Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Seuraa 

Perheellämme saattaisi olla mahdollisuus komennukselle Britanniaan. Vanhin lapsista on tällä hetkellä eskarissa ja koulun aloitus olisi edessä ensi syksynä. Käytännössä hän aloittaisi koulutaipaleensa siis Britanniassa. Olisi mukavaa kuulla kokemuksia samanikäisten lasten sopeutumisesta uuteen maahan ja kouluun. Lapsemme olisi muuton aikaan seitsemän vuotias eikä hallitsisi englanninkieltä. Lapsi on sosiaalinen ja avoin muutoksille. Kuinka pian tuon ikäiset oppivat kielen? Miten koulutaipaleen alkua uudessa maassa voi helpottaa? Miten koullun aloitus ummikon kanssa tulisi hoitaa?

Kommentit (4)

Kannattaa lähteä, ehdottomasti.Me muutimme Englantiin kun esikoinen oli 5-vuotias. Meni heti tammikuussa ekan luokan kevätlukukaudelle, täysin ummikkona täysin luku- ja kirjoitustaidottomana. Onneksi tunnisti kirjaimet, vaikkei niitä osannutkaan kirjoittaa oikein.Kaksi kuukautta koulun aloittamisen jälkeen lapsi osasi lukea ja kirjoittaa suomea. Suomi kun on niin ihanan helppo kieli opetella lukemaan ja kirjoittamaan, että se ei pahemmin sekoita muiden kilten oppimista. Englantia ymmärsi noin 3 kk:n kuluttua koulun aloittamisesta ja puhui sitä noin 6kk:n jälkeen auttavasti. Vuoden jälkeen lapsi osasi kommunikoida englanniksi hyvin, ja luki ja kirjoitti englantia.Englannissa (tai ainakin Lontoossa) on etuna se että kaikki koulut ovat tottuneita maahanmuuttajiin. Heillä on yleensä suunniteltu se, miten lapset integroidaan luokkaan ja miten heille opetetaan tehostetusti englantia. Sehän on pärjäämisen kannalta kuitenkin tärkeintä.Meidän esikoinen on nyt kolmannella (täytti elokuussa 7). Hän lukee jo melko vaativia englanninkielisiä tekstejä, laskee yhteen- ja vähennyslaskuja sataan, laskee kerto- ja jakolaskuja. Lisäksi ovat juuri opettelemassa kaunokirjoitusta, sekin sujuu jo aika hyvin. Harjoittelevat oikeinkirjoitusta, mikä on aika vaikeaa ja mitä harjoitellaan vielä tosi pitkään. Jokin aika sitten lapsi opetteli kirjoittamaan sanan "knowledgeable".Englannin koulut menevät siis jonkin verran edellä suomalaiseen opetussuunnitelmaan verrattuna. Toisaalta lukemaan ja kirjoittamaan opettelu vie paljon enemmän aikaa kuin suomen opiskelu, joka osittain selittää tarpeen aikaisemmalle koulunaloitukselle.Kuri englantilaisissa kouluissa on vieläkin aika paljon kovempi kuin Suomessa. Esimerkiksi opettajat ovat edelleen auktoriteettejä, heitä kutsutaan sukunimellä "Mrs. XX, Miss YY tai Mr. ZZ". Ja tietysti koulupuvut ovat oma "mausteensa" tässä sopassa, tosin kaikissa kouluissa niitä ei käytetä.Koettakaa selvittää muuttopäivä mahdollisimman pian. Hyvät koulut ovat täynnä, niihin on jonoa ja pääsy voi olla hankalaa. Mitä aikaisemmin pääsette jonoon sen paremmat mahdollisuudet on saada lapsi haluamaanne kouluun. Ja tietysti asuinpaikka kannattaa valita mahdollisimman läheltä hyvää koulua (ei siis päinvastoin).

Kiitos vastauksestasi. Lähtömme varmistunee talvikuukausien aikana, minkä jälkeen olisi vielä useita kuukausia valmistautumis/järjestelyaikaa. Eli siinä mielessä erityisesti vanhimmalle lapselle ehtisi opettaa kielen perusasioita. Ei ehkä tuntuisi sitten niin pahalta laittaa kouluun, kun ei olisi täysi ummikko. Itselläni ei luultavasti olisi mahdollisuutta mennä koululle auttelemaan nuorempien lasten takia. Mutta jos tosiaan osaisi jo joitakin sanoja ja jos koululla olisi kouluavustajaa tmv. käytössä, se varmasti helpottaisi asiaa. Olemme mieheni kansa hyvin innostuneita mahdollisuudesta lähteä matkaan ja itsellänikin päällimmäisenä usko lapsen pärjäämiseen, kielen oppimiseen ja uusien kavereiden saamiseen. Sitten välillä tulee se tunne, että mihin sitä on lastaan pistämässä. Koulun aloitus, uusi koulu, vieras kieli, saako kavereita, tuleeko kiusatuksi jne. Lapsi itse on avoimin mielin, on aina ollut, eikä tietenkään täysin edes ymmärrä, mikä se tilanne siellä uudessa olisi. Ja lapsethan on sopeutuvaisempia kuin aikuiset eikä niitä luultavasti se kieleitaidottumuus niin stressaakaan kuin aikuisia. Keskimmäisemme 3 v ilmeisesti menisi nurseryyn tuon 2,5 h päivässä.Laitan sähköpostiosoitteesi talteen. Jos komennus toteutuu, kysymyksiä on varmasti pitkä lista mielessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lapset yleensa sopeutuvat yllattavan hyvin ja kielen perus jutut alkaa haltsaan n. 6kk'ssa eli siis lapsi osaa sanoa etta on jano, nalka, tarvitsee vessaa ja leikkii/kommunikoi kavereitten kanssa perustasolla....... Jostain luin etta vahintaan 4-8vuotta kuitenkin tarvitaan kielen "taydelliseen" hallintaan ( omanikin siis ovat viela talla tiella vaikka ovatkin syntyneet taalla... Ollaan kolme kielisia ja lapset ovat vasta koulussa "saaneet" alkaa kayttamaan englantia vaikka tietysti ovat ymparistossa jo kuulleet englantia paivittain pienesta asti... kuitenkaan kotona heilla ei ole ikina ollut lupaa englantia kayttaa, nain siis edelleen ).Taalla Briteissahan koulu alotetaan 4,5vuotiaana eli 7vuotias lapsi taalla menee "jo" year3. School nursery mika yleensa on 2,5h paivassa aloitetaan 3,5v.Esim. omat lapseni: esikoinen syntynyt Helmikuussa 2001 on nyt year3 ja kuopus syntynyt Marraskuussa 2002 on nyt year1. Esikoinen luokkansa nuorimpia ja kuopus luokkansa vanhimpien joukossa.Oma mielipiteeni on etta 1.luokkalaiseni tekee koulussa samoja ( tai vahan edella ) juttuja kuin suomessakin ekalla tehdaan ja 3.luokkalaiseni tekee samoja juttuja kun suomessakin kolmannella tehdaan ( tai vahan edella, riippuu siis lapsen omista kyvyista kun on jaettu ryhmiin lapsen kykyjen mukaan ).Koulun aloitusta voisi helpottaa se etta jos vaan voit menna auttamaan luokkaan ihan noin vaan kaikkien avuksi, et siis olisi siella poikasi vierella vaan antamassa hanelle sen pienen "you're ok!" katseen ja hymyn kun han sita tarvitsee ja muuten olisit luokassa kaikkien varsinkin opettajan apuna :)Itse lahtisin reissuun ja varustettuna kontillisella avointa mielta, kouluissa saa usein erityisopetusta ja puehterapiaa jos tarve vaatii. Ja jos nain etukateen tiedatte etta mahdollisuus lahtea on, opettaisin itse vahan englantia ( kiitos, ole hyva, the magic word = saisinko = Please, aiti, isi, kaveri, leikkisitko kanssani jne jne... Naita on helppo opettaa leikin lomassa ja vaikka tehda kuva kortteja kodin esineista, haarukka, lusikka, lautanen, muki, lasi, poyta jne jne ) ihan vaikka kaksi sanaa viikossa. Aina kun lapsi antaa sinulle jotain sanot Thank You ja You're Welcome kun han kiittaa sinua vaikka ruoasta tai jos pyydat jotain sanot loppuu Please ja tietysti naurat ja hompotat asiasta paljon.Mutta jos haluat sahkopostittaa minulle niin taalta saa kiinni mamawho@googlemail.com

tosin oli reilu 5v kun muutimme (aloitti reception luokan kesälukukaudella). Täysin ummikkona aloitti koulun ja kielimuurista huolimatta tuntui viihtyvän, vaikka aamut oli aluksi tosi vaikeita. 6vkon jälkeen totesi, että enää ei pelota, koska ymmärrän jo ja siitä sitten lomien jälkeen aloittaessaan year1 lokakuussa puhui jo kohtalaisesti. Nykyään täysin sujuvaa, vaikka sanavarasto ei läheskään ole brittitasoinen.KOuluissa varmasti on eroja täälläpäin, mikä tekee muuttoprosessista ja asunnon etsimisestä tosi hankalan, sillä jotta saa lapsen hyvää kouluun (paikalliseen) pitää asua koulun catchment arean sisällä tai sitten olla halukas maksamaa yksityisten koulujen maksut n. 3*£2400 per vuosi. Minäkin sanoisin tietämättä mitään suomen luokka-asteiden tasosta, että varmaan year 3 vastaa kolmosluokkaa. Mutta tosiaan kouluissa on eroja ja esim. olin aika yllä'ttynyt vaatimustasosta kun patistelin tuota 6,5v tekemään posteria jostain valitsemastaan maasta...Tuosta kouluun auttamaan menosta, uskoisin, että siihen eivät useat koulut kannusta eivätkä edes suostu. Mutta taas kouluissa on varmasti eroja.Etukäteen voisitte opetella esm. Jolly Phonicsin avulla aakkoset ja harjoitella lukemistakin ainakin meillä auttoi että lapsi osasi lukea suomea jo ennen täällä koulun aloittamistaan. Äänteethän on muutamaan poikkeusta lukuunottamatta hyvin samanlaiset, vaikka kirjainten nimet ovatkin erilaiset. Toisia se suomenkielen lukeminen tosin voi sekoittaa??? JOitain tietokonepelejäkin voisi käyttää apuna (esim Jump ahead).Meillä 2,5v aloitti nyt playgroupin/nurseryn/preschoolin vajaa 3h ap pari päivää viikossa ja hyvin näyttää "ummikkona" sopeutuvan. toki ympäristössään on enkkua kuullut jo reilun vuoden ja tuon ikäinen on kuin sieni sanoja itseensä kiskoessaan. Paras oli kun kerran koululle ajettaessa alkoi hokemaan "two minutes, matthew", oli tämän vissiin aika monta kertaa kuullut tutun äidin huutavan lapsilleen :-).Elo täällä on ihan mukavaa ja sääkään ei ole niin paha, kun voisi kuvitella (joskaan ei nyt loistavaksi voi kehua myöskään), joten tervetuloa vaan!

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat