Miksi uudet vaatteet pitää pestä ennen käyttöä?

Vierailija

.

Kommentit (11)

Vierailija

Arkikäyttöön tarkoitettuja tekstiilejä värjätään ja suojataan kemikaaleilla, joista saattaa koitua ihmisille vakavia iho-, silmä- ja hengitystieoireita. Kankaista tehdään myrkyllisillä aineilla "huolettomia": pehmeitä, vanumattomia, rypistymättömiä, likaa hylkiviä ja kutistumattomia.Tekstiilin turvallisuutta ei takaa edes virallinen ekomerkintä. Kuopion yliopistossa meneillään olevassa tutkimuksessa paljastui, että eräät ekomerkin saaneet valkaistut ja värjäämättömät tuotteet sisälsivät soluille myrkyllisiä aineita.Tekstiiliteollisuudessa on yleisessä käytössä muun muassa pistävänhajuinen ja voimakas kaasu formaldehydi, jolla parannetaan kankaiden siliävyyttä. Formaldehydi on lakkojen, liimojen, räjähdysaineiden ja vuorivillan raaka-aine. Kemikaalia käytetään myös ruumiiden palsamointiin ja kosmetiikassa kynsilakkoihin.Formaldehydi ärsyttää nenää, kurkkua ja silmiä. Siitä voi aiheutua allergista kosketusihottumaa ja suurina pitoisuuksina kurkun turvotusta, keuhkotulehdusta ja jopa maksa- ja munuaisvaurioita. Rottakokeissa aine on aiheuttanut nenäsyöpää.Tekstiilien ominaisuuksia kohennetaan lisäksi myrkyllisillä fluoripohjaisilla kemikaaleilla ja hartseilla. Tavallisia allergisten reaktioiden aiheuttajia ovat myös hajunpoisto- ja säilöntäaineet, kumi- ja metalliosat sekä väriaineet. Näitä aineita on sallittua käyttää, kunhan pitoisuudet eivät ylitä tiettyjä raja-arvoja.Aineiden käyttöä mahdoton seurata

Tekstiilien käsittelyyn uppoavat kemikaalimäärät ovat maailmanlaajuisesti valtavia.Sitä, kuinka paljon Suomessa myytäviin vaatteisiin on käytetty myrkyllisiä aineita, ei pysty sanomaan kukaan. Vaatteet valmistetaan pääosin ulkomailla, ja suomalaiselle vaatetusteollisuudellekin suurin osa langoista ja kankaista tulee ulkomailta valmiiksi värjättyinä ja viimeisteltyinä.Kemikaalien käyttömääristä antaa osviittaa se, että tekstiiliompelijat ovat Suomessa suurin formaldehydille altistuva ammattiryhmä(Keskisuomalainen 2008)

Vierailija

Mutta enemmän mua huolettaa ne kemikaalit. Pesen kaikki ihoa vasten tulevat vaatteet ennen käyttöä. Siis ulkovaatteita en. Lakanat ja pyyhkeet yms myös.

Vierailija

Olen aina lasten vaatteet pessyt, mutta nyt ei millään viitsisi...Selittäkää onko se tarpeen? Kyse ei siis ole vauvasta, vaan ekaluokkalaisesta.

Vierailija

Lasten vaatteet pesen aina, omia vaatteita en koskaan ennen ensimmäistä käyttöä. Siskoni pesee omatkin vaatteensa, koska on allerginen kaikille hajusteille.

Vierailija

Ainoastaan jotkut Ökötext-tunnuksen saaneet saatan jättää pesemättä.

Vaatteissa on runsaassi mm. home- ja tuholaismyrkkyjä varastointia varten. Samoin mm. rypistmisenestoainetta. Haistakaapa niitä joskus kunnolla, mm. formaldehydi on varsin tavallinen.

En todella voisi käyttää pesemättä lapsille, omatkin alusvaatteet ym. suoraan iholle tulevat pesen.

Vierailija

Vaatehan on parhaimmillaan ekalla käyttökerralla...

Mitähän ne myrkyr ovat, nyt pohdin... Siis onko kyse oikeasti myrkyistä vai vain jostain potentiaalisesti herkistävistä pienistä jäämistä?-ap

Vierailija

hyvä syy pestä, ja valmistajat usein myös pakkauksessa kehottavat pesemään esim. lakanat ennen käyttöä.

Mutta eikö teitä yhtään ällötä, että vaatteet paitsi pyörivät tehtaissa ja savimajoissa, joissa lapset niitä kirjailevat, myös kaupoissa ties kenen likaisten vaatteiden pyyhkiessä niitä ja myös lattioilla, kuka hyvänsä on sovittanut tms. Joo hullu olen, tiedetään, mutta en voi ymmärtää ettei useimpia asia ollenkaan vaivaa?

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat