Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Seuraa 

Hei,Kysynpä minäkin nyt neuvoja pottailuun.Kuopuksemme on ihana mutta hurjan _jääräpäinen_ (siis todellakin, jos hän päättää että ei niin mikään suostuttelu ei auta, voi joko pakottaa tai antaa asian kuin asian olla. Tietystikään lapsi ei meillä määrää mutta kädenvääntöä on jatkuvasti.) 2,5v. pikkumies. Kaikki rutiinit tuntuvat myös olevan hänelle todella tärkeitä ja muutokset vaikeita.Em. syistä pottailun opettelua on yritetty jo pariin kertaan, mutta aika huonolla menestyksellä (seurauksena itku, paha mieli, ei halua olla ilman vaippaa, melkein hysteeriset raivarit yms. - asioita joita ei esikoisemme pottaharjoittelussa koskaan tapahtunut). Esikoinen on yrittänyt myös olla esimerkkinä pikkuveljelle, kaikissa muissa asioissa homma tuntuu toimivan mutta tässä ei.Olen tänä kesänä saanut pojan totuteltua olemaan ilman vaippaa kotona (se oli jo todella pitkän taistelun ja esityön -juttelemisen- tulos). Pissat hän on tehnyt välillä lattialle (seurauksena itku), välillä pottaan, eilen seisten pönttöön (tänään ei suostunut, tosin on pidätellyt niin hyvin ettei kotona vahinkoja ole tullut ja ulos mennessä olen laittanut vielä vaipan). Tuntuu että jonkinlainen kontrolli pojalla jo asiassa on. Kakat ovat tulleet muutaman kerran pottaan mutta tämä tuntuu olevan hirveän pelottava asia eikä poika ollenkään haluaisi istua kakalle vaan pyytää vaipan kun haluaa kakata (tietää kyllä milloin kakka on tulossa). Muuten yrittää kaikin keinoin pidättää kakkaa ja tuloksena on ollut jonkiasteinen ummetus ja kipu ulostaessa - ja tietysti sillin potalla istuminen on vielä kurjempaa.Siis summa summarum: eli tuntuu että poika osaa jo aikalailla tiedostaa pissa- ja kakkahädän mutta kyse on siitä, että hän ei halua tehdä niitä potalle/pönttöön.Pyytäisin nyt teiltä kaikiki mahdolliset vinkit asian uhteen koska alan tosiaan olla jo aikamoisen väsynyt - en haluaisi siirtää hommaa taas myöhemmäksi, onhan poika jo aika iso ja tosiaan tuntuu tiedostavan homman aika hyvin. Lahjonta ei auta (pikkumyykarkkeja on jo kokeiltu, tuskin muukaan toimii) ja pakottaakan en halaisi tässä asiassa.Tuhannet kiitokset avusta jo etukäteen!

Kommentit (8)

- onko vaippa kuiva aamulla?

- käykö aamuisin potalla?

- jonakin päivänä vaipat vain loppuvat: " Katso, vaippapaketti on tyhjä!"

- miksi palkita 2-vuotiasta karkeilla...?

- ulostamisongelmiin voi antaa esim. mallasuutetta tai Levolacia, ei kerry elimistöön, ilman reseptiä apteekista

- muutenkin kuitupitoista ruokaa

- aika? Ehkä lapsi ei vain ole kypsä pottailuun.

- kuivaksiopetteluhousut. Kun niihin pissaa, tuntuukin inhottavalta.

- " Isot pojat eivät käytä vaippoja"

- tuo kakan tekeminen pottaan on monelle tosi vaikeaa: meillä tehtiin pitkään kakka housuun eli ensin opittiin pissakuivaksi ja vasta sitten kakkakuivaksi (2v11kk)

Vauva huhuili pinniksestä, mutta nyt jatkan tuosta meidän keskimmäisestä.Eli meillä kehitys meni niin, että esikoisen esimerkin innoittamana hänkin alkoi varhain kömpiä potalle istuskelemaan ja joskus sinne jotain saalista tulikin, mitä sitten yhdessä ihasteltiin. Kuitenkin oli ihan tuurista kiinni, milloin suostui potalle ja milloin ei ja silloin kun ei niin meidän neidin päätä ei pienellä suostuttelulla käännetä enkä halunnut pakottaa, joten annoin olla. Sama meininki jatkui pph:ssa jonne tytöt menivät reilu vuosi sitten kun kävin kääntymässä töissä. Meilläkin tytöllä alkoi sinäänsä olla kontrollia pissa-asioissa, että päiväunilta herätessä ja aamuisinkin vaippa oli yleensä kuiva, mutta potalle ei silti suostunut kuin satunnaisesti. Kun uusi vauva syntyi, tyttö vaihtoi housuvaipat päiviksi harjoitteluhousuihin (niitä oli säästössä esikoiselta, olivat silloin varalta jalassa esim. kaupassa), mutta muuta edistystä ei sitten tapahtunutkaan ja edelleen annoin asian olla. Tyttöä ei kyllä tuntunut tippaakaan haittaavan, vaikka harjoitushousut tuntuvat märiltä. Ajan kanssa tyttö alkoi käydä useammin potalla ja edelleen jatkoin kehulinjalla kun kävi edes kokeilemassa. Muutama viikko sitten harjoitushousut alkoivat pysyä kuivina, mutta pikkuhousuja ei suostunut ottamaan. Viime viikolla oli sitten käynyt isosiskon pikkuhousupinolla " varkaissa" ja kirjaimellisesti heittänyt vaipat nurkkaan. Nyt on sitten päivä- ja yökuiva.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Minusta tuntuu ettei lapsesi vain ole vielä valmis täydelliseen pottailuun. Muistan aikoinaan kun oman poikani kanssa taiteilimme asian kanssa. Asialla ei välttämättä ole mitään tekemistä minkään itsepäisyyden kanssa, vaan poikasi ei vain yksinkertaisesti ole vielä kypsä astumaan tätä askelta eteenpäin. Itse ottaisin asian rauhallisesti, monesti aikuiselle tulee ns ympäristön paineita saada asiat sujumaan tietyssä aikataulussa ja tiedän miten tuskaista tuo tilanne on kun mikään ei auta. Voisitko kuvitella unohtavasi asian kokonaan joksikin aikaa ja palaavasi siihen lempeästi myöhemmin...nämä minun ajatukseni.

Meillä on todella itsepäinen 2v3kk ikäinen poika. Me aloitimme viime keväänä pottailu harjoitukset, otettiin vaippa pois kotona, tuloksena poika pissaili ympäri kotia. Laitettiin vaippa takaisin ja juhannuksena oltiin mökillä, missä veli ja kaverit kävi puskassa pissalla, siellä poika innostui menemään pisulle (oli paljon pelkkä t-paita päällä), kotona sitten päätin kokeilla olla ilman vaippaa. Laitoin korokkeen pöntön eteen ja kerroin, että tänne mennään pissalle ja kas kummaa poika meni korokkeelta pissalle ja rupesi kertomaan kakkahädän. Nyt parin kuukauden jälkeen poika käy itsenäisesti vessassa (potalla/pöntöllä) ja yövaippa on ollut kuiva, joten mietitään voisiko sen ottaa jo pois. Vahinkoja tapahtuu tosi harvoin. Summa summarum, meillä onnistui heti kun poika oli itse valmis ja halukas (poikaan ei mikään lahjonta tms ole toiminut, enkä sitä juurikaan ole edes yrittänyt, tässäkään asiassa)Minä en henkilökahtaisesti jättäisi vain ostamatta vaippoja ja sanoisi, että ne loppuivat nyt, koska poika ei välttämättä ole vielä valmis yökuivaksi.Toivottavasti teillä potalle oppiminen onnistuisiMareila+Pojat 2v ja 6v

Jos kerran pieni lahjonta (tarrat, uudet kalsarit yms) ja isoveljen esimerkki ei tuota tulosta niin en lähtisi mihinkään " pakkokeinoihin" tyylillä vaipat loppuu, vaan odottaisin, että lapsi itse innostuu pottailusta.Minulla itselläni on 2 ihan täysin erilaista kuivaksioppijaa ja aivan eriluonteiset lapset yleensäkin. Esikoinen, ujo ja varovainen, oppi kuivaksi 1,5 vuotiaana ilman sen kummempaa opetusta. Pottaan hän tutustui jo alle vuoden ikäisenä ja tosissaan puolessavuodessa hän oli täysin vaipaton. Kakkonen sen sijaan, tulta ja tappuraa tempperamentiltaan, oppi " vasta" nyt 2,5 -vuotiaana kuivaksi, vaikka hänenkin kanssaan mentiin ihan samoilla linjoilla kuin esikoisen. Halu vaihtaa vaipat pikkuhousuihin tuli nyt ja sitä minä hyödynsin.

Et voisko vaipat joku päivä vaan loppua. Eli hyvissä ajoin, ennen kuin vaippapaketti loppuu, alat puhua pojalle, että näin ja näin monta vaippaa vielä jäljellä, ja sitten siirrytään ison pojan kalsareihin. Voit vaikka ostaa muutamat oikein hienot alushousut, joissa on vaikka pojan lempihahmon/asian kuva. Näytät niitä kalsareita vähän väliä ja kerrot, että isot pojat käyttää hienoja kalsareita, ei vaippoja. Sitten kun kun on se viimeinen vaippa vuorossa, niin taas selität, että nyt vaipat loppui, on aika siirtyä kalsareihin ja pöntölle/potalle pissaamaan/kakkaamaan. Tällä keinoin sain erittäin vilkkaan ja määrätietoisen pojan 1 v 10 kk ikäisenä päiväkuivaksi. Ja tietysti, kun vahinko sattuu lattialle, niin tietenkään ei saa torua vaan minä aina sanoin pojalle " EI se haittaa, vahinkoja sattuu, seuraavalla kerralla sitten mennään potalle. Ja joka kerta mentiin vielä konkreettisesti vessaan katsomaan sitä pottaa ja puhuttiin että sinne sitten seuraavalla kerralla tehdään hienot pisut. " Ja sitten tietysti älyttömät bileet pystyyn, kun se tavara pottaan tulee. Eli , kun vahinko sattuu-neutraali reaktio ja kun pissa pottaan- hirveät juhlat, isoveikka ja isikin mukaan katsomaan tulosta ja kehuja, kehuja.

En tiedä, oletko tälla lailla jo yrittänyt, mutta meillä tosiaan tuo vauhtiveikko oppi näin.

Tässä siis yksi tapa, ei välttämättä toimi kaikilla.

Mutta tsemppiä ja pitkiä hermoja!!!

Tuntuu vaan, että kaikkea tuota on jo kokeiltu: Uudet Salama MCQueen kalsarit on, on kehuttu kun poitsu on onnistunut eikä toruttu epäonnistumisista. Kirjoja luettu potalla ja pöntöllä. Isoveli (aivan oikein siis) on myös ollut auttamassa ja kannustamassa. Joku kommentoi niistä karkeista - ikävä kyllä niihin ollaan jo tutustuttu tosin hyvin pienissä määrin eivätkä ne onneksi edes poikaa kovasti kiinnosta - eivät siis toimi porkkanana.Tällä hetkellä tilanne on siis se, että poitsu suostuu olemaan ilman vaippaa mutta ei haluaisi pissata/kakata pottaan/pönttöön. Aamuisin vaippa on opettelun aloituksen jälkeen ollut muutaman kerran kuiva, samoin päikkäreillä (vaihtelevasti). Oikeuden ja kohtuun nimissä on kuitenkin kerrottava, että tänään (mini)pissat on tulleet 2 kertaa korokkeella seisten pönttöön ja kkakin melkein (ei keritty ajoissa, muttei pyytänyt vaippaakaan. Voi siis olla, että jonkinlaista edistystä on ilmassa - tosin jos poika päättää ettei halua käydä vessassa niin en voi enkä haluakaan häntä siihen pakottaa. Tosin lattialle pissaamisesta seuraa aina itku vaikken ole siitä mitenkään torunut.Katsellaan. Jos jollain toisella jääräpäisen/hitaastilämpeävän lapsen vanhemmalla on vielä kommentteja tähän, otan ne ilomielin vastaan!

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat