Seuraa 

...Meillä on syyskuussa 2 v. täyttävä poika. Hänellä on muutama selvä sana (anna, hauva, poppa, valo, äiti, isi, auto) ja lisäksi osaa matkia eläimiä jne., mutta puhe ei tunnu lähtevän millään vauhtiin. Välillä sanoo jonkin uuden sanankin, mutta ei ryhdy niitä aktiivisesti käyttämään. Poika ymmärtää hyvin puhetta ja osaa toimia ohjeiden mukaan. Hän kuuntelee mielellään kirjoja ja tutkiskelee niitä itsekseenkin pitkiä aikoja. Tiedän, että puheen kehittyminen on kovin yksilöllistä, mutta oma olo tuntuu ajoittain kovin kärsimättömältä. Kiinnostaisi kuulla kokemuksianne...Liinu

Kommentit (3)

kuten ilmeisesti asia on, kun kerran tykkää kuunnella lukemista, on tuskin mitään syytä huoleen. Toki sinun kannattaa keskustella asiasata 2-vuotisneuvolassa, jos/ kun se vaivaa.

omalla tytölläni oli 2-vuotiaana jo ihan kohtuullisen paljon selviä sanoja, mutta hän ei juurikaan laittanut niitä peräkkäin minilauseiksi. neuvolassa kehotiivat ottamaan yhteyttä, jos ei ala käyttää 2-sanaisia ilmaisuja 2,5-vuotiaaksi mennessä. Vasta pikkuisen alle 2,5-vuotiaana hän alkoi laittaa sanoja peräkkäin, mutta ääntäminen oli välillä aika eksoottista.

mutta ihan muutamassa kuukaudessa puhe menikin ihan huimasti eteenpäin, alkoi puhua ihan lauseita, sanoa sanat oikein, vastata kysymyksiin, jne. Olen saanut sellaisen käsityksen, että hieman myöhemmin puhumisen aloittamiselle on tyypillistä nopea edistys.

lapsen puheen aktivointiin kannattaa lukemisen lisäksi kokeilla laululeikkejä joko kotona tai vaikka muskarissa ja yrittää saada lasta tilanteisiin, jossa leikkii muiden lasten kanssa, meillä ei pihaleikit vielä 2-vuotiaana oikein olleet sellaisia, että olisi tullut ns. asiaa muille lapsille , kommunikointia tarjoaa enempi kerhot tai säännälliset vierailut lapsiperheissä.

Meillä esikoinen on aina ollut puhe ja kakkonen toiminta eli esikoinen on keksinyt kaikkea, jotka kakkonen sitten toteuttaa. Kakkonen lähti aikanaan rytinällä ja aika varhain liikkeelle ja meillä onkin kyllä hyvin pitänyt paikkansa se vanha viisaus siitä, että " lapsi tallaa kielen päälle" .

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Meillä on nyt 2,5-vuotias tyttö, joka tässä ihan hiljattain on alkanut puhumaan lauseita. 2-vuotiaana tytöllä oli ehkä kymmenkunta sanaa, joita hän käytti hyvinkin säästeliäästi, mutta kaiken hän kyllä ymmärsi ja osasi noudattaa pitkiäkin ohjeita. Kahden sananlauseitakaan tyttö ei ole käyttänyt juuri ollenkaan vaan nyt, kun puhetta on alkanut tulla, hän puhuu suoraan pitkillä lauseilla. Sanajärjestys saattaa väliin olla hakusessa kuin myös ääntäminen silloin, kun oikein innostuu jotain selittämään. Yllättäen hän osaa paljon sellaisia vaikeitakin sanoja, joiden kanssa esikoistyttö 4 v kamppailee. Sen sijaan esikoisen puheenkehitys meni enemmän " oppikirjan mukaan" aikoinaan; yksittäisiä sanoja 10 kk, 1,5 v kahden sanan laseita ja 2 v pitkiä lauseita.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat