Kuinka paljon D-vitamiinia 4- ja 2-vuotiaille?

Seuraa 
Liittynyt17.9.2015

Hei!Kuinka paljon Devitol-tippoja annetaan 4- ja 2-vuotiaalle? Minä olen saanut neuvoloista ristiriitaista tietoa, kun neuvola vaihtui muuton myötä. Olen antanut molemmille 5 tippaa Devitolia ympäri vuoden, koska jossain vaiheessa suositus nousi aiemmasta. Nyt kuitenkin toisen paikkakunnan neuvolan mukaan vanhemmalle lapselle riittäisikin 3 tippaa. Meillä juodaan tavallista kevytmaitoa n. 5 dl / vrk / lapsi. Millaisia ohjeita te muut olette saaneet D-vitamiinin suhteen?

Kommentit (6)

Vierailija

Meillä 2- ja 0-vuotiaat lapset ja neuvolasta on annettu ohjeet että kun vauva siirtyy äidinmaidosta kokonaan korvikkeeseen tai tav.maitoon, niin Devitoliakin annetaan sitten enää 3 tippaa/pv. Näin ollut ohjeet jo meillä ainakin pari vuotta. Eli meillä siis esikoinen saa 3 tippaa ja imetyksellä oleva vauva 7 kk saa 5 tippaa.

Vierailija

3-vuotiaaseen saakka neuvottu antaa Devitolia, sitten voi jättää pois. Eli 4-vuotias ei niitä enää tarvitse, mutta eipä niistä haittaakaan ole jos olet antanut/haluat antaa.

Vierailija

eli syy miksi annetaan maitoa/korviketta saavalle lapselle enää 3 tippaa, on se että noihin maitotuotteisiin on jo lisätty D-vitamiinia ja siksi tarve Devitoliin pienenee.

Vierailija

Tai siis eihän tipoissa mitään vikaa ole, mutta MiniSun pillerit ovat huomattavan helppoja ja niin pieniä, että niihin ei ihan pienikään voi tukehtua. Kaiken lisäksi hyvän makuisia ja lapsi syö näitä mielellään (söisi enemmänkin kuin tarve vaatii, jos annettaisiin). Meillä näitä on syöty jo 6kk alkaen. Pillereitä löytyy eri vahvuisina: 5; 7,5 tai 10 mikrogrammaa. Sama valmiste käy itsellekin jos maitotuotteiden saanti on vähäistä. Määristä STM antaa seuraavat ohjeet:D-vitamiinivalmisteen käyttö lapsillaAlle 1-vuotiaatImeväisikäisten (alle 1-vuotiaiden) vitamiinivalmisteen annostelu riippuu lasten ravinnosta. Vitamiinivalmistetta annetaan päivittäin läpi vuoden.

Yksinomainen tai osittainen imetys. Vitamiinivalmisteen annostus on 10 mcg/vrk.

Äidinmaidonkorviketta, lasten erityisvalmistetta ja/tai vitaminoitua lastenvelliä maitonaan saavat imeväisikäiset. Vitamiinivalmisteen annostus on 6 mcg/vrk.1-2-vuotiaat1-2-vuotiaille (1 vuotta täyttäneille alle 3-vuotiaille) annetaan vitamiinivalmistetta päivittäin läpi vuoden. Lisäksi lapset saavat D-vitamiinia kalasta, täydennetyistä ravintorasvoista ja maidosta ja/tai vitaminoiduista lastenvelleistä. Vitamiinivalmisteen käyttö vitaminoitujen maitovalmisteiden ja rasvojen ohella on täysin turvallista eikä liikasaannin riskiä ole. Usean D-vitamiinia sisältävän vitamiinivalmisteen samanaikainen käyttö voi kuitenkin nostaa D-vitamiinin saannin haitallisen suureksi. Vitamiinivalmisteen annostus on kaikille 5-6 mcg/vrk valmisteen valinnan mukaan.

Vitaminoimatonta maitoa (tilamaitoa) tai luomumaitoa käyttävien 1-2-vuotiaiden lasten ja niiden, jotka eivät lainkaan käytä maitovalmisteita tulee kuitenkin saada D-vitamiinia valmisteena 10 mcg/vrk.3-15-vuotiaatKolme vuotta täyttäneiden lasten, jotka eivät käytä säännöllisesti vitaminoituja maitovalmisteita, on suositeltavaa saada vitamiinivalmistetta lokakuun alusta maaliskuun loppuun, kasvuiän ajan. Suositeltava annostus on 5-6 mcg/vrk valmisteen valinnan mukaan.

Tummaihoisten lasten tulee saada vitamiinivalmistetta 5-6 mcg/vrk ympäri vuoden kasvuiän ajan.

Pitkään ulkomailla oleskelevien lasten D-vitamiinivalmisteen tarve harkitaan yksilöllisesti paikallisten ilmasto-olosuhteiden ja elintarvikevalikoiman mukaan.D-vitamiinivalmisteen käyttö aikuisillaD-vitamiinilla täydennettyjä elintarvikkeita käyttävät terveet aikuiset ja nuoret eivät tarvitse D-vitamiinivalmistetta. D-vitamiinivalmisteiden käyttö yhdessä vitaminoitujen elintarvikkeiden kanssa voi nostaa kokonaissaannin tarpeettoman suureksi. Maitovalmisteiden ja margariinien lisäksi joihinkin mehuihin lisätään D-vitamiinia.

D-vitamiinivalmisteen käyttö on perusteltua pimeään vuodenaikaan, lokakuun alusta maaliskuun loppuun, jos henkilö ei käytä säännöllisesti vitaminoituja maitovalmisteita, ravintorasvoja ja/tai kalaa. Suositeltava annostus on 5 mcg/vrk.

Raskaana olevat ja imettävät äidit tarvitsevat D-vitamiinivalmisteen pimeänä vuodenaikana, lokakuun alusta maaliskuun loppuun. Suositeltava annostus on 10 mcg/vrk.D-vitamiinivalmisteen käyttö vanhuksilla ja laitoshoidossa olevillaLaitoshoidossa ja kotisairaanhoidon piirissä olevien, ulkona liikkumattomien vanhusten riittävä D-vitamiinin saanti tulee turvata D-vitamiinivalmisteella ympärivuotisesti. Suositeltava annostus on 10 mcg/vrk.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat