Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Vierailija

Esimerkkejä valittamisista." puhetta pitäs tulla enempi"

" painoa sais olla vähempi, on turhan pullukka poika"Poika sanoo paljon sanoja, mutta ei vielä lauseita. Ymmärtää tosi hyvin puhetta, vaikka ei itse vielä kunnolla puhukaan.Pituus 90cm ja paino 14kg. Mun ja monien muittenkin mielestä normaali, ei yhtään liian pullukka. Syntyessään oli 52cm ja 3980g

Sivut

Kommentit (77)

Tyttö ei puhunu neuvolassa lauseita, mutta puhuu kymmeniä ja ymmärsi erinomaisesti. Kolmisen viikkoa sitte sanoi ensimmäisen lyhyen lauseen ja sen jälkeen niitä on tullu jatkuvasti lisää. Ensimmäinen lause oli " ei ota" sitten " Emmi ite" äiti ei" ikkä ei" " Emmi kaakki" (Emmille karkkia). Ihan viime päivinä on tullu jo kolmen sanan lauseita " Emmi ei nuku" " Emmi litää kaakki" " Emmi aluaa ite" ym. Tytöllä on alkanu uhmaikä ja sen kyllä huomaa, ku käyttää ei sanaa vähän turhan paljon ja saa kamalia raivareita jos joku asia ei mee just niinku tyttö haluaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Meillä toinen poika ei sanonut sanaakaan, siis ihan oikeasti EI sanaakaan vielä 2-vuotiaana, mutta parin kuukauden päästä puhui lauseita:)Toinen poika taas ei puhut mitään vielä edes 2½-vuotiaana ja tällöin neuvolatäti sanoi että no seurataan hänen puhettaan samalla kun käytän pikkuveljeä neuvolassa ja kuinka ollakaan tämäkin pikkumies alkoi puhua TÄYDELLISIÄ lauseita n. 2v 8kk ikäisenä ja osasi tuolloin sitten jopa se r-kirjaimen:) Kun tämä samainen poika oli 3v. niin KAIKKI kyselivät että kuinkas vanha hän on kun puhuu NIIN HYVIN:DNiin sanottakoon vielä että tämä vasta reilu 2-vuotiaana puhumaan oppinut on tällä hetkellä jo 6. luokalle menossa ja pärjännyt TODELLA hyvin koulussa niin äidinkielessä kuin matematiikassa, samoin englannissa (ja tietty myös muissa aineissa), joten eipäs ole mitään " haittaa" ainakaan vielä ilmennyt tuosta myöhäisestä puhuman oppimisesta:)Tämä vasta lähemmäs3-vuotiaana puhumaan oppinut on tällä hetkellä 5v. ja juuri toukokuussa kehuttiin 5v nauvolla kuinka tomera ja hyvin vaikeisiinkin tehtäviin keskittyvä poika, joka selvitti kaikki sanallisetkin " visikko" -testin tehtävät ongelmitta:)Lapset siis todellakin ovat erilaisia ja se hyäksyttäköön...MYÖS siellä neuvolassa!

Meillä tyttö ei sanonut 2-vuotiaana kuin pari sanaa, eikä neuvolassa oltu siitä lainkaan huolissaan, päin vastoin hyvin kannustavasti täti sanoi, että ei kannata olla huolissaan.

Vierailija:

Lainaus:


(pediatri koulutukseltaan) sanoivat, että 2-vuotiaan ei tarvitse osata lauseita, samoin sanoi Lastenklinikan lastenlääkäri... Ja naapuri, joka on ollut 40 vuotta Helsingissä Ruusulassa töissä...46
sehän on ihan eri asia jos ammattilainen sanoo teille näin! Sehän kuulee jo muuten puheesta, tavuista, äänen painosta, ilmeistä, ihan kaikesta sen lapsen joka ei tarvitse tukea ja jolla luultavasti niitä lauseitakin alkaa tulla ihan kohta. Mutta tavallisessa pikkukunnassa joku 50v th sanoo, että juu ihan normaalia on ja ei tarvitse tutkia? Älkää hyvät ihmiset uskoko!!! Siitä tässä kyse on, että mielipide pitää tulla nimenomaan siltä ammattilaiselta.53 (?)

Mä tein sanalistan just ennen 2v neuvolaa pojalta ja sain siihen jonkun 200 sanaa.

Mutta lauseita ei ollut yhtään.Eikä me niitä tarvittu, ne tuli kun tuli. Ilman lauseita ymmärsin poikaa kyllä ihan hyvin.Nyt poika on pian 3v, ja sanoo 2-3 sanan lauseita, eikä mielestäni oo mitenkään jälkeen jäänyt puheeltaan.Ihan normaalissa mennään, kun ottaa huomioon sen, että poika lähti kävelemään vajaa 9kk iässä, niin puhe jäi vähän jälkeen.että olen sitten tooosi surkea äiti. Viimeksi th näki tyttäremme tutin ja katseli sitä..sanoi sitten että silikoninen ei saa olla! HOH hoijaa..mistäs minä tiien mikä tutti SAA olla?Meillä poika on vauvasta asti ollut roteva, painokäyrä menee plus yhden tienoilla. Lääkäri sanoi ettei ole lihava vaan roteva, lihaksikas. Serkkupoikaansa verrattuna reisilihakset ovat isot, samoin hartiat leveät.On totta kait selvää että lapsen painoon pitää puuttua, mutta se millä tavalla sen ilmaisee on tärkeää.

pitäisi tulla 2-3 sanan lauseita. omallani oli 2v. n. 5 sanaa. nyt poika 3.4v. ja edelleen jäljessä muita.

eli 2v. ei puhu kuin sanoja, niin puheenkehitys on viiveinen.

miksi siitä pitää suuttua, tottahan se on.

sain todellakin nämä paperit foniatrin puolelta tayssista, jonne olen myös soittanut ja keskustellut foniatrin kanssa. joten mitään en ole valehdellut.

se ei tarkoita sitä, että pienempi määrä ei riittäisi, koska se myös tiedetään, että kaikilla lapsilla ei ole niin nopea puheenkehitys.

mutta näin on määritelty joku keskimittari.

lippusia oli kolme 1-2v. puheenkehitys, 2-3v. puheenkehitys, 4-5v. puheenkehitys.

mikäli asia sinua kovasti vaivaa, niin toki voit soittaa tayssiin ja pyytää itsellesi nämä kyseiset laput. muualta niitä ei saa.

neuvolassa ei noita 2-3 sanan lauseita vaadita, mutta tayssissa foniatrin puolella vaatimus taso on aivan eri.

esim. 3v. pitää osata vastata kysymykseen, jossa ei ole tilannetta mukana. meidän poika ei osaa, silti en saa häntä jatkotutkimuksiin tämän löysän neuvolan, puheterapia seulan vuoksi. pojalla ikää 3.4v. tiedän, että hän ei läpäise seulaa tayssin foniatrisella puolella.

nyt hän sitten ei saa hoitotukea, eikä säännöllistä puheterapiaa.

2v. puheenkehitykseen kuuluu 2-3 sanan lauseet. sain juuri foniatrilta tayssista paperit eri ikävuosien puheenkehityksestä. mitä pitää puhua ja ymmärtää missäkin iässä. ellei 2v. puhu yhtään lauseita, niin puheenkehitys on viiveinen, näin se nyt vaan on.

kahden lapsen kanssa käynyt näitä asioita lävitse, joten uskon jotain tietäväni.

toiset neuvolan th päästävät lapsen neuvolan seulan lävitse, jos esim. sanoja 10kpl.

2v. ei haluta puheterapia seurannan piiriin, koska resursseja ei ole siihen ja osa näistä lapsista tulevat puhumaan myöhemmin hyvin.

tässä porukassa on myös dysfaattiset lapset ja muut erityislapset.

t. äiti jolla on kehitysvammainen lapsi, sekä lapsi joka voi olla olla tuleva erityislapsi, jolla puheenkehityksen viive tai kielellinen erityisvaikeus( dysfasia).

3v. 3-4 sanan lauseet. 4v. 4-5 sanan lauseet.

oikein on neuvolan th sanonut, sillä ap:n lapsen puheenkehitys on viiveinen tällä hetkellä. se ei tarkoita sitä että lapsi ei puhuisi myöhemmin hyvin.

hänen velvollisuutensa on sanoa, että puheenkehitys on viiveinen. asian toteaminen ei ole sama, kuin valittaminen. entä jos ap:n lapsella todettaisiin myöhemmin dysfasia, niin olisiko kyseinen äiti täällä määkymässä, kun th ei asiaa huomannut.

seula on oltava, ettei erityislapset läpäise sitä, valitetavaa on että sen seulan läpi kyllä helposti pääsee, ellei äiti ole aktiivinen lapsensa puolesta.

Sivut

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat