Vierailija

HAAG. Hollantia koskevissa tilastoista löytyy yllättävä tieto, joka erottaa maan kaikista muista länsimaista: joka kolmas lapsi syntyy yhä kotona.Useimmissa teollisuusmaissa kotisynnytyksistä on luovuttu, koska tapaa pidetään vanhanaikaisena ja vaarallisena. Sen sijaan Hollannissa lasten saattaminen maailmaan kotona kätilön avustuksella on edelleen maan tapa." Kyse on asennoitumisesta: me suhtaudumme siihen arkipäiväisesti. Naiset sanovat minulle, että äitini sai kaikki lapsensa kotona ja kaikki meni aina hyvin, joten miksi minun pitäisi mennä sairaalaan" , kertoo Sjaak Toet, joka toimii kätilönä Rotterdamin lähistöllä ja johtaa myös maan kätilöliittoa.

Kolmisenkymmentä prosenttia hollantilaisnaisista synnyttää kotona, noin 60 prosenttia käy synnyttämässä sairaalassa ja loput kymmenisen prosenttia saa lapsensa erityisillä synnytysklinikoilla. Luvut ovat Hollannin kansanterveys- ja ympäristöviraston mukaan pysyneet samankaltaisina vuodesta 1990 lähtien.

Muissa Euroopan maissa kuten Saksassa, Ranskassa, Britanniassa, Belgiassa ja myös Pohjoismaissa kotisynnytykset jäävät alle kahteen prosenttiin kaikista synnytyksistä.Kotona synnyttäminen merkitsee myös rajallisia mahdollisuuksia kivunlievitykseen, koska se vaatisi lääkärin läsnäoloa. Myös sairaalassa synnyttävät hollantilaisnaiset turvautuvat vain harvoin kivunlievitykseen.

Hollannin sosiaaliturva ei kata kaikkia sairaalasynnytyksestä aiheutuneita kuluja, jos synnytykseen ei liity selkeitä terveysriskejä. Potilas joutuu maksamaan sairaalahoidosta noin 260 euroa, kun taas kätilön palvelut kotisynnytyksessä ovat ilmaiset.Viestintäalalla työskentelevä Laura Westendorp, 33, on kokeillut molempia tapoja: tytär Lisa syntyi kotona, kun taas Ikar-poika näki päivänvalon sairaalassa." Lisan synnytys oli hyvin juhlallinen, hyvin kaunis. Meillä oli omaa musiikkia ja sytytimme kynttilöitä" , Westendorp muistelee.Pojan synnytys sairaalassa ei ollut yhtä intiimi tapahtuma, mutta mieltä rauhoitti tietysti se, että apua olisi ollut tarvittaessa helposti saatavissa.

Sjaak Toet huomauttaa, että sairaalasynnytys on usein stressaava kokemus, sillä äiti ja lapsi passitetaan kotiin heti synnytyksen jälkeen, jos kummallakaan ei ole mitään hätää.Yli puolet hollantilaislapsista syntyy kuitenkin sairaalassa. Se johtuu Toetin mukaan siitä, että kätilöt passittavat tulevat äidit lääkärien hoteisiin, jos on vähänkään syytä epäillä vaikeuksia kuten perätilasynnytystä. Myös kaksosia tai useampia lapsia odottavat äidit synnyttävät aina sairaalassa.Kommentit (7)

olisiko kyse ihan siitä, että kätilö on koko ajan aktiivisesti läsnä toisin kuin Suomessa. Ainakin omassa kahdessa synnytyksessä kätilö vain käväisi silloin tällöin ehkä muutaman minuutin ajan per tunti avautumisvaiheessa. Muistan ekasta erittäin kivuliaasta synnytyksestä sen kun kätilö kahden supistuksen aikana hieroi ja painoi kyljistä ja se auttoi yllättäen tosi paljon kipuun, paljon enemmän kuin esim. ilokaasu... Vaan eihän se kätilö sen enempää sitä jatkanut vaan lähti taas muihin hommiin (toiseen huoneeseen avustamaan). Ei mulla kyllä lääkkeellistäkään lievitystä vastaan mitään ole, itselläni esim. epiduraali toimi tosi hyvin ja nopeutti synnytystä, tuollaisesta uutisoinnista vaan saatetaan helposti vetää johtopäätos, että hollantilaissynnyttäjät jotenkin sankarillisempia kuin muunmaalaiset...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Surullisia tietenkin ne tapaukset, jossa aivan yllättäen menee jokin vikaan esim. liian lyhyt napanuora tai äkillinen voimakas verenvuoto, jolloin hengissä säilyminen kiinni minuuteista...

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat