Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Käytättekö enää reilu 3v lapsilla rattaita?

Seuraa 
Liittynyt17.9.2015

Taas uusi ongelma pohdittavana. Kaksostytöt on jo niiiiin painavia etten enää jaksa työntää heitä tuplarattaissa vaikka kuinka on ilmakumipyörää jne (Duo Urban). Ajattelin myydä yhdistelmät pois mutta mutta... pitääköhän vielä hommata jotkut härvelit joita kuljettaa esim puisto- ym. reissuilla väsyn varalta? Lähinnä ajattelin hommata jotkut käytetyt yksösten pelkistetyt versiot.. ja joku seisomalautahomma olis kanssa hyvä. Kertokaahan taas kokemuksia, jaksaako tuon ikäset jo hyvin kävellä, toisin sanoen, unohdanko koko rattaiden hankinnan. Yleensähän esim kaupoissa saa aina jonkun härvelin johon istuttaa tarvittaessa mutta just näitä retkiä varten.. Tunnustanpa vielä että rattaat on hyvänä " tukena" kun oikein villiksi heittäytyvät - hyvä istuttaa rattaisiin... ;)@nniina ja tuplatytöt 3v3kk

Kommentit (14)

Vierailija

Hyvä idea nuo adapterilla toimivat sattarit.. mutta kun en ole koskaan (kai) nähnyt/kuullutkaan niin olisiko sulla jotain merkkejä niin osaisin hakea. Mietin onkohan noita sattareita hirveän vaikea työntää sen takia kun niissä kai ei yleensä ole ilmakumipyöriä..? Toinen ongelma on.. meillä on yksösten ABC:n rattaat, jotka muuten olisi ihan huiput mutta huomasimme tuossa keväisenä päivänä että tytöthän on jo ihan liian pitkiä niihin.. Minkä merkkisiä rattaita teillä on tuon ikäisille.. tuo selkänojan pituus on nyt kai se ratkaiseva tekijä..

Vierailija

Silloin +/- 3-vuotiaana seisoi seisomalaudalla, jos meillä oli jonnekin kiire (esim. neuvolaan) ja 3-vuotiaana kun oppi ajamaan pyörällä apupyörien kanssa, kulki pyörällä silloin, kun mä kävelin ja työnsin siskoa rattaissa. Viime talvena pojan ollessa 3,5 v ei enää paljon seisomalautaa käytetty, koska mun mielestä 10 kg rattaat + vajaa 10 kg vauva + vajaa 20 kg esikoinen oli aika raskas työnnettävä. Kun lumet sulivat ja poika alkoi taas pyöräillä, on seisomalauta ollut melkein kokonaan tyhjänpanttina. En sitä kuitenkaan vielä myy, vaikka poika on yli 4-v, koska joskus voi tulla sellainen tilanne, että pitää äkkiä päästä lasten kanssa jonnekin ja silloin tietyt matkat sujuu paremmin niin, että äiti juoksee hiki päässä lapsia työntäen. Vaikka poika jaksaa yleensä kyllä hyvin juosta esim. bussille (n. 300 m).Me ollaan " kävelytetty" poikaa pienestä asti aika paljon. Ei siis pakotettu, vaan kannustettu ja annettu kävellä, vaikka matka on kestänyt ja poika on 2-vuotiaasta saakka kävellyt sääntöjä noudattaen (nykyään haluaa usein pitää kädestä tai rattaista kiinni, mutta pienempänä halusi kävellä " vapaana" ja kävelikin silloin tosi hienosti siellä missä pitikin, vaikkei muuten ole koskaan ollut mistään tottelevaisemmasta päästä) ja noita 1-2 km matkoja. Kaupungilla (tai jossain kauppakeskuksessa) pidin seisomalautaa mukana vähän pidempään kuin muuten, että sain pojan siihen seisomaan, jos alkoi temppuilemaan. Meillä ei ole autoa ja yli 2 km matkat mennään kyllä bussilla. Kotikulmilla kävelemme n. 500 m puistoon ja kerhoon ja 1 km kauppoihin tai juna-asemalle. Ja talvea lukuunottamatta poika kulkee siis fillarilla.

Vierailija

on toinen lapsi tulossa ja ikäeroksi tulee 2.5 vuotta. Pientä päänvaivaa on tuottanut että miten kulkeminen vauvan syntymän jälkeen hoidetaan. Tuplissa olisi helpoin kuljettaa, mutta se tosiasia että niillä en pääse kummankaan lähikaupan ovesta sisälle, estää niitä hankkimasta. Olenkin päätynyt sisaristuimeen. Tyttö on kyllä hyvin innokas kävelemään ja pitkätkin matkat jaksaa taapertaa, esim. 2km mummolaan. Ja vaikka käveleekin nätisti eikä poukkoile ympäriinsä, en voisi kuvitellakaan luopuvani hänen " rataspaikasta" ! Pyöräily ei vielä ole vaihtoehto eikä kyllä varmaan aina edes sopisi. Jos vaikka mennään mummolaan niin sinne varmaan fillaroisi innoissaan muta entä sitten paluumatka joskus iltasella? Ei taitaisi enää onnistua. Kiertelemme myös usein tunteja ostoskeskuksessa ja silloin kyllä haluan " sitoa lapsen kiinni" !

Eli mieti millaiset ovat sinun ratastarpeesi ja tee päätös niiden perusteella!

Vierailija

tupla-avorattaita, sellaisia kai edellinen vastaaja tarkoitti?

Meidän kokemus meidän käytöstä yhdellä lapsella: tuonikäiselle ostin sattarit (ei kuomua, ei makuuasentoa) ja olivat meidän satunnaiskäyttöön ehdottoman tarpeelliset. Käytimme niitä kauppakeskuksissa (=sai sidottua kiinni), satunnaisilla kävelylenkeillä (kulkivat jalkakäytävällä talvellakin), julkisissa (=sai sidottua kiinni, turvallisuuskysymys) ja sitten tietysti matkoilla.

Itse ostaisin sinuna 2x sattarit, jotka saa adapterilla yhteen. Tarvittaessa voi siis käyttää erillisinä rattaina. Vievät vähän tilaa eivätkä paina paljon, mutta hyvinkin ovat monessa tilanteessa ihan tarpeelliset. Isompia rattaita en tuonikäisille enää ostaisi ja jos minulla sellaiset olisi, hankkiutuisin niistä eroon:)

Vierailija

Tosin liikutaan paljon autolla, mutta esim. puistoon mennään pyörällä. Riippuu tietysti tosi paljon siitä, miten lapsi on tottunut kävelemään. Meidän tyttö jaksoi kyllä 3-vuotiaana kävellä parikin kilometriä, mutta tiedänpä erään samanikäisen, joka väsyi jo kävellessään pari sataa metriä kadun päähän, kun ei ollut tottunut siihen kävelemiseen.

Vierailija

Jos poika olisi pienikokoisempi (nyt n. 110 cm) ja nukkuisi vielä päiväunet, eikä hänellä olisi nuorempia sisaruksia, pitäisin hänellä varalla jotkut sattarit, joita voisi hätätapauksessa käyttää. Mutta koska poika ei ole 1,5 vuoteen rattaissa istunut, näyttäisi todella hassulta, jos hänet nyt rattaisiin laittaisi =D Eikä hän ole enää reiluun vuoteen nukkunut päiväuniakaan, joten ei siihen tarkoitukseenkaan esim. kaupunkireissuilla rattaita tarvitse.

Vierailija

ja siihen asti käytti rattaita lähes joka päivä. Ihan puistoreissuilla ja lyhyemmilläkin matkoilla. Hyvin silti sujui kävely kun vauva syntyi enkä todella enään tuon ikäistä varten tuplia hankkinut. Eikä myöskään ollut seisomalautaa. Muutaman kerran kun käytiin koko perheen voimin vielä vauvan syntymän jälkeen kävelylenkillä niin hän istui rattaissa ja muutamilla kaupunkireissuilla. Siihen loppui. Hän oppi pyöräilemaan ja tänä kesänä jo ilman appareita (nyt 4v) niin lenkit sujuu hyvin kun hän pyöräilee.

Voithan ostaa jotkut perusrattaat kuten brion ponyt jotka ovat laadukkaan ja myös hyvät lenkillä tms, mutta jos rattaitten käyttö vähäistä ehkä jotkut halvemmatkin matkaratas tyyppiset käy. Citymarketissa on esim emman perus sateenvarjorattaita ja olikohan hinta jotain 30 e?

Vierailija

Ei ole autoa meilläkään, mutta rattaita ei tarvita. Tyttö kävelee ja pyöräilee, yli 3 km matkat mennään bussilla.

Seisomalauta on, mutta se roikkuu varaston ovessa tyhjän panttina, tosi harvoin sitäkään tarvitaan.

Vierailija

mutta sitten ei olla paljon käytetty hänellä. Meillä on pienemmälle pojalle kyllä yhden istuttavat rattaat, ja pari kertaa kauppareissulla tai jossain pidemmällä huvipuistossa, Korkeasaaressa, jne. on tyttö halunnut kyytiin lepäämään. Niistä paikoista saa toki lainattua jotain istumarattaita myös.Minä en sattareista pidä, kun isompi ja painavampi lapsi kuitenkin on niissä niin kantokyvyn äärirajoilla. Mieluummin ostaisin avorattaat ja mahdollisesti seisomalaudan kaksosille. Tai sitten sellaiset tupla-avorattaat. Ja päivittäiset lähimatkat opettaisin jo kävelemään tai pyöräilemään. Meillä jostain 3-vuotiaasta tyttö viihtyikin jo pulkassa tai kävellen tai pyörällä aika paljon, rattaat oli vaan sellainen äidin lenkkeily- ja asiointiväline.

Vierailija

Riippuu, onko teillä autoa. Meillä ei ole ja siksi 3v3kk (ihan samanikäinen siis) poika tarvitsee rattaat välttämättä! Kävelee tosi pitkiä matkoja, mutta ei kuitenkaan millään kaikkia. Ja esim. tarha-aamut: matkaa sen verta pitkälti, etten edes oleta, että kävelisi aamulla (tai voisi kävelläkin, mutta matka kestäisi...) takaisin päin kävelee kyllä. Meillä myös muutama säännöllinen harrastus kauempana eli niitäkin varten tarvitsee rattaat. Sinuna ostaisin perhepäivähoitajien suosimat pelkistetyt tuplasateenvarjorattaat. Niissä varmasti jaksaisit työntää. Tai sitten yhdet tavalliset rattaat, joihin tosiaan seisomalauta ja tytöt vuorottelevat. Riipuu kyllä myös siitäkin, minkälaisia matkoja teette. Jos pysytty lähiympäristössä niin ette välttämättä tarvitse. Mutta jos tulee pitkiä koko päivän reissuja niin tarvitsette. Me ainakin siis ehdottomasti tarvitaan vielä.

Vierailija

meillälapset ikäerolla 1v3kk, kuopus täytti tällä viikolla 3v ja myimme matkarattaat pois pari viikkoa sitten ja toisiakaan rattaita emme ole kesällä käyttäneet enää lainkaan, joten myydään myös pois kun vaan saan aikaiseksi :-)Meillä auto jolla viemme hoitoon ja usein taas haen kävellen pois hoidosta.

jos vien vasta puistoon hoitopäivänä pyöräillään hoitoon, kuopus äidin kyydissä ja esikko ajaa itse. Meillä saisi aina pyöräillä jos esikolta kysyy millä hoitoon :-)

Vierailija

2½v jälkeen käytimme rattaita oikeastaan vain kun hain tytön hoidosta 2 km päästä. Kun juniori syntyi, siirtyivät vaunut juniorille ja tyttö sai kävellä. Edes seisomalautaa en saanut hankituksi. Meillä sujui esikoisen kerhomatka n. 1km hyvin kävellen ja se oli oikeastaan pisin pakollinen matka, jota jouduimme kävelemään. Aikaahan kävelemiseen aluksi oli varattava reilusti.

Vierailija

Maclaren Volo -sattareihin. Sattariadapteri ei ole merkkikohtainen (ymmärtääkseni), kannattaa kysyä liikkeestä. Sattareissa ei ole ilmakumipyöriä eivätkä ne ole mitkään maastovaunut, mutta jos sellaisia vielä kaipaatte, sitten kannattaa pitää ne entiset:) Jos siis epäilystä on, että tarvetta olisi.

Näillä vauvapalstoilla muutaman kuukauden " vanhaa" ei kannata enää opettaa pullolle eikä 2-vuotiaalle ostaa rattaita (" kun kävelee jo 2 kilometrin kauppareissutkin" ), mutta meillä on ainakin menty näissäkin asioissa tarpeen mukaan. Eli itse varmasti parhaiten tiedät, tarvitsetteko rattaita vai ette.

Meillä lapsi ei ole kävellyt sinne, minne olisi pitänyt, vaan on poukkoillut minne sattuu tai kieltäynyt täysin kävelemästä. Pyöräilykin sujuu nyt vasta 5-vuotiaana. Joten meillä rattaat ovat olleet joskus järkevä vaihtoehto, jos on pitänyt päästä paikasta a paikkaan b. Lapsi on myös aina viihtynyt hyvin rattaissa.

Vierailija

Meillä on sisarukset, joilla ikäeroa 1v5kk, vanhempi on 3v4kk. Hoitomatkat ovat sellaiset joissa rattaita ja seisomalautaa tarvitaan. Aamulla aikaisin en oleta että aamu-uninen reilu 3-v kävelee 1,5km niin reippaasti että isi ja äiti ehtisivät vielä töihinkin;))Meillä lapset vuorottelevat kuka seisoo seisomalaudalla tai istuu rattaissa. Molemmat myös kävelevät. Kannustetaan kävelemään, mutta välillä kiireessä myös houkutellaan istumaan/seisomaan niin ehditään ajoissa esim. töihin tai jos lapset meinaavat kiukutella ja juosta vallattomast autotien vieressä.

Uusimmat

Suosituimmat