Puhkeeko ruoka-allergioita aina vaan lisää

Seuraa 
Liittynyt17.9.2015

Èli miten nuo allergiat menee..Meillä 7 kk vauva ja tähän mennes peruna, muna, tomaatti ja maissi ainaki allergisoi..Onko ny syytä odottaa, että mikä tahansa voi allergisoida? Voiko niitä mitenkään estää, ettei tulis ruokaaineille allergiseksi? Täytyykö olla antamatta uusia makuja vai antaa niitä mitkä ei allergisoi?Kokemuksia kaivataan, kiitos!!

Kommentit (6)

Vierailija

Meidän pojan allergiat löytyivät viime syyskuussa (kun poika oli 1,5v), silloin maito ja kananmuna. silloin ajattelin että onneksi vain ne. No tilanne on nyt se että lisää allergioita on löytynyt, soija, sitrushedelmät, omena, raaka porkkana siitepölyaikoina, ja erittäin vahva epäily koivun, heinän, pujon siitepölylle ja lisäksi huonepölylle. Ja vaikka kaikki nämä on nyt eliminoitu niin lapsen ihossa on silti hieman ihottumaa. Liekö sitten muitakin allergioita.Alkuun se tuntuu että koko elämä on yhtä allergisoivien ruoka-aineiden välttelyä ja pakettien tutkailua. Pian sitä kuitenkin huomaa että asiat alkaa olla selkärangassa ja ruokien tekeminen on helppoa.t@mmiäippä:

Lainaus:


Èli miten nuo allergiat menee..Meillä 7 kk vauva ja tähän mennes peruna, muna, tomaatti ja maissi ainaki allergisoi..Onko ny syytä odottaa, että mikä tahansa voi allergisoida? Voiko niitä mitenkään estää, ettei tulis ruokaaineille allergiseksi? Täytyykö olla antamatta uusia makuja vai antaa niitä mitkä ei allergisoi?Kokemuksia kaivataan, kiitos!!
Vierailija

Meillä sama tilanne kuin puolukanvarpu kirjoitti, eli ruoka-aineallergiat ilmenivät viime keväänä ensimmäisen kerran pojan ollessa 1,5 v. Ensin ajattelimme että hän on jollekin tietylle ruoka-aineelle allerginen. Emme tajunneet heti yksinkertaistaa ruokavaliota, vaan etsimme pojan syömistä ruoista yhtäläisyyksiä. Esim. kun poika söi makaroonilaatikkoa ja kinkkukiusausta, ajattelin että hänen on oltava allerginen sipulille, koska se oli ruokien ainoa yhdistävä tekiä. En ymmärtänyt silloin, että poika on allerginen myös kaikille muille edellä mainituissa ruoissa oleville aineille.Meillä kävi niin, että allergia on koko ajan pahentunut, ja nyt poika ei voi syödä kuin muutamaa ainetta. Käsittääkseni lapsi voi allergisoida myös sellaisille aineille joille ei ole oikeasti allerginen, kun elimistö on allergisessa tilassa. Joten malttia tarvitaan uusien aineiden kokeilussa.Vierailija

Sitä ei oikein mitenkään voi estää, ikävä kyllä. Maitohappobakteerit tukevat vatsan hyviä bakteereja, mutta eivät nekään ole ihmelääke (lisäksi niiden apuaineista voi tulla allergiaoireita, eli ei helppoa sekään).Teillä ilmeisesti on kuitenkin ihan mukavasti ruoka-aineita käytössä? Ei kannata surra allergioita kovin paljon, paranevat yleensä iän myötä :) Monen tilanne lähtee parempaan suuntaan 2 ikävuoden jälkeen. Toisilla menee kauemmin, mutta kunhan sopivaa syötävää kuitenkin riittää, ei hätää.Jos sopivia ruoka-aineita on vähänlaisesti keskittyisin hitaasti kokeilemaan paremmin siedetystä päästä, unohtaen tässä vaiheessa ns. yleisallergisoivat, kuten esim. tomaatti ja kala (ja pitkä liuta muita). Täysin yksilöllistä mikä sopii kenellekin; toinen on hurjan allerginen mustikalle, toinen vehnälle.Vertaistukea löydät esim. sivuilta http://www.histamiini.com ja Yahoon Allergia-listalta http://health.groups.yahoo.com/group/allergia/

Vierailija

Eli lapsi voi olla allerginen mille tahansa niin kuin edellä jo mainittiin. Pieni osa lapsista ovat myös sellaisia, jotka saattavat kehittää allergian jos saavat liikaa jotakin tiettyä ruoka-ainetta kerralla alkuunsa. Sen takia hitaat kokeilut ovat paikallaan. Mieluiten niin että pidät välipäiviä ekojen anto kertojen jälkeen.Osalla allergisista lapsista ruoka-aineallergiat alkavat helpottamaan 1 vuotiaana ja suurimmalla osalla ovat poistuneet lähes täysin 3 vuotiaana. Tietenkin riippuu miten ärtyneenä elimistö on. Jos oireita ei oteta todesta ja lapsi oirehtii kokoajan vähäsen niin allergiatkaan eivät pääse rauhoittumaan vaan elimistö on jatkuvassa hälytystilassa. Sen vuoksi oireettomuuteen kannattaa pyrkiä mahdollisimman pian.Jos mukana on jokin allergiaa aiheuttava ruoka-aine kokoajan vaikka oireet olisivatkin lieviä niin uusien käyvien ruoka-aineiden löytäminen voi olla vaikeaa, koska elimistö on valmiiksi hyökkäystilassa uutta kohtaan.Meillä alkuun alle vuoden ikäisenä allergialista oli tällainen:

maito

muna

soija

kotim. viljat

maissi (kaikki maissin osat ja muodot)

riisi (myös riisitärkkelys)

marjat (myös mustikka)

porkkana

sipuli

palsternakka

kesäkurpitsa

banaani

persilja

melonit

tomaattiNyt 1v 3kk noista pahis ruoka-aineista käy jo:

maito

vehnä (pieninä määrinä)

riisi (vain jauhona leivässä ja tärkkelyksenä)

maissitärkkelys

sipuli

pokkana

persilja

tomaatti ruoassa.

marjatEli kannattaa olla kärsivällien ja elää teidän " allergia-arkea" . Syötät sitä ruokaa, mikä tuntuu nyt käyvän ja otat varovasti hitaasti mukaan uusia.

Pidä ruoat yksinkertaisina niin pysyt hyvin jäljillä siitä mikä käy ja mikä ei. Kyllä se sitten ajallaan helpottaa.

Vierailija

Olen itse ruoka-aine alleginen myös näin aikuisena. Yleensä tuo allergia häviää itsestään tuonne murrosikään mennessä, mutta sitten on joukko meitä, joilla nuo allergiat säilyvät tai hieman muuttuvat toisiin aineisiin.Itsellä on reippaat puolitoista vuotias poika, jolla ei alussa tullut mitään oireita, nyt viimeisen kolmen kuukauden aikana on tullut ihottumaa. En ole antanut hänelle sellaisia ruoka-aineita, joille itse tai mieheni on allerginen ja täysimetyksellä mentiin se puolivuotta.Mulla nuo reippaimmat allergiaa aiheuttavat aineet on muna, kala, palkovihannekset, sitrukset ja kaura. Noihin ruokaohjeisiin. Olen sitä mieltä, että melkein kaikki ohjeet onnistuu tekemään ilman munaa, leivonnassa tietenkin omat ohjeet. Maidon asemasta voi sitten käyttää vaikka lihalientä tai tuota kauramaitoa. Muuten tuo soveltaminen onnistuu hyvin ja loppujen lopuksi mä en osaa edes ruuanlaitossa käyttää kananmunaa ollenkaan.

Vierailija

t@mmiäippä:

Lainaus:


Täytyykö olla antamatta uusia makuja vai antaa niitä mitkä ei allergisoi?
Kannattaa antaa uusia makuja, mutta hitaasti ja ehdottomasti vain yhtä kerrallaan. Esim. yksi uusi ruoka-aine viikossa, tai vielä hitaammin jos tilanne sen vaatii. Jos tulee häiritseviä oireita, se ruoka tauolle.niitä joille tyttö ei ole allerginen, voi tietysti antaa rajoituksetta :)

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat