Seuraa 

Meillä on nyt sellainen tilanne, että adoptiolapsemme on ollut kotona parisen kuukautta ja meille tulee avioero.Adoptio vahvistettiin kohdemaassa. Nyt mieleeni hiipi pelko, että voidaanko lapsi ottaa minulta pois? Jään lapsen yksinhuoltajaksi, mutta isä lupasi olla kuvioissa mukana ja tavata lasta niin paljon kuin vain voi.Sos.tt ei ole käynyt vielä kotikäynnillä, tulossa piakkoin. Täytyykö meidän hänelle jotenkin selvitellä syitä? Ilmoittaako hän kohdemaahan, että näin on käynyt? Voiko hän tosiaan päättää, että emme saa pitää lasta?Onko kellään tietoa, miten avioero vaikuttaa adoptioon? (No sehän on selvä, että lapseen vaikuttaa, mutta puhun nyt ihan siitä lakipuolesta...)

Kommentit (5)

Eikös adoption vahvistamisen jälkeen tilanne ole ihan verrattavissa biolapsen vanhempien avioeroon?

Kohdemaahan varmasti raportoidaan avioerosta tai ainakin pienemmistäkin asioista raportoidaan, mutta eikös juridisesti (ja käytännössä) silti adoptiovanhemmat pysy vanhempina.Miten sitten vastaavassa erotilanteessa niiden maiden kohdalla, joissa adoptiota ei ole vielä vahvistettu ja avioero tulisi adoptiovanhemmille eteen siinä vaiheessa? Tietääkö kukaan miten silloin toimittaisiin. Onko sellaista tilannetta tullut eteen kenellekään että olisi kuullut mitä silloin perheelle tapahtuu.

Voimia sinulle Kotikerttu! Koita jaksaa elää läpi tämäkin vaativa elämänvaihe. Ette te suinkaan ole ainoat eronneet adoptiovanhemmat maailmassa! Onnen säteitä ja voimahaleja sinulle lähetän...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Toki noin iso muutos perheen tilanteessa kirjataan raporttiin. Teidän adoptionne on vahvistettu, joten siihen se ei juridisesti vaikuta, mutta kontaktin jälkiseurantaa tekeville ero on tietysti aina viesti jostain.Itse näin vanhana vaimona ei voi olla miettimättä, että voisiko vielä katsoa ja hakea apua vaikka perheasiainneuvottelukeskuksesta tai jostain muualta, jossa parisuhteen kiemuroihin päästäisiin käsiksi.Kokemusta ei itsellä vastaavasta toki ole, mutta " mutuna" mietin seuraavaa:

-sos.tt toki varmasti mainitsee erostanne raportissaan kohdemaahan, koska raportoinnin ideahan on kertoa, mitä lapselle kuuluu (noinkin suuri tapahtuma lapsen elämässä olisi outoa jättää kertomatta)

-kertomasi mukaan adoptio on jo vahvistettu kohdemaassa, joten lapsen viralliset vanhemmat olette sinä ja miehesi

-jos lapsi otettaisiin teiltä pois, se olisi lastensuojelulain mukainen huostaanotto ja sille pitäisi olla myös lainmukaiset perusteet (jonkinlainen vakava-asteinen lapsen laiminlyönti tai kyvyttömyys huolehtia hänestä)

-mikäli lapsi otettaisiin huostaan, ei häntä missään nimessä palautettaisi synnyinmaahansa, vaan viranomaiset sijoittaisivat hänet perheeseen tai laitokseen Suomessa

-neuvontaa antanut ja seurantaraportit laativa sos.tt ei todellakaan voi/saa päättää, saatteko pitää lapsenne; enintään hän voi tehdä lastensuojeluilmoituksen, mikäli havaitsee laiminlyöntejä lapsen huollossa

-viimeistään avioeron toisen vaiheen hakemuksen aikaan on teidän sovittava lapsen huoltajuudesta keskenänne tai mikäli sopimusta ei synny, oikeus määrää huoltajuudesta

Kait tämäkin on hyvää tarkoittava. Emme ole mikään nuoripari, avioliittovuosia takana 13. En ollut ajatellut tänne palstalle alkaa setvimään näitä asioita, mutta sen verran sanon, että emme lähde tähän " tuosta vain" . Tilanne on ihan kamala. Mutta kun toista ei voi pakottaa jäämään.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat