Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Muiden lapsilla ollut rauhaskuumetta eli mononukleoosia?

Vierailija

KÄytettiin tyttö lääkärissä hengitysvaikeuksien ja kuumeen takia. Verikokeiden perusteella todettiin mononukleoosi eli pusutauti... Iso pahkura on korvan alla kaulalla, jossa on turvonnut imusolmuke. Syöminen on hankalaa ja hengitys haisee :/ Kuumetta on jonkin verran. Kauan tällainen kestää ja voiko tulla jälkitauteja?

Kommentit (12)

Vierailija

Mononukleoosi-tietoa potilaalle

Potilasohjeet

Toimitus* Mikä mononukleoosi on?

* Miten mononukleoosi tunnistetaan?

* Mononukleoosi paranee itsestään

* Kotihoito-ohjeita

* Milloin lääkäriin?Mikä mononukleoosi on?Mononukleoosi on viruksen aiheuttama kuumetauti, johon liittyy usein kovaa kurkkukipua. Taudin aiheuttaa Epstein-Barrin virus, joka siirtyy ihmisestä toiseen yleensä limakalvojen välityksellä. Mononukleoosi on tavallisin nuorilla ja tarttuu monesti suutelemalla, josta se on saanut lempinimensäkin (suutelutauti tai pusutauti). Itämisaika vaihtelee 7 ja 50 vuorokauden välillä.Lähes kaikki sairastavat mononukleoosin: Suomessa puolella alle 5-vuotiaista ja miltei kaikilla aikuisista on veressä vasta-aineita sairastetun infektion merkkinä.

Miten mononukleoosi tunnistetaan?Pikkulapsilla mononukleoosi voi mennä ohi huomaamatta tai aiheuttaa vain lievän kuumetaudin. Vanhemmilla potilailla oireet ovat voimakkaammat: korkeaa kuumetta, nielutulehdusta, lihaskipuja, imusolmukkeiden ja pernan suurenemista ja myös maksatulehdusta esiintyy.Joka kuudennella potilaalla tauti alkaa silmäluomien turvotuksella. Joka kymmenes saa punapilkkuisen ihottuman. Ihottuma puhkeaa lähes aina, jos potilas käyttää sairauden aikana amoksisilliini-antibioottia.Lääkäri voi tunnistaa tyypillisen mononukleoosin taudinkuvan perustella. Varmistukseksi voidaan tutkia potilaan verenkuva tai mononukloosia tunnistava pikatesti. Epäselvissä tapauksissa voidaan määrittää verestä vasta-aineita Epstein-Barrin virukselle. Kurkkukipuisilta mononukleoosipotilailta tutkitaan nieluviljely, koska usein potilaalla on samanaikaisesti streptokokin aiheuttama nielutulehdus.

Mononukleoosi paranee itsestäänYleensä mononukleoosi paranee itsestään parin viikon kuluessa. Kuumetta voi kuitenkin kestää 4-6 viikkoa. Epstein-Barrin virukseen sopivaa täsmälääkettä ei toistaiseksi ole, ja antibiootit eivät tepsi virukseen.Jos potilaalla on samanaikaisesti mononukleoosin kanssa streptokokki-infektio, sitä hoidetaan penisilliinillä tai muulla antibiootilla.

Kotihoito-ohjeitaNuorilla ja aikuisilla mononukleoosi on kova kuumetauti ja vuodelepo on aluksi tarpeen. Sairausloman pituus on yleensä 1-2 viikkoa. Seuraavista ohjeista on apua oireisiin:* Juo paljon vettä tai mehuja, se auttaa kuumeeseen ja kurkkukipuun sekä ehkäisee elimistön kuivumista.

* Ota kipuun ja kuumeeseen esim. parasetamolia (Panadol® tai Para-Tabs®) tai ibuprofeenia (esim. Burana®, Ibumax®, Ibumetin®, Ibusal®, Ibuxin®) tarpeen mukaan. Aspiriinia ei pidä antaa alle 16-vuotiaille lapsille.

* Kurlaa suolavedellä, se auttaa kurkkukipuun. Sekoita teelusikallinen suolaa lasilliseen lämmintä vettä.

* Oireet pääosin helpottuvat kymmenessä päivässä, mutta täysi toipuminen saattaa viedä jopa 2-3 kuukautta.Osalla potilaista perna suurenee. Rasitusta ja kontaktilajeja kannattaa välttää jopa kuukauden ajan, koska suurentunut perna saattaa revetä, mistä seuraa vakava verenvuoto ja välitön sairaalahoidon tarve.Mononukleoosipotilasta ei tarvitse eristää taudin leviämisvaaran vuoksi, koska virusta on oireettomillakin henkilöillä. Verta ei pidä luovuttaa 6 kk:n kuluessa infektiosta.

Milloin lääkäriin?Jos oireet ovat tyypilliset ja tauti on tunnistettu (tartuntalähde tiedossa), lääkäriin ei ole kiirettä. Kuumetta, väsymystä ja lihaskipuja voi hoitaa kotikonstein 1-2 viikon ajan.Jos kurkkukipu on voimakasta, kannattaa varmistaa, että kyseessä ei ole streptokokin aiheuttama tulehdus, johon antibiootti auttaa. Terveydenhoitaja tai lääkäri voi antaa lähetteen nielunäytteeseen.Mononukleoosi saattaa aiheuttaa jälkitauteja, tosin ne ovat harvinaisia. Jos vointi heikkenee, tai tulee esimerkiksi kovia vatsakipuja tai pahoinvointia, kannattaa ottaa yhteys lääkäriin.

Artikkelin tunnus: pot00107 (048.178)

© 2006 Kustannus Oy Duodecim

Vierailija

kurkkukipu oli kova, samoin kuume, joka ei laskenut etes lääkkeellä. Käytin lääkärillä, joka totesi korvatulehduksen ja varulta otettiin mononukleoosi -koe, joka oli positiivinen. Kiitos sairaanhoitaja-ystäväni, joka osasi epäillä tautia.

Vierailija

Koko kesä meni sairastaessa. Ensin mono (jota ei lääkärit osanneet epäillä), sitten angiina ja uudelleen mono. Vasta toinen yksityislekuri osasi sen diagnosoida tk:n ottamista verikokeista (tk:n tollolekuritkaan eivät osanneet selvistä merkeistä huolimatta tulkita tuloksia oikein). Ensimmäinen yks.lääkärikin passitti vaan kunnalliseen jonoon nielurisojen poistoon. No 2 päivää sen jälkeen olinkin jo aika vakavan huonossa kunnossa...Painoa tippui 15 kiloa ainakin, ruokaa en saanut alas kun nielurisat olivat niin suurentuneet ja turvonneet sekä nielu sairaan kipeä. Nestettä en saanut myöskään juotua samasta syystä. Pissasin kerran päivässä tummankeltaista pissaa pienen lirun. Kuumetta 39 astetta ja yli.Asiansa osaava lääkäri sitten kysyi nähdessään kurkkuni ekan kerran että "miten olen enää hengissä" ja mietti miten olin saanut nukuttua. Seuraavana päivänä leikkuriin, silloinkin vielä 39 astetta kuumetta. 100 metrin kävely tuntui kun olisit kävellyt 20 km, oli niin poikki siitä ettei ollut syönyt/juonut kunnolla moneen viikkoon.Itse olin todella huonossa kunnossa mutta syytän siitä kyllä ihan suoraan arvauskeskuksen, anteeksi terveyskeskuksen, lääkäreitä jotka eivät mitään tautia osaa diagnosoida vaikka se tauti purisi niitä perseeseen. Joo, olen edelleenkin ehkä 10 vuodenkin kuluttua katkera, siinä oli loppupeleissä jo aikalailla hengenlähtö lähenemässä, ja olisi munuaistetkin voineet siinä sanoa tehtävänsä irti...

Vierailija

ja toisen kerran sairaalaan keuhkokuumeen vuoksi, joka siis tuli jälkitautina. ..hankkikaa puudutusainetta, jolla puudutatte lapsenne kurkun ennen syömistä /nesteen nielemistä. nieleminen nimittäin on todella infernaalista, angiina ym kurkkukivut ei mitään verrattuna tuohon kivun määrään.kunnon lepo auttaa. tsemppiä!

Uusimmat

Suosituimmat