Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Vauvan kanssa liikkuminen hankalaa! Olenko ainoa?

Seuraa 
Liittynyt17.9.2015

Olen ihmetellen lueskellut tältä palstalta kuinka useat tuntuvat liikkuvan kovastikin vauvojensa kanssa, niin kyläilemässä, ostoksilla jne. Miten ihmeessä tämä onnistuu??? Meillä ei tunnuta pääsevän yhtään mihinkään.

En ole kovasti " ulkomaailmaa" kaivannutkaan, mutta olisi mukava saada ihan arkisiakin asioita hoidetuksi, kuten viedä esikoinen esikouluun aamuisin tai ulkoiluttaa koiraa. En ole pystynyt tekemään kumpaakaan ja kauppareissuista ym. voin vaan haaveilla. Kaipaisinkin neuvoja miten hoidatte arjen askareet tai muut menot.

Suurin ongelma on tämä monen mainostama " tosi kätevä" täysimetys. Vauva syö kaikki hereillä olo aikansa noin puolen tunnin-tunnin välein ja jokainen syöttökerta kestää noin puolituntia. Yöt nukkuu hyvin ja ehkä siksi aamutankkaus kestää noin tunnin, jonka jälkeen pääsen itse aamutoimiin. Pikaisen suihkun ja aamupalan jälkeen pojalla on taas niin nälkä että tunnin verran tissutellaan. Jos haluaisin viedä esikoisen päiväkotiin olisi minun herättävä viideltä!

Vauva haluaisi nukahtaa vaan rinnalle, mutta koska vietän sohvalla jo niin paljon aikaa vien hänet useimmiten omaan sänkyynsä nukkumaan. Useimmiten ei nukahda sinne koska tissi ei ole suussa. tämän takia emme pääse lähtemään kävelyllekään koska en voi koskaan tietää milloin herra on vihdoin niin hyytynyt että nukahtaa muualle kuin syliin. Ja sitten kun on viimein nukahtanut on turha yrittää pukea vaatteita päälle ulkoilua varten koska poika herää siihen. Kaksi kertaa ollaan kokeiltu nukuttaa vaunuihin tai turvaistuimeen mutta huutaa niin kauan kunnes hyytyy tai saa rintaa...Tuttia ei huoli lukuisista yrityksistämme huolimatta.

Esikoisen kanssa elämä oli paljon helpompaa kun oli pullolapsi. Pulloa saattoi antaa aina silloin kun nälkä yllätti. Maitoa on tullut kummankin kohdalla runsaasti ja molemmat ovat olleet melko pulleita, eli maidon vähyydestä ei luulisi tissuttelun johtuvan. Onko kellään antaa mitään vinkkejä miten arki hieman helpottuisi? En haluaisi imetystäkään lopettaa koska poika on muuten tyytyväinen ja imetys onnistuu hyvin.

Kommentit (9)

Vierailija

jotain käytännön vinkkejä yritin tässä miettiä:

nyt kun ilmat alkaa kylmetä sen verran ettei pihalla enää viitsi imettää, ettei vilustu, niin kyllä mäkin tuota pulloon lypsyä suosittelisin jos aikoo liikuskella ulkosalla. tilkka maitoa mukaan, että saat vauvan pidettyä suht tyytyväisenä kunnes pääsette sisätiloihin. ja ihan viimeksi ennen lähtöä kannattaa imettää. tosta pukemisesta tuli mieleen, että mä puen aina lapselle ensin ulkovaatteet ja sitten eteisessä vielä varmistan, mahtuisko pojuun maitoa. useasti nukahtaa rinnalle. sen saa sitten nukkuvana lykättyä vaunuihin tai turvakaukaloon, kun ei tarvitse enää pukea. jos ei nukahda, kuuntelee mmielellään soittorasiaa.tosin mein poitsu on iltatankkausta lukuunottamatta erittäin nopea syömään, eli muutama minuutti riittää täyttämään masun. ja soittorasiasta lisäisin vielä, että kannattaa käyttää aina samaa soittista samoissa tilanteissa. meillä ainakin on " huvisoittorasia" ja " unisoittorasia" erikseen. toinen siis on hiljaisempi ääneltään, semmoinen pehmeä lelu, vauva pitää sitä poskea vasten ja nukahtaa. toinen on kirkasäänisempi, vauva katsoo sitä kauempaa ja naureskelee. jos näitä yrittää käyttää ristiin, ei tule mitään. tuutu-soittorasia ei naurata ja huvi-soittorasian viereen ei voi nukkua:Delikkäs: pistän siis aina ensin itseni lähtökuntoon, sitten vauvan, ja lähtiessä vielä syötän. yritän kodin ulkopuolellakin reagoida vauvan tarpeisiin yhtä nopeasti kuin kotonakin. vähintäänkin ottamalla syliin, eli en anna vauvan itkeä vaunuissa etsiskellessäni lastenhoitohuonetta tms.kantoliinan käyttöä suosittelen myös, ainakin meillä on vastasyntyneestä asti päiväunet nukuttu parhaiten pystyasenossa. liinassa myös lapsi yleensä rauhoittuu vaikkei nukahtaisikaan, kun saa olla äidin lähellä.pari ekaa viikkoa synnytyksen jälkeen tuntui välillä hankalalta liikuskella, mutta kun lähti vain vauva kainalossa reippaasti pois kotoa, niin sekä minä että vauva opittiin sopiva rytmi. uskoisin, että mitä harvemmin kotoa poistuu, sen hankalampaa se on, kun ei osaa ennakoida vauvan toimintaa tietyissä tilanteissa. jos taas vaavi on pienestä asti menoissa mukana, hän oppii että on kiva liikkua äidin kanssa, tarpeet tyydytetään matkalla yhtä hyvin kuin kotonakin. äiti taas oppii ennakoimaan vauvansa käytöstä eri tilanteissa.kokeilemalla opit vauvasi tahdin parhaiten, lähde vain rohkeasti liikkeelle! suomen olosuhteissa minkä tahansa kaupungin keskustassa pääset muutamalla askeleella paikkaan jossa voit imettää tai vaihtaa vaipan tarvittaessa. jos tarvitset oman rauhan imetykseen, niin ellei ole jonoa, tähän tarkoitukseen käy vaikka sovituskoppi (jos on jonoa, on aika tylyä mennä sinne imettää).

Vierailija

Olen tähän varmasti ihan väärä ihminen vastaamaan, mutta laitanpa silti asian niin kuin se mieleeni tuli :)Mutta ensin; kuinka vanha vauva on?Huoliiko vauva pulloa ollenkaan? Voisithan pumpata omaa maitoasi pulloon, jos menette lyhyelle kävelylle? Tai onko poissuljettu ajatus, että antaisit sellaisissa poikkeustilanteissa sitten pullosta ihan korviketta? Eihän korviketta tarvitse muulloin antaa, jos olette kotona jne., eikä siis imetystä tarvitse lopettaa. Mutta jos liikkuminen on hankalaa, ja pullo auttaa, niin miksei? :)Tsemppiä! Itse imetin osittain, joten en ole kyseisen pulman eteen joutunut - enkä siis oikein niitä hyviä neuvojakaan osaa antaa... Mutta tuo tuli vain mieleen! =)Pi-Ki ja poitsu kohta 6kk

Vierailija

Minun vauvani, joita on siis kolme yhteensä, ovat kaikki olleet ahkerasti tissillä viihtyvää sakkia, joten kirjoituksesi kuullostaa ah-niin-tutulta. Käytännössä ekat pari kuukautta ovat olleet yhtä imettämistä. Siksipä minusta onkin tullut aika kätevä yksikätinen vauhdissaimettäjä. Ei nimittäin ole yksi tai kaksi kertaa kun kuopuskin on ruokaillut samalla, kun laitan isommille ruokaa tms. Maitoa minulta on aina tullut hyvin, mutta nämä vauvani vain ovat olleet tämmöisiä suuri tarpeisia vauvoja. Läheskään kaikki syöminen ei kyllä edes ollut syömistä vaan läheisyyden ja turvallisuuden tankkaamista.Minun absoluuttinen pelastukseni on ollut kantoliina. Siinä vauva saa olla lähellä ja liikkeessä ovat tyytyneet olemaan myös ilman tissiä suussa. Olen myös pyrkinyt imettämään vauvan aina juuri ennen ulos lähtemistä. Käytännössä en ole kyllä ekaan pariin kuukauteen liikkunut kovin pitkällä säteellä kotoa tai ainakaan sellaisiin paikkoihin, joissa en pystyisi imettämään. Nopeasti vauvani ovat kuitenkin kehittäneet edes jonkinlaisen rytmin niin, että olen voinut vähän ennakoida milloin vauva nukkuu vähän pitemmän pätkän, jotta esim. ulkoilut isompien lasten kanssa ovat onnistuneet edes jotenkin. Tosin usein olen tököttänyt puistossa vauva sylissä tai rinnalla. ;0)Vaunuihin nukahtamisessa meillä on auttanut tosi voimakas heijaus mielellään epätasaisella alustalla. Myös se on toiminut, että olen imettänyt vauvan ulkovaatteet päällä ja laskenut sitten nukkuvan vauvan vaunuihin.Tuttia meidän esikoinen ei huolinut ollenkaan. Kakkoselle kelpasi ihan marketin MAM tutti ja kolmoselle ensin semmoisen ihan mini Aventin tutti (siskoni löysi apteekista) ja sitten myöhemmin on käynyt mikä tahansa tutti. Tutti kyllä kieltämättä on helpottanut kovasti meidän arkeamme kun tytöt ovat sen myötä tottuneet nukahtamaan itsekseenkin ja se kelpaa pelkkään imuttelun tarpeeseen. Kuopuksella nimittäin imemisentarve johti usein illalla karjumiseen kun halusi imeä tissiä nukahtaakseen, mutta maitoa ei olisi halunnut kun masu oli täynnä...En tiedä oliko tästä sekavasta sepustuksesta mitään apua, mutta ainakin tiedän ihan täysin mistä puhut. Vauvan kasvaminen helpottaa asiaa kun rytmit löytyvät ja vauva alkaa enemmän kiinnostua ympäristöstään niin kaupassakin riittää katseltavaa, mutta ainakaan meillä sylintarve ei ole kadonnut minnekkään. Tsemppiä!adalat + tytöt 2003, 2005 ja 2007ps. Pumpatussa maidossa on myös se huono puoli, että kaikki vauvat eivät huoli tuttipulloa...

Vierailija

Ja tosiaan tuo vauvan ikä vaikuttaa. Ei se pullojen kanssa suhraaminenkaan niin herkkua ole, mutta huoliiko edes pulloakaan? Itse täysimetin vauvani, ja kävin kyllä pitkillä lenkeillä ja shoppaamassa enkä pitänyt sitä imettämistä ollenkaan hankalana:)

Jos vauvasi huolii pullon, ota sinne vaikka sitä korviketta tilkka kävelylle/puistoon mukaan, jotta sitten ehdit kotiin imettämään.

Vierailija

Onko sinun vauvasi minkä ikäinen? Ihan pienillähän tuo kuulostaa varsin normaalilta. Meillä oli tuollaista esikoisen kanssa ekat kaksi kuukautta, sitten helpotti kummasti ja ihan yhtäkkiä. Mutta muutamia mahdollisia vinkkejä tuli mieleen.Ensinnäkin mainitsit, että sinulta tulee maitoa hyvin. Voikohan olla, että vauva tämän vuoksi saa rinnasta yhdellä kerralla vain etumaitoa ja haluaa sen takia aika pian uudestaan tissille? Jos epäilet, että näin voisi olla, voisit kokeilla imettää esim. 2-3 kertaa peräkkäin samasta rinnasta, jolloin se tyhjenisi tehokkaammin, ja vauva saisi myös rasvaisempaa takamaitoa. Tai jos vauva tahtoo pian nukahtaa rinnalle ja havahtuu aina välillä imemään hieman, nukahtaa taas jne., vois kokeilla sitä, että aina, kun vauva simahtaa, lypsät hänelle kädellä maitoa suuhun tai vaihdat toiselle rinnalle, jotta vauva havahtuisi ja söisi kerralla reippaammin, eikä syöttö kestäisi kovin pitkään.Vauveli saattaa olla myös ns. hyvin rinnalla viihtyvää sorttia, eli tykkää ehkä myös imeskellä, vaikka nälkä ei olisikaan ja tankata siten turvaa ja hellyyttä. Jotta äiti ei täysin juurtuisi sohvaan kiinni, voisit tosiaan kokeilla kantoliinaa. Meillä on ainakin molemmilla lapsilla helpottanut sen myötä liikkuminen. Itse järkeilin esikoisen kanssa, että jos vauva 10 minuutissa rauhoittuu liinaan, hänellä ei ole nälkä vaan halipula : ) Nyt kylmillä ilmoilla liinan päällä voi käyttää ns. kantosuojaa, jotta lapsi ei saa kylmää, jos liinailet ulkona. Pienen harjoittelun jälkeen voi tosin onnistua myös nukkuvan lapsen siirtäminen liinasta vaunuihin.Tsemppiä! Ja hienoa, että jaksat imettää! Itsekin välillä joudun motivoimaan itseäni tässä imetysasiassa, kun tämä pikkukakkonen syö öisin niin tiheästi, ja päivällä tahtoo olla jaksaminen vähän kortilla.

Vierailija

meillä vauvalla samantyyppisiä elkeitä. Ei huoli tuttia, rinnalla viihtyisi nukkuessaankin ja selkeää päivärytmiä ei vielä ole.Itse toimin uloslähtiessä siten, että kun vauva on syönyt enemmälti puen hänelle ulkovaatteet päälle ja puen myös itselleni ulkoilutamineet. Sen jälkeen otan vauvan vielä rinnalle ja nukutan siihen jonka jälkeen lasken nukkuvana vaunujen koppaan. Jos herää heti muutaman minuutin jälkeen uudelleen, yritän ensin tuudittaa uneen sylissäni ja jos se ei auta käydään uudelleen sisällä nukuttamassa tissille...ja taas takaisin vaunuihin. Pikkuhiljaa vauva on alkanut viihtymään vaunuissa pidempiä jaksoja. Monet kerrat on tultu kävelylenkiltä vauva loppumatkasta parkuen mutta se täytynee vain kestää.Kun lähdetään kauppaan tms. imetän vauvaa auton takapenkillä parkkipaikalla. Meillä on onneksi tummennetut takalasit joten ohikulkijat tuskin huomaavat että takapenkillä imetetään.Pulloon pumppaamisessa on se huono puoli, että maito ei säily lämpimässä pitkään, joten jos vauvalle ei tulekaan nälkä seuraavan tunnin sisään maito menee hukkaan..Tsemppiä sulle, tiedän kuinka stressaavaa on lähteä vauvan kanssa liikenteeseen kun ei voi tietää miten pitkään hiljaisuutta ja rauhaa kestää kun astutaan ovesta ulos.

Vierailija

Meillä ainakin helpotti arkiaskareita kummasti. Jos vauva on vielä hyvin pieni, niin luulisin, että syömisväli tuosta vielä pitenee, jolloin pääset pikapuoliin jo paremmin liikkeelle. Alussahan se on sitä pelkkää tissin imemistä ja nukkumista rinnalla =)

Vierailija

Saattaa onnistua jo parissa päivässä. Imemisen huomattavasti hidastuttua tai loputtua irrottaa aina tissin suusta. Jos lapsella rävähtää silmät auki, herää, imetystä jatketaan, mutta sinnikkäästi irrotetaan aina juuri ennen vauvan uneen vaipumista. Vaatii kyllä sinnikkyyttä!Mutta hyvä ja toimiva keino meillä on ollu tuoki, että vauvaa syötetään/syötellään vielä viiminen kerta jo ulkovaatteet päällä. Ja samoin kantoliina...t.mimosa

Vierailija

Kannattaa ehdottomasti totuttaa vauva nukkumaan vaunuissa ulkona. Meillä poika tottui niin hyvin, että ei suostunut pitkään aikaan nukkumaan päikkäreitä sisällä ja sisällä unet olivat paljon lyhyemmät kuin ulkona. Vaunuilla saa myös helposti nukutettua uudelleen. Meillä ainakin jossain vaiheessa piti käydä lykkimässä 30-45 minuutin kuluttua nukahtamisesta lapsi uudelleen uneen. Sitten nukkui hyvin vielä ainakin toisen moisen lisää.Meillä on myös koira, joten meidän aamurytmi oli tällainen, kun poika oli pieni. Heti herättyä tissuttelu, sitten oma aamupala ja muut aamutoimet. Sitten vielä tissuttelu ja nukahtaneen pojan pukeminen ja siirto vaunuihin. Jos ei nukahtanut tissille, nukkui sitten vaunuihin. Teimme vauvan ja koiran kanssa puolen tunnin - tunnin lenkin. Poika nukkui yleensä vähintään 1,5 tuntia vaunuissa.Nukutin vaunuissa myös kaikki seuraavat päikkärit. Jos piti nukuttaa, otin koiran taas mukaan tai kävin asioilla tms. Jos lapsi nukahti tissille eikä herännyt pukemiseen, lykkäsin hänet vain vaunuissa ulos, jos ei tarvinnut lähteä mihinkään.Tuota 2-3 kertaa samasta rinnasta imetystä kannattaa kokeilla, jos sillä saisit pidennettyä imetysvälejä. Imetysajat onneksi lyhenevät melko nopeasti, joten jatkossa imetys hoituu huomattavasti nopeammin.Toivottavasti arkenne helpottuu ja pääset myös ulkoilemaan ja muuten liikkumaan lapsen kanssa.

Uusimmat

Suosituimmat