Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Raskaus ja ravinto, miten vältellä kiellettyjä ruoka-aineita?

Vierailija

.

Kommentit (11)

Vierailija

En mäkään viitsiny ravintoloissa syödä just joidenkin parmesan-raasteiden takia. Riskit on tosi pieniä ja tällä palstalla leimataan idiootiksi jos suojelee sikiön henkeä pieniltä riskeiltä... eli suurin osa taitaa ottaa nuo ruokajutut aika rennosti.

Vierailija

käytetään RAAKAmaitoa. Ei nimittäin pitäisi olla juuri missään; kaikki maito pastöröidään ennen prosessointia ruokakermaksi, juustoksi jne.Muutenkin googlaa listeria, toksoplasmoosi; mm. Kansanterveyslaitoksen ( jolla taitaa olla joku uusi nimi) sivuilta löytyy hyvin tietoa. Oletko jo tutustunut HUS:in Teratologisen palvelun sivuihin, sinnekin voi itse soittaa, joskin koskee lääkkeitä ja kemikaaleja, ei ruokaa.Ylipäätään ÄLÄ USKO MITÄ LUET KESKUSTELUPALSTOILTA; tarkista AINA lisää lähdeviitteitä (mm. googlella) ja pyri siihen, että olet varsin lähdekriittinen. Valmistajille voi aina soittaa, se on parempi ratkaisu kuin uskoa mitä Vauvapalstalla sanotaan. Monet asiat täällä tiedotetaan oikein, mutta myös aivan hurjia kieltoja on joskus esitetty.Espoon nettineuvolan sivut ovat hyvä lähtöpaikka tiedontulvan jäsentämiseksi. Ja muista että loppujen lopuksi joudut aina itse PÄÄTTÄMÄÄN mitä riskejä otat ja mikä on niiden todennäköisyys ja vaarallisuus.

Vierailija

Ne kypsentämättömät, ei-pastöroidut juustot saattavat sisältää bakteeria nimeltä Listeria, ja se tosiaan kuolee jo 70 asteessa. Syö vain pizzasi hyvillä mielin.

Vierailija

Sitä paitsi, pizzoissa ei käytetä juustoja jotka valmistettu pastöroimattomasta maidosta koska sellaiset juustot ovat aivan liian kalliita ravintolapizzaan.Et voi tietää, miten ravintoloiden salaatit on pesty - tai onko niitä pesty lainkaan. Monissa paikoissa ei pestä, koska salaattiin jäisi ikävästi hieman vettä. Mutta toksoplasmoosin riski on satunnainen, voi olla että sitä EI ole pesemättömässä salaatissa mutta ON huonosti pestyssä salaatissa... Riskeistä varoitetaan, mutta harvemmin taudinaiheuttajia sattuu oikeasti kohdalle.Kun valmistat salaatin itse kotimaisista vihanneksista, niitä ei ole kasvatettu kenen tahansa takapihalla eikä niitä lannoiteta lannalla, kissatkaan tuskin pääsevät kasvihuoneisiin, joten ei hätää niistä.Nykypäivänä raskaana olevan naisen tulee olla hieman varovaisempi, koska ruokamme voi tulla vaikka mistä Euroopan kolkasta ja tuotanto- ja käsittelytavat ovat muuttuneet.

Vierailija

Suomalaisissa neuvoloissa on tykästytty noihin kiellettyjen aineidien listoihin, niille päätyy ruokia, mutta mitään ei koskaan poistu. Kun listalla on joku ruoka, sitä kytätään hysteerisesti, vaikka todellisuudessa listerian voi saada mitä erilaisimmista tuotteista - leikkelemakkarasta, voista ja onpa sitä löydetty vesijohtovedestäkin (Pyhätunturi, v. 2001).Kypsentäminen todellakin tuhoaa listerian ja ainakin itse olen saanut Valiolta sen tiedon, että kaikki Suomessa valmistetut maitotuotteet valmistetaan pastöroidusta maidosta. Ja edelleen: pastöroitu maito ei ole mikään tae listeriattomuudelle - onhan tuorejuustotkin neuvoloiden listoilla usein kiellettyjä ja kaikki Suomessa myytävät tuorejuustot on todellakin valmistettu pastöroidusta maidosta. Tähän pätee juuri tuo "kerran kärähtänyt, aina epäilty" -periaate.Jaaha, eli onko parmesankin lisätty jollekin kielletyt listalle? Mistä lähtien? Vielä omissa raskauksissani kiellot koskivat pehmeitä juustoja mitä parmesan ei ole.

Vierailija

joten Suomessa uskaltaa ihan normaalisti syödä salaatteja ja tuoreita vihanneksia. Ja tosiaan, nyrkkisääntönä: keitettynä ja paistettuna ruoka on turvallista. Esim. kastikkeessa olevaa kylmäsavulohta voi syödä koska kastike on keitetty, mutta vakuumipaketista suoraan taas ei koska siinä voi olla listeria.

Vierailija

Raskaus aluillaan ja olen lukenut listan ruuista ja ruoka-aineista, joita ei saa syödä. Mietin vaan, että mistä tiedät mistä juustosta on esim. pizzerian pizzat tehty tai mitä juustoa ravintola-annoksen pastan päälle on ripoteltu jne. Jos kerta saa syödä vain juustoja, jotka on valmistettu pastöroiduista raaka-aineista.Ja jos vihannekset ja kasvikset pitää pestä todella hyvin, niin mistä tiedän onko työpaikkaravintolamme tarjoamat salaatit pesty hyvin vai ei?Loputtomia kysymyksiä ja ihmettelyjä, että miten nykyaikana on vaikeata olla raskaana? Ei äitini aikaa tehty muuta kuin oltiin raskaana ja mentiin synnyttämään! :)

Vierailija

Ohjeissa vaan lukee, että pastöroimattomat juustot ovat kiellettyjä. Mutta hyvä tietää, että pizzaakin voi mussuttaa. :)No entäs ruokakermat yms? Niissäkään ei lue onko ne pastöroituja vai, niitähän ei monestikaan kuumenneta enää hirveesti.ap

Uusimmat

Suosituimmat