei mitään tietoa ks sairaudesta, mutta täällä pyörii pitkä ketju aiheesta. selaa suunnilleen sivulle 4 pitäis löytyä. Toivottavasti apua...

(olen sen verran tumpelo, etten osaa sitä sulle linkittää)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Käytiin poikasen kanssa kontrollissa tuon asian tiimoilta ja kyllä voin sanoa, että miltei turha reissu oli. Lääkäri teki pojalle diagnoosin laryngomalasiasta ja antoi minun ymmärtää, että se on suurinpiirtein kaikilla vauvoilla, ei vaadi mitään hoitoa tai seurantaa, ei haittaa normaalia elämää mitenkään ja menee ohi 1vuoden ikään mennessä. Just...Lueskelin aikoinaan sen pitkän ketjun, joka nyttemmin on jo poistettu, ja siinä oli paljon tutulta kuulostavia seikkoja. Miten sen ketjun lapsilla tuntui olevan kontrolleja ja tutkimuksia toisensa perään. En nyt muista, mutta johtuiko ne laryngomalasiasta vai jostain rinnakkaisongelmasta? Voisiko joku vielä informeerata asian tiimoilta!? Jäi meinaan sellainen olo kuin olisi pitänyt osata vaatia vähän lisä selvitystä herra lastenlääkäriltä.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat