Puolet koeputkihedelmöityksistä johtuu klamydiasta.

Vierailija

Ilmankos näitä hedelmöityshoitoja salaillaan - eivät kehtaa kertoa että syynä on klamydia l. sukupuolitauti.Lainaus:Klamydia on ehdottomasti yleisin Suomessa esiintyvistä sukupuoliteitse tarttuvista taudeista, seksitaudeista. Sen esiintyvyys on Suomessa viimeisten vuosikymmenien ajan kasvanut voimakkaasti; laboratoriokokeiden perusteella todettuja tautitapauksia oli vuonna 2005 n. 12 700. Opiskelijoiden seulontatutkimuksissa klamydiaa on todettu muutamalla prosentilla oireettomista nuorista aikuisista. Lukio-ikäisten seulontatutkimuksissa esiintyvyys on ollut suurempaa, noin kymmenen prosentin luokkaa.

Tartunta ja oireetKlamydia tarttuu suojaamattomassa seksikontaktissa (emätinyhdynnöissä, suuseksissä, peräsuoliyhdynnöissä¿) Suurin osa tartunnoista saadan kotimaassa ja suomalaiselta kumppanilta. Klamydian itämisaika on noin 1-3 viikkoa; ja suurin osa naisista ja suuri osa miehistä ei saa klamydiatartunnasta lainkaan oireita! Silti heille voi kehittyä pitkäaikainen klamydiatulehdus, joka hoitamattomana aiheuttaa naisille mm munatorvien arpeutumisen kautta lapsettomuutta. Oireisessa klamydiatulehduksessa miehillä esiintyy kipua, virtsankirvelyä, niukkaa vesimäistä tai limaista vuotoa virtsaputkesta. Naisille klamydia voi aiheuttaa kipua virtsatessa, tihentynyttä virtsaamistarvetta ja lisääntynyttä valkovuotoa. Klamydia voi aiheuttaa myös sisäsynnytinelinten tulehduksen, joka oireita ovat alavatsakipu, kuukautisvuotohäiriöt ja lämmönnousu.

MyöhäisoireetKlamydia on salakavala sukupuolitauti, koska se voi esiintyä jopa vuosia täysin oireettomana ja silti aiheuttaa hankalia myöhäisoireita. Naisilla yleisimmät myöhäisoireet ovat edellä jo mainittu sisäsynnytinelinten tulehdus, ja kohdun seinämän- ja munasarjojen tulehdus. Nämä aiheuttavat munatorviin pysyviä vaurioita ja siten hedelmättömyyttä. Suomessa nykyään tehtävistä koeputkihedelmöityksistä noin puolet tehdään juuri klamydian seurauksena syntyneiden munatorvivaurioiden vuoksi. Miehille klamydia voi aiheuttaa lisäkivestulehduksia ja sekä naisille että miehillä klamydiatulehdus voi aiheuttaa niveltulehduksia.

KlamydiatestiKlamydia voidaan todeta hyvin luotettavasti (n. kahden viikon kulutta tartunnasta) virtsanäytteestä. Ennen näytteenottoa on oltava vähintään 2 tuntia virtsaamatta. Naisilla klamydiatesti voidaan tehdä myös virtsaputkensuulta tai kohdunkaulasta pumpulitikulla otetusta näytteestä. Nykyisin klamydiatestinä käytetään menetelmää, jossa tunnistetaan ja " monistetaan " klamydiabakteerin osia ja siten testi tunnistaa ja havaitsee hyvinkin pienen määrän bakteerin osia näytteestä. Uudet testimenetelmät ovat olleet rutiinikäytössä muutaman vuoden.Miten testiin pääsee? YTHS:ssä tehtävään testiin pääsee terveydenhoitajan tai lääkärin lähetteellä. Jos epäilet itselläsi klamydiatartuntaa (oireita ?, kumppanilla todettu tartunta? Suojaamaton seksikontakti ei vakikumppanin kanssa? ) ota yhteyttä oman terveydenhoitoasemasi terveydenhoitajan vastaanottoon.

Miten klamydia hoidetaan?Klamydian hoitoon on olemassa hyvin toimiva antibioottihoito - Suomessa klamydian tutkimukset ja hoito on tartuntatautilain mukaisesti ilmaista julkisessa sairaanhoidossa ja poliklinikoilla. Siten myös YTHS:n laboratoriossa todetun klamydian lääkehoito on opiskelijalle maksutonta. Yleisin hoitomuoto on kerta-annoksena otettava atsitromysiini-lääkitys. Hoitona voidaan käyttää myös 5-10 päivän mittaisia muita antibioottihoitoja. Todetun tartunnan jälkeen myös seksikumppanien tutkiminen ja hoito on tärkeää; tartuntaketju on tärkeä saada katkaistua ja siten yrittää vähentää klamydian esiintyvyyttä!

Miten klamydialta voi suojautua?Klamydia on seksikontakteissa tarttuva tauti ja siltä voi suojautua käyttämällä kondomia jokaisessa yhdynnässä, jossa ei VARMASTI tiedä olevansa tekemisessä kumppanin kanssa, jolla klamydiaa EI ole. Suojautumiseen suuseksissä - tai pidättäytymiseen siitä - pätee sama sääntö.Lähteet:

Duodecim: Terveysportti Lääkärin tietokanta

Kommentit (7)

Vierailija

Endometrioosi

aiheuttaa lapsettomuuttaEndometrioosi on kohdun limakalvokudosta, mikä on joutunut kohdun ulkopuolelle vatsaonteloon. Lähes kaikilla naisilla vuotaa kuukautisverta munatorvia pitkin vatsaonteloon, mutta vain 10 prosenttia naisista saa siitä endometrioosin. Se aiheuttaa usein vatsakipuja, yhdyntäkipuja ja tärinäarkuutta ennen kuukautisia, mutta joskus ainoa oire voi olla lapsettomuus.Lapsettomuushoidoissa olevilla naisilla 20-30 prosentilla on endometrioosi. Jos lasta haluava epäilee endometrioosia tai se on todettu tai hoidettu kirurgisesti, voi Felicitas-Klinikasta varata ajan gynekologiseen tarkastukseen ja tilannearvioon.KoeputkihedelmöitysEndometrioosi todetaan vatsaontelon tähystyksellä ja hoidetaan yleensä samalla polttamalla pesäkkeet. Tämän jälkeen noin 20 prosentilla raskaus alkaa puolen vuoden sisällä spontaanisti.Ellei raskaus ala aiemmin todetun tai kirurgisesti hoidetun endometrioosin jälkeen, on koeputkihedelmöitys todettu ainoaksi tehokkaaksi lapsettomuuden hoitomenetelmäksi.Kun verrataan sen tuloksia muista syistä tehtyihin koeputkihedelmöityksiin, ovat endometrioosipotilaiden tulokset lievissä tapauksissa yhtä hyvät ja vaikeissa endometrioositapauksissa jonkin verran matalammat, mutta paremmat kuin millään muulla menetelmällä.Raskauden alettua endometrioosi inaktivoituu, eikä aiheuta sen herkemmin esimerkiksi keskenmenoja. Koska inaktivoituminen jatkuu myös imetyksen ajan, voi seuraava raskaus lähteä alkuun parhaassa tapauksessa ilman hoitoja.Vierailija

Tunnen lapsettomuuspalstan kautta kymmeniä lapsettomia jotka käyvät IVF-hoidoissa, eikä heistä kellään ole ollut klamydiaa. Useilla on endometrioosi, mutta vielä useammilla lapsettomuuden syytä ei tiedetä.Ei klamydia myöskään aina aiheuta lapsettomuutta, jos se on ehtinyt olla vain lyhyen aikaa.Oli jotenkin ylimielinen tuo kirjoituksesi. Luuletko, ettei sukupuolitauti voi tarttua sinuun?(Ja ei, minulla ei koskaan ole ollut sp-tautia enkä myöskään ole - enää - lapseton)

Vierailija


" Suomessa nykyään tehtävistä koeputkihedelmöityksistä noin puolet tehdään juuri klamydian seurauksena syntyneiden munatorvivaurioiden vuoksi. "

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat