Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Seuraa 

Pojalla (1v 4kk) tuli tänään hurja allerginen reaktio hernekeitosta. On syönyt kesällä herneitä oireetta, mutta nyt sitten iski kunnolla kerralla. Hernekielto toki saatiin, mutta mitä muuta pitäisi välttää? Papuja varmaan ainakin, tuleeko mieleen muuta? Poika on yliherkkä myös kananmunalle, liittyvätkö nämä herkästi toisiinsa?

Kommentit (9)

Soittelin valmistajalle, joka vakuutti, että keitot tehdään astioissa joissa valmistetaan vain hernekeittoa, eikä mitään lisäaineita tai mausteita ole. Jossain sivulauseessa tulin maininneeksi, että meillä on saman päivän keittoa vielä avaamaton purkki jääkaapissa - ja tästä selvisi, että purkkeja ehdottomasti EI saa säilyttää jääkaapissa! Olen kyllä toki tajunnut, että avaamaton purkki säilyy huoneenlämmössä, mutta olen tulkinnut sen niin, että ei tarvitse säilyttää jääkaapissa. Ehdottomaksi kielloksi jääkaappisäilytykselle en sitä koskaan ole tajunnut. Purkin metalli reagoi kylmän kanssa ja ilmeisesti siitä on sitten liuennut jotakin keittoon. Eipä ihan heti olisi tullut mieleen! Vahingosta viisastuu, nyt on purkit huoneenlämmössä ja se avaamaton hernekeittopurkki (joka siis oli ollut jo muutaman kuukauden jääkaapissa) on visusti roskiksessa.

-aranja-

Itsekin mietin tuota, että raaoista herneistä varmaan kuuluisi tulla pahempi reaktio kuin kuivatuista, joita keittoon käytetään. Kuitenkin hernekeiton tuoteselosteessa mainitaan ainesosiksi vain vesi, herneet, suola ja sianliha. Soittelen valmistajalle ja kyselen vielä onko mahdollista, että keittoon olisi tuotannossa joutunut jäämiä jostain muusta.

Allergiatesteihin menemistä pitää vielä miettiä. Toki olisi mukava saada varmuus siitä, mistä on kyse, mutta koska poika on käytännössä kaikkiruokainen, jouduttaisiin testejä tekemään melkoinen kirjo.

Kiitos smrzlinalle noista samaan ryhmään kuuluvien listasta, sitä kaipasin. Pitänee kokeilla hiljalleen noita varovasti, en muista olenko käyttänyt soijaa jossain pojan ruuassa. Lakritsaa ei ole saanut ainakaan vielä maistaa.

-aranja

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Varoen lähestyisin kuitenkin noita palkokasvin sukua olevia... Kun nämä nimenomaan voivat aiheuttaa aika pahat reaktiot. Kuopukseni pk:ssa hoitaja muinoin kertoi, kuinka hänen hoitoryhmässään pieni lapsi oli saanut ihan hurjan anafylaktisen reaktion päiväkodissa (!) saatuaan hernekeittoa... (En muista, oliko vahingossa tms...) Eli ei se todellakaan mene niin, että jos joku reagoi/yleensä reagoidaan vain tuoreisiin, se pätisi kaikkiin! :-(Nimimerkki " Tuoreista herneistä itsekin oireileva, mutta hernekeittoa syövä allergikko-äiti" ...

siellä lupasivat katsoa nuo palkokasvit ja kananmunan ainakin, tarvittaessa sitten muutakin. Tosin itse pitää viedä herneet mukana ;) Onpahan sitten turvallisempi mieli kun tulee testattua, eikä tarvii kotioloissa hernemurusten kanssa ruveta pelaamaan!

-aranja-

se on aika yleinen allergiaa aiheuttava kasviryhmä, soija- ja maapähkinä- allergiat taitaa olla maailman yleisimmät. Eli herneen ja papujen lisäksi palkokasveihin kuuluu ainakin soija, maapähkinä ja lakritsa, herkimmät voi reagoida myös joihinkin lisäaineisiin. Voi toki olla allerginen pelkille herneillekin, kannattaa kokeilla noita muita varovasti. Meidän lapset ovat olleet allergisia soijalle myös, noita muita ei tullut kokeiltuakaan ennenkuin allergiat paranivat.

Kannattais ehkä käydä allergiatesteissä. Herne voi toki olla syypää, mutta niin voi jokin muukin ainesosa keitossa. Meillä poika voi kuitenkin syödä hernekeittoa, vaikka ei raakoja herneitä. Yleensä raa' at kasvikset ja hedelmät aiheuttaa varmemmin/suuremman allergisen reaktion kuin kypsennetyt. Meillä mm. koivu, herne (raaka), pähkinät, omena (raaka), peruna (raaka), kananmuna (raaka).

Kannattaa kuitenkin varmaan pistää lapsi pikaisesti allergiatestiin. Sellainen verestä otettava testi on " helppo" ja siitä saa selville onko lapsi allerginen jollekin yleisesti allergiaa aiheuttavalle. Meillä ihotestit tehtiin vasta kouluiässä astmatutkimuksien yhteydessä.

Vierailija

Meillä tytöllä herneallergian lisäksi allergiat kananmunalle, pähkinälle, kalalle, tuoreelle porkkanalle ja linsseille. Eli olisikohan teillä myös linssiallergiaa?

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat