Miksi tästä ei puhuta niin kuin tsunamista - Etelä-Aasian tulvissa jopa 1 400 kuollutta

Vierailija

Etelä-Aasian tulvissa jopa 1 400 kuollutta

4.8.2007 10:46, päivitetty 04.08. 14:25Etelä-Asiaa koettelevissa tulvissa kuolleiden määrä nousi lauantaina jo lähes 1 400:aan. Tulvat ovat vaatineet eniten ihmishenkiä Intiassa, missä YK:n lastenjärjestön Unicefin mukaan oli perjantaihin mennessä saanut surmansa yli 1 100 ihmistä.Avustusjärjestöt vetosivat ulkomaihin avun saamiseksi miljoonille ihmisille, jotka ovat joutuneet jättämään kotinsa pahiten kärsineissä Intiassa, Bangladeshissa ja Nepalissa. Viranomaisarvioiden mukaan lähes 25 miljoonaa ihmistä jäänyt kodittomaksi tulva-alueilla.- Katastrofin laajuus tekee ongelmasta ennennäkemättömän haastavan, Unicef totesi lausunnossaan. Järjestön mukaan alueelle tarvitaan kipeästi puhdasta juomavettä, lääkkeitä ja muita perustarvikkeita.Intiassa pohjoisen Biharin osavaltion viranomaiset kuvailivat tilanteen alueella olevan pahin 30 vuoteen.- Perheemme selvisi viikon puhvelin maidolla. Nyt puhveli ei enää tuota maitoa koska se ei ole saanut ruokaa päiväkausiin, kertoi Biharissa asuva Maghu Yadav.Lähes puolet Bangladeshista tulviiKesäkuusta syyskuulle kestävät monsuunisateet nostattavat vuosittain tulvia Etelä-Aasiassa. Tämänvuotisia tulvia on kuitenkin kutsuttu pahimmiksi miesmuistiin.Bangladeshissa tulvavedet ovat peittäneet lähes puolet maan pinta-alasta. Veden vallassa on kaksi kertaa Belgian kokoinen alue.Hallitus on lähettänyt armeijan joukkoja auttamaan avustusoperaatiossa, jota vaikeuttaa pula veneistä. Joillekin alueille apua on pitänyt toimittaa ilmateitse. Silti lukematon määrä ihmisiä on yhä oman onnensa nojassa.- Olemme käytännössä nähneet nälkää monta päivää, mutta vaikuttaa siltä ettei kukaan tule auttamaan meitä, kertoi bangladeshilainen Majeda Begum, jonka tulvavedet olivat ajaneet viisivuotiaan lapsenlapsen kanssa talon katolle.Nälkä lietsoo levottomuuksiaTulvaveden mukana leviää sairauksia, joiden pelätään puhkeavan tautiepidemioiksi. Intiassa sairaalat ovat jo täynnä.Tulvakatastrofin aiheuttamien vahinkojen täysi laajuus paljastuu kuitenkin vasta myöhemmin. Vaikutus alueen ruokatalouteen saattaa olla järisyttävä, koska elintärkeät riisipellot ovat monin paikoin tuhoutuneet.Nälän lietsomia levottomuuksia on jo puhjennut monin paikoin. Intiassa tuhannet ihmiset osoittivat mieltään Biharin maakunnassa yhden kyläläisen saatua surmansa poliisin luodeista yön yhteenottojen aikana.Tulvaongelmaan ei ole luvassa nopeaa ratkaisua, sillä ensi viikoksi Etelä-Aasiaan on luvassa lisää rankkasateita.

STT-IS

Kommentit (10)

Vierailija

Mikä siinä on nyt niin vaikeaa käsittää, että ihminen suree omanlaisiaan. Kyllä minua ne tsunamin suomalaisuhrit kosketti enemmän kuin uhrit indonesiassa.

Vierailija

että toi ei ole kuitenkaan ihan saman suuruusluokan katastrofi, vaikka katastrofi toikin on. Tsunamissa kuoli kuitenkin muistaakseni n. 200000 ihmistä. Niin hurjia kuin noi tulvat onkin, ne ovat kuitenkin tavallaan pientä ja toisekseen ne eivät ole mitenkään yllätyksellisiä: Ne tulevat joka vuosi, tänä vuonna vain normaalia suurempina.

Vierailija

Ja uhreja ei suinkaan ole yhtä paljon kuin tsunamissa, ihan eri suuruusluokkaa olevasta tilanteesta on kyse. Tsunamissa kuoli monisatakertaisesti enemmän ihmisiä.

Vierailija

Nuo monsuunisateet tuovat tullessaan ravinteita maaperään, eli tuolla alueella kasvaa vilja paremmin. Köyhät saavat ruokansa suoraan maasta. Kaikilla ei ole varaa mennä supermarkettiin kärryjä täyttämään.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat