Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Vierailija

Meidän 7-vuotias poikamme näyttää jäävän yhä enemmän jälkeen ikäisistään kasvun suhteen. Hän on tällä hetkellä vain 116 senttiä pitkä, kun ikätoverit näyttäisivät olevan järjestään 122-130-senttisiä. Poika on itsekin huomannut olevansa pieni ja heiveröinen muihin verrattuna ja asia on jo alkanut vaivata häntä, vaikka me emme ole puhuneet siitä hänen kuultensa mitään. 7-vuotisneuvolassa meitä kehotettiin tulemaan uudestaan kasvukontrolliin joulun aikaan. Poika syö kuin hevonen ja paino nousee, mutta pituutta ei tule :(.Mistä voisi olla kysymys ja mitä meidän kannattaisi tehdä? Me vanhemmat olemme normaalimittaisia, emme kauhean pitkiä mutta emme lyhyitäkään. Pelkään, että lasta kiusataan tämän vuoksi. Erityisesti pienikokoisella pojalla ei ole koulussa helppoa.

Sivut

Kommentit (42)

tutkittiin kun syö huonosti mutta tulokset olivat hyvät. Tytöllä ei mitään vikaa mikä aiheuttaisi pienuuden ja ruokahaluttomuuden. Lääkäri vain totesi että toiset ovat tuollaisia luonnostaan. Oli kouluun tutustumisessa porukan pienin ja hoikin ja tietysti se hiukan hirvittää miten pärjää päätä pidempien kavereiden kanssa vaan kun on hyvin pärjännyt tähänkin asti niin en usko koon muodostuvan esteeksi esim. kavereiden saannille.Anoppi sitten kertoi myöhemmin että myös tytön isä on ollut todella pieni koko kouluiän ja kasvoi vasta armeijaiässä. Pelasi muuten ihan aikuiseksi asti jääkiekkoa vaikka pienuudesta oli välillä hiukkasen haittaa. Eli kannattaa myös miettiä onko suvussa niin että lapset peruskouluiässä pieniä ja kasvaneet vasta myöhemmin.Meidän toinen lapsi on myös pienikokoinen poika ja kun tietää taustat en ole hänen kasvustaan huolissaan vaikka siskostaan poiketen syökin kuin hevonen. Poika harrastaa jalkapalloa joka on hänelle kovasti mieleen ja en ole nähnyt mitään syytä miksi ei sitä voisi harrastaa. Tuossa pelissä kun ei sillä koolla ole niin ratkaisevaa merkitystä jos on nopea ja hyvä pallon käsittelijä kuten meidän poika on.Kolmas lapsemme taas on isokokoinen ja vaikka on kaksi vuotta veljeään nuorempi ovat jo saman kokoisia. Eli vanhemmat lapset tulleet kasvun suhteen isäänsä ja nuorin minuun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

mutta naapurin teini-ikäinen tyttö on pienikokoinen ja hänen ennustepituus on 160cm. En nyt muista mistä hän kärsi...oliko kilpirauhasen vajaatoiminta tai jokin sinne päin. Lääkitystä ei kuulemma enää voi aloittaa, koska tyttö on 15v. Aiemmin asialle olisi ehkä voinut tehdä jotain.

Kannattaisiko varmuuden vuoksi käydä esim. yksityislääkärillä?

Mutta ei pojan vanhemmatkaan isoja ole; isä reilusti minua lyhempi (minä olen 160cm) ja äiti n. 140cm. Äiti poltti ja joi raskausaikana ja sehän vaikuttaa ainakin syntymäpainoon, en tiedä sitten isompana.Nyt tuo poika on 18, ja oisko pituutta joku 150-160cm.

n. 117cm pitkä, ensi viikolla kontrolli neuvolassa. Täyttää 7 tosin vasta joulukuussa, joten ehtii siihen vielä kasvaa. Mutta pienenä oli keskikäyrän yläpuolella, siksi seurataan. Allergioita oli pienenä ruualle, nyt siitepölyille ja lievä astma. Lastenlääkäri ei ole huolissaan th vaan.Eskarissa poika on tullut tosi hyvin toimeen, paljon kavereita. Eikä ollut edes pienin, 2 oli lyhempää. En usko että pituus vaikuttaa kiusaamiseen, muuten on tosi nätti poika ;-)

Koulunaloittaja.

Koska kasvaa kutakuinkin käyrillään, on paras hyväksyä se, että pitkäkin äiti voi saada lyhyen lapsen :o)

Minäkin ihmettelen, miksi jalkapallo pitää lopettaa pituuden takia?

Koskaan ei ole ketään lapsista kiusattu, päinvastoin kaikki ovat olleet omalla luokallaan erittäinkin suosittuja!Kaikki myöskin ovat olleet luokkansa pienimpiä, mutta maasta se pienikin ponnistaa ja monet pienikokoiset ovat muuten niin " pippurisia" etteivät ihan hevillä " jää toisten jalkoihin" :)Tällä hetkellä vanhin pojista on 15v. ja pituutta on n. 160, painoa 35 kg ja tänä syksynä ekaluokalle lähtevä poika on 115,6 cm ja painaa 16 kg...eikäpä taida edes luokkansa pienin poika mikäli oikien kouluun tutustumispäivänä katselin:)Turha siis huolestua että poikaasi kiusattaisiin kokonsa vuoksi! Tokihan on niin että jos jotain lasta kiusata haluataan niin siihen sopii sitten ihan mikä syy tahansa, vaikkapa se että lapsella on silmälasit tms...

tosin käyrällään on aina kulkenut, eli kasvua tulee tasaisesti. On hoikka, syöminen vaihtelevaa.Ei kai sille lyhyydellekään oikein mitään voi kuin vain tukea itsetuntoa muuten, että voi sitä maasta pienempikin ponnistaa.Tietysti jos sitten vaikka tutkitaan jotain kasvuhormonijuttuja ja löydetään sieltä hoidon tarve, niin se on sitten eri juttu.

Valitettavasti joudun sinulle kertomaan että pituuskasvulle ei mitään ainakaan meillä ole ollut tehtävissä. Ja koulussa on kiusattu pituuden takia ihan ensimmäisestä koulupäivästä lähtien. Ainoa neuvo minkä voin antaa on et koita vahvistaa lastasi henkisesti, silloin kun tulee kotiin ja kertoo et haukkuvat koulussa kääpiöksi. Muuta ei paljon voi tehdä.

Eivät taida ap:n tutut pelata kovinkaan korkealla tasolla tai sitten muuten vaan on yläpään kehitys jäänyt hiukan jälkeen. Koolla ei todellakaan ole kovinkaan suurta merkitystä jalkapallossa. Sekä maailmalta että Suomestä löytyy ihan päätasolta huippupelaajia, joita ei ole koolla pilattu. Ja nimenomaan laitapuolustajana pärjää helposti vähän lyhyempikin kaveri, esimerkiksi yksi maailman parhaista laitapakeista, Roberto Carlos on vain 168 cm!Eli turha höpöttää etteikö pienempikin voisi pärjätä, etenkin junnuna monet pienikokoiset ovat huomattavasti taitavampia kuin isot ja kankeat. Eli ei muuta kuin kentälle vaan, koosta riippumatta.

Kaikki " kamppailulajit" saa tosiaan unohtaa. Ei ainakaan meidän pojalle sovi. Mutta onhan niitä muitakin... ja olemme itse tulleet siihen tulokseen, että reippaasti vaan poikaa karaisemaan. Pieni mikä pieni, elämä on kovaa, mutta siinä on pärjättävä niillä eväillä, mitkä on saanut (ihan samat kokemukset Lintsiltä). Meillä itkettiin yksi ilta harrastuksen loppumista. Se meni sitten sillä ohi. Vaikeampaa on ollut kaikkien herkkujen kieltäminen, kun muut lapset perheessä syö niitä esim. muroja. Juhlissakaan ei montaa herkkua poika saa juhlapöydästä ottaa. Onhan sitäkin itketty, mutta tällaiset kortit hänelle on annettu. Kaikkea ei voi saada.Mutta mitä pitäisi teidän tehdä? Me valitimme kouluunmenotarkastuksessa asiaa ja saimme lähetteen verikokeisiin. Siellä tutkittiin mm. kasvuhormonit ja kilpirauhashormoonit. Ei ollut niissä ongelmia. Sitten paljastui, että pojalla on keliakia. Emme olleet ajatelleet, että se voisi vaikuttaa, ehkä ei, ehkä vaikutti, vaikea sanoa. Mutta tosiaan, jos lapsella on vatsa usein löysällä, niin tällainen voi olla syynä. Me emme olleet tuota huomanneet, koska lapsi käy itse vessassa. Se oli sitten siinä, poika edelleen ihan yhtä pieni tokaluokkalainen suhteessa muihin luokkalaisiinsa. Ehkä sitten murrosiässä ottaa muut kiinni... tai sitten ei. Seuraava lääkärintarkastus on 5:llä luokkaa koulussa.Ole nyt kuitenkin rauhassa, asialle ei kuitenkaan voi mitään pikaisesti tehdä. Odottelet sinne joulun tietämille, kyselette lapsen vatsan vointia ja kakan löysyyttä, tarkkailette mitä hän jättää syömättä itse oma-aloitteisesti (voi olla välttelemilleen ruoka-aineille allerginen). Muista ettei lihottaa saa, näillä pienemmillä on suuri riski saada aikuisiällä herkemmin sydänsairauksia (tieteellisesti tutkittu juttu). Joten terveisiin ruokailutapoihin tottuminen on tärkeää pienestä pitäen. Jouluun on pitkä aika, mutta kyllä se sieltä tulee teidän aikanne.

Nyt jo on sattunut tilanteita, että hirvittää, kun todella isokokoiset lapset jyräävät poikaa. Hän tykkää pelata puolustajana ja on todella yrittävä ja peloton pelaaja, mutta ne kontaktit ovat oikeasti rajuja. Ja niistä on turha itkeä: jalkapallo on kontaktilaji.Muutama jalkapalloa sarjatasolla pelaava tuttava on sanonut, että koko valitettavasti ratkaisee junnutasolla, kenestä tulee hyvä pelaaja. Isot pelaajat ovat nopeampia, vahvempia, ulottuvampia; pienet jäävät ennen pitkää jalkoihin ja häviävät eri osa-alueilla, vaikka harjoittelisivat kuinka. Näin se vaan kuulemma on. ap

mutta jos on pysynyt omalla käyrällään niin tuskin on aihetta huoleen.Meilläkin on kohtuu lyhyt poika,nyt 4v on 97cm ja 14,8kg.Itse muistelin (ja katsoin) omia luokkakuvia ja bongasin siitä ne lyhyet pojat,löysin kolme jotka olivat erittäin lyhyitä ekasta luokasta alkaen,kaksi heistä venähti sitten yläasteelle meno kesänä niin,ettei heitä tunnistanut yläasteella ja ovat 175-180cm miehiä nykyisin,yksi on noin 170cm ja harrastaa aktiivisesti potkunyrkkeilyä ja näyttää todella hyvältä:)Mun veli on nyt aikuisena 179cm ja venähti vasta 9lk,siihen asti kuvista katsoen oli reilun päätä lyhempi muita luokan poikia ja mun mies taas ei venähtänyt ikinä ;D on edelleen sen 168cm mutta ei ole ikinä karsinyt pituudestaan,eikä tuohon lyhyyteen ole syytä löytynyt,siskonsa on 176cm ja muu perheensä myös. Pojastamme saattaa tulla suunnilleen samanmittainen tai sitten mun veljen lailla venähtää myöhemmin,mutta mitä siitä??

ketään mun tuntemaa " lyhempää" ei ole ikinä kiusattu lyhyyden takia,jännä kyllä...:)

Jos vanhemmat ovat pitkiä niin ei se aina tarkoita, että lapsetkin ovat. Ne geenit kun voi,vat periytyä kaukaakin suvusta.Me taas olemme mieheni kanssa lyhyitä, ja silti lasten pituus on keskikäyrän yläpuolella. Lapsemme ovat poikia ja esikoinen nyt 6 vuotiaana on 10 cm pidempi kuin isänsä saman ikäisenä. Juuri vertailin neuvolakortteja.

Vierailija:

Lainaus:


Koskaan ei ole ketään lapsista kiusattu, päinvastoin kaikki ovat olleet omalla luokallaan erittäinkin suosittuja!Kaikki myöskin ovat olleet luokkansa pienimpiä, mutta maasta se pienikin ponnistaa ja monet pienikokoiset ovat muuten niin " pippurisia" etteivät ihan hevillä " jää toisten jalkoihin" :)Tällä hetkellä vanhin pojista on 15v. ja pituutta on n. 160, painoa 35 kg ja tänä syksynä ekaluokalle lähtevä poika on 115,6 cm ja painaa 16 kg...eikäpä taida edes luokkansa pienin poika mikäli oikien kouluun tutustumispäivänä katselin:)Turha siis huolestua että poikaasi kiusattaisiin kokonsa vuoksi! Tokihan on niin että jos jotain lasta kiusata haluataan niin siihen sopii sitten ihan mikä syy tahansa, vaikkapa se että lapsella on silmälasit tms...

Sivut

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat