Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Pottaharjoittelun aloittelu

Seuraa 
Liittynyt17.9.2015

Hei kokeneemmat kollegat elikkäs mammat monituiset,mikä on teidän ajatus pottaharjoittelun aloittamisesta?Ostettiin jo yli kuukausi sitten meidän 1v 2 kk ikäiselle potta joka ensin pyöri jaloissa ja vaavin tutustuttavana, mutta nyt jo siinä on istuskeltu useampaan otteeseen ja onnistuttu saamaan jokuset pisut ja parit kakatkin pottaan. Katsotaan joka kerta, tuliko mitään ja ollaan huipputohkeissaan kun jotain tuli ja neutraaleja ja silti iloisia jos potta on tyhjä. Heti nostetaan pois kuin potalla tympiintyy. Joinain päivinä ollaan 4-5kin kertaa potalla, toisinaan ei yhtään.Olenkos hakoteilla, liian aikaisin liikkeessä ja epäjohdonmukainen? Vauvakirjan mukaan vasta kaksivuotias voi alkaa tosissaan potalle ja vielä sitä ennen ei saisi reagoida aikaansaannoksiin tai -saamattomuuteen mitenkään. Vauvakirja ei kuitenkaan taida olla absoluuttinen totuus vaikka sävy sellainen usein onkin, siksi olisi kiva kuulla muiden ajatuksia pottatouhuista!Ihmteys74 ja taapero 07/06

Kommentit (9)

Vierailija

Kiitoksia kokemuksistanne ja viisaista sanoistanne; ihanaa lukea noin järkeviä näkemyksiä. Niin se taitaa taas olla, että jokainen ipana hoitaa homman omalla tavallaan ja oman kehityksensä mukaisesti. Teidän kokemusten pohjalta on helppo suhtautua asiaan myönteisen kärsivällisesti ja olla murhetimatta neuroottisesti kehitysikähaarukoita ja mahdollisia takapakkeja.Kiitos ja aurinkoenergiaa syksyyn kaikille mammoille!Ihmetys74

Vierailija

esikko ei suostunut potalle kuin vasta n1v10kk ja 2v olikin jo täysin kuiva :-)

kuopusmeni potalle 1v8kk ja kuivaksi oppi 2v3kk, kuopuksen suurin ongelma oli oppia ilmoittamaan kakkahätä aina tuli osa housuun,mut sitten yht äkkiä sekin loksahti paikoilleen :-)

Vierailija

Mutta toisaalta, ainakin meidän lasten päiväkodissa kaikki lapset pienten ryhmässä alle 1-vuotiaasta lähtien istutetaan tiiviisti potalle monta kertaa päivässä. Ja jopa ne pienimmät osaa sinne tehdä pissat ja kakat jos just sopivasti ruoan jälkeen ne sinne laitetaan istumaan. Mutta vaipoissa ne kaikki on silti ainakin 2-vuotiaaksi... ja korostan että AINAKIN, sillä vasta 3-vuotiaasta suurin osa on vaipatta. Eli " paras ikä" kokonaan kuivaksi harjottelulle taitaa olla 2-3-vuotiaana, mutta onhan se pottailu ehkä ihan hyvä rutiini jo aikaisemmin ennen pahinta uhmaa...Vaikka esikoisellamme aloitettiin alta 1v pottailu, niin kyllä se välissä unohtui tossa 2v tienoilla kokonaan, ei suostunut potalle, ei väkisin. Sama näyttää olevan toisella lapsellamme. Mutta sitten taas välillä kun sitä huvittaa, niin 2v osaa itse ottaa housut ja vaipat pois ja käydä siellä potalla, ihan itse...Sanoisinkin että kärsivällisyyttä! Ei se kuivaksi oppiminen tapahdu käden käänteessä. Se vaatii harjottelua ja kauan aikaa. Ja kausittain onnistuu, kausittain ei. Harvalla varmana onnistuu tosta vain vaippojen pois jättö, ainakin reilusti alle 2v ikää. Ainakin vuosi voi mennä.. Voi sitä potatusta silti siis tehdä vaikka sen 2-3 vuotta ja säästäähän siinä vaippoja ja lapsikin tottuu rutiiniin. :)

Vierailija

Totuuksia on toki monia, eikä mitkään mitään ehdottomuuksia.Meillä tyttö 1v 3kk on jo kuukausia käynyt säännöllisesti potalla. Ja nyt aloitettuaan hoidon kaikki käyvät potalla ruokien ja päiväunien jälkeen. Minusta 1v on hyvän ikäinen harjoittelemaan potalla käymistä, ja kyllä meidän tyttö on ainakin ihan tohkeissaan aikaansaannoksistaan. Tunnistaa myös usein jo pissankin tulemisen vaippaan (ähisee ja tuijottaa haaraväliinsä).Muutaman tuttuni 2vuotias on jo ilman vaippojakin niin melkein tuntuuu omituiselta että silloin vasta alkaisi pottailua harjoittelemaan.Aloitettaessa meillä ainakin käytiin juuri ruokailujen ja päikkäreiden jälkeen potalla ja silloin niitä pisujakin alkoi sinne melko usein tulla.Mutta potalle ei toki kannata pakottaa, mutta hiljalleen voi alkaa harjoittelemaan. :)

Vierailija

Meilläkin pojalle ostettiin potta jo ennen vuoden ikää. Aluksi vaan ihmetteli ja leikki potalla, mutta aikas äkkiä hoksasi että ompas mukava siihen istuaki ja teki pissat tosi innoissaan pottaan jo vuoden kieppeillä tosi usein. Me ostettiin sellanen selkänojallinen potta, koska itelläkin on pienenä ollu sellanen ja kymmenen vuotta nuoremmalla siskolla ja se on musta paras ku siinä voi jo ihan pikkanen istua tuen kera et ei pelota.Me ei potta harjottelusta otettu mitenkään hirmu stressiä mut ku poika ite oli innokas potalla kävijä nii jo vuoden ja 8 kk ikäisenä poika oppiki päiväkuivaksi. No asiaa avitti se et oli sillon kesä ja annettiin poitsun olla paljon ilman vaippaa sisällä ja ulkonakin.Mut taitaa tosiaan tuo pottahomma olla niin et jokainen oppii ajallaan. Ei siitä kannata hirmusti stressata. Mut ei varmaankaan hallaa tee jo kannustaa reilun vuoden ikästä potalle ja olla innokas tuloksista. Tuntuu itestä ainaski et helpompi se on ku jo pienenä lapsi hoksaa et tuohan on ihan kiva juttu tuo potta ku sit monesti siinä kahen kolmen vuoden kieppeillä on lapsilla jo enemmän epäluuloisuutta uusia juttuja kohtaan ja voivat sit vastustaa enemmän jos yhtäkkiä aletaan potalle istuttaan.Ja monilla tutuilla mammoilla on ihan samanlaisia kokemuksia ku mullakin. Et eikun potta vaan kovalla käytöllä. Kyllä se muksu sit ite sen näyttää jos ei potalle halua ja sillon ei tietenkään kannata pakottaa.

Vierailija

9 kk:n iässä ja hyvin meni siihen saakka, kun tyttö lähti kävelemään. Sitten ei malttanut olla potalla millään. Sama meno jatkui siihen saakka, kunnes nyt elokuun alussa meni hoitoon, oli silloin 2 v.1 kk.Sitten elokuun viimeisillä helteillä pph ehdotti, että kokeilisi ilman vaippaa ja toki suostuin. Muutamat lirut tuli lattialle, mutta tosi nopsaan tyttö hokasi pottailun periaatteen. Eikä märät housut tuntuneet kivoilta!Joten nyt meillä ollaan päiväkuivia ja usein yövaippakin on kuiva. Toki voi vahinkoja tapahtua, mutta harvemmin ja nekin erikoistilanteissa (kuten silloin, kun meillä on vieraita;)) Kauppareissuille laitetaan vaippa, mutta yleensä se on kuiva ja pitkä pisu tulee sitten pottaan kotona.Joten kyllä kasvatusoppaasi on oikeassa ainakin meidän tytön kohdalla. Aika oli kypsä nyt. Olen myös kuullut, että tytöillä tämä olisi jostain syystä helpompaa kuin pojilla.Aloittakaa harjoittelu vaan, mutta älkää ottako sitä liian vakavasti:)

Vierailija

siis alettiin kyllä tutustua pottaan ku oppi istumaan, oli varmaan jotain 7-9-kuinen ku käytiin potalla aina aterian (ja unien) jälkeen. sitä jatku varmaan TOSI epäsäännöllisenä vajaan vuoden, sit tuli pottakielteisyys (siis totaalinen!), alkukesästä (2v) kokeilin uudestaan mutta ei onnistunu vieläkään ja annoin asian olla. nyt 2v3kk yks päivä vaan ilmotti et nyt tulee pissa, äiti ota vaippa pois! ja niin on oltu kohta 2vkoa lähes päiväkuivia, yövaippakin on melko kuiva. vahinkoja tulee mut enää en laita vaippaa päivällä, pylly paljaana kotona ni tunnistaa hädän. meille kans neuvolantäti sano et vasta 2v alkaa tolkkuamaan pottailun päälle, sitä ennen se on sitä et perheenjäsenet tunnistaa vauvan/lapsen hädän, ei vauva/lapsi ite. ite oon nyt samaa mieltä ku meillä kävi just niin et lapsi ite tunnisti hädän ja siitä se lähti! ei kiirettä siis!

Vierailija

paperiliima:

Lainaus:


meille kans neuvolantäti sano et vasta 2v alkaa tolkkuamaan pottailun päälle, sitä ennen se on sitä et perheenjäsenet tunnistaa vauvan/lapsen hädän, ei vauva/lapsi ite. ite oon nyt samaa mieltä ku meillä kävi just niin et lapsi ite tunnisti hädän ja siitä se lähti! ei kiirettä siis!
kannattaa aina välillä kokeilla onnistuisko, ei kannata niinkään ikää tuijottaa. Tuo 2 vee alkaa tunnistamaan itse, niin voi olla että usein onkin, mutta kun aloitimme pottaharjoitukset, poika oli 1v9kk ja kappas vain, muutamassa päivässä ITSE alkoi sanomaan koska hätä. En siis todellakaan kiikuttanut häntä vähän väliä potalle, vaan vain silloin kuin lapsi itse sanoi että on hätä.Poika oli itsekin todella innostunut asiasta ja niin vaipat jäi pois heti. Ekan viikon aikana tuli muutama vahinko, sen jälkeen ei yhtään ja ikää nyt 1v 11kk. On aika luxusta, kun päivät on kokonaan ilman vaippaa, yöllä vielä käyttää.eli ap:lle neuvoa kokeilla aina välillä miten lapsi on innostunut ja miten sujuu. Jos nyt viikko tolkulla vahinkoja tulee, niin ei ole valmis vielä. Ja sitten kun alatte harjoittelemaan niin rohkeasti vaipat pois vaan ja anna vahinkojen tulle housuun, märät housut tuskin kovin mukavat on jalassa...

Vierailija

Meillä esikoinen alkoi pottailemaan 10 kk vanhana ja ryhtyi täysin kuivaksi 1v 8kk iässä. Sitä ennen oli jo parisen kuukautta ollut päiväkuiva. Kakkonen könysi potalle esikoisen esimerkin inspiroimana suunnilleen heti kun liikkeelle pääsi, mutta siitä huolimatta on " vasta" nyt 2,5 vuotiaana on täysin kuiva. Mitenkään eritavalla emme toimineet kakkosenkaan kanssa, mutta häneltä meni pitemmän aikaa siihen, että alkoi tunnistaa pissahädän.

Uusimmat

Suosituimmat