Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

3v pojan puhe erittäin epäselvää. Onko huolestuttava?

Vierailija

Äiti ymmärtää puheen mutta ulkopuoliset eiät saa selvää kuin yksittäisiä sanoja, jos sitäkään.

Sanoissa usein kirjaimet vaihtavat paikkaa tai tavuja jää pois.

Onko kenenkään lapsella todettu puheenkehityksen viivästymä ja jos on niin minkäikäisenä ja minkälaisessa tilanteessa?

Kommentit (6)

Vierailija

Itse suosittelen hakautumista puheterapeutin konsultaatioon. Puheterapeutti ainakin osaa arvioida, tarvitaanko puheterapiaa vai korjaantuuko itsestään.Omaa esikoistani käytin puheterapeutilla ekan kerran alle 2v. 3,5 v pääsi epäselvän puheen takia kunnalle säännölliseen terapiaan. Kävi kerran viikossa tosi pitkään (yli vuoden), sitten harvennettiin käyntejä. 5v osasi kaikki äänteet, r-mukaanlukien. Aloittaessa puuttui useita äänteitä ja suun motoriikassa oli ongelmia.Tiedän myös monta lasta, jotka ovat aloittaneet puheterapian paljon myöhemmin ja jotka vielä eskari-iässäkin puhuvat huonosti. Kannatan siksi itse ehdottomasti aikaisin aloitettua SÄÄNNÖLLISTÄ puheterapiaa HYVÄN puheterapeutin vastaanotolla.

Vierailija

Ainakin tavujen paikkojen vaihtuminen ja kirjainten poisjääminen ovat käsittääkseni ihan normaali ja jonkinsortin " vaihe" .Omalla lapsellamme alettiin kiinnittää huomiota siihen, ettei n. 2.5-vuotiaana ollut juuri ollenkaan puhetta. Joitakin yksittäisiä sanoja vain. Tutkimuksissa sittemmin paljastui kuulovama, josta myöskin puheenkehityksen viivästyminen tietysti johtui. Mutta pointtini oli, että noihin aikoihin asiaan alettiin kiinnittää huomiota.Ehkä kannattaisi kysäistä vaikka siellä neuvolassa? Mun mielestä juuri kolmen ikävuoden nurkilla " aletaan tutkimaan" ellei puhetta ole..

Vierailija

Todettiin jo 2,5-vuotiaana (eli vuosi sitten). Puhe oli epäselvää, puuttui paljon äänteitä jne.

Kävimme puoli vuotta puheterapeutilla (yhteensä siis viisi kertaa). En usko siitä olleen juurikaan hyötyä, vaan puhe on kehittynyt itsekseen. Puheterapeuttimme oli muutenkin aika outo...

Odotamme nyt mitä 3,5-vuotisneuvolassa sanotaan. Jos katsovat puheterapian jatkamisen olevan tarpeen, niin sitten yksityiselle.

Vierailija


Osaa puhua jo lauseita, mutta jotkut sanat on sinne päin ja välillä pitää tulkata, että mitä nyt sanoi. Usein sanoista ensimmäinen kirjain jää kokonaan pois ja sitten korvaa sanoja ihan omilla sanoillaan. Esim. teletappi oli ensin tip tap, nyt teletappi on nipanappi.Jos 3-vuotiaaksi ei puhe selkene, niin sitten mennään puheterapiaan.Kahdella vanhemmalla lapsella ei ollut mitään tällaista, vaan puhuivat heti varsin selvästi samanikäisenä.

Vierailija

Soita neuvolaan, ja kerro huolesi. Pääsette edes jonoon. Jos jonotusaikana tapahtuu positiivisia, hyvä, mutta on syytä tutkia tilanne kunnolla.

Uusimmat

Suosituimmat