Koulun ja kodin välinen tiedonkulku..

Seuraa 
Liittynyt17.9.2015

Otin jo äsken esille tuossa koulunkorvausvelvollisuus keskustelussa koulun ja kodin välisen tiedottamisen, mutta kun se ei varsinaisesti kuulunut aiheeseen niin ajattelin sittenkin ottaa tämän ihan erilliseen keskusteluun. Tämä on vähän tällainen gallup tyylinen utelu...Eli onko todellakin olemassa kouluja/luokkia joissa koulun ja kodin välinen tiedottaminen hoidetaan yksinomaan sähköpostilla? Jos näin on niin silloinhan on automaattinen olettamus, että joka kodista löytyy tietokone ja internet-yhteys. Mutta eihän näin välttämättä ole. Ihmetytti tuo koulun korvausvelvollisuus keskustelussa ilmi tullut asia, että edellisenä iltana tuli sähköpostilla viesti opettajalta, jossa tiedotettiin seuraavan päivän metsäretkestä. Mielestäni tiedottaminen on tuossa tilanteessa täysin puutteellista, vaikka lukukauden alussa olisikin varmistettu, että jokaisella kodilla on kotona netinkäyttö mahdollisuus. Pitäisihän opettajan joka tapauksessa varmistaa, jos illalla laittaa viestiä seuraavaa päivää koskevista asioista, että viesti on varmasti tavoittanut jokaisen. Eli mielestäni vähintään olisi pitänyt pyytää vanhemmilta vastausta viestiin, ja jos jostain vastausta ei kuulu niin vielä soittaa oppilaan vanhemmille ja tiedottaa asiasta niin, että tieto varmasti kulkee jokaiseen kotiin ajoissa.Meillä onneksi on käytössä jo omasta lapsuudesta tuttu reissuvihko ja yllättävien tilanteiden sattuessa käytetään puhelinta. Meille vanhemmille on jopa jaettu myös opettajien kotinumerot, joka mielestäni ei olisi välttämätöntä. Kyllähän opettajillakin on oikeus omaan vapaa-aikaansa. Mutta tämä on kuitenkin käytäntö meidän koulussa. Itse tosin en ilman erityisen painavaa syytä voisi soittaa opettajalle kotiin. Reissuvihko on hyvä ja koulupäivän aikana opettajan saa sitten kiinni koululta.Mutta nyt jo lipesin aiheesta, eli alunperin kyselin miten teillä koulun ja kodin välinen tiedonkulku on hoidettu ja mitä mieltä olette turvautumisesta yksinomaan sähköpostin varaan?

Kommentit (8)

Vierailija

Koululta tuleva tiedottaminen on reissuvihkossa. Opettajalle menevä viesti kulkee reissuvihkossa, mihin opettaja ei ennätä saman päivän aikana vastaamaan. Sähköposti on käytössä, sen opettaja lukee usean kerran päivässä, myös kotona illalla. Opettajainhuoneen puhelin on käytössä, ja siihen voi tarvittaessa jättää soittopyynnön. Tänä vuonna opettaja antoi ensimmäisen kerran oman gsmnumeron. Mutta luonnollisesti siihen ei kukaan varmaankaan turvaudu kuin " suurimmassa hädässä" , näin ainakin itse ajattelen; opettajallakin oma elämä, ja kolme pientä lasta.

Vierailija

Lapseni luokalla on käytössä reissuvihko ja erilliset tiedotteet, joita tulee aina silloin tällöin, noin kerran kuussa. Retkistä ym normaalista poikkeavasta tulee aina erillinen tiedote reissuvihkon välissä. Opettajalla on sähköpostiosoite, mutta se on vain ei-kiireellisten asioiden hoitoon. Koululta opettajaa voi tavoittaa puhelimitse ja jättää soittopyynnön ja hän soittaa sitten takaisin, kun ehtii. Omaa numeroaan opettaja ei ole antanut, enkä koe sitä tarvitsevani.Joskus tieto vanhempainillasta tulee myöhään, esim. maanantaina tulee tiedote ja keskiviikkona on vanhempainilta. Siinä ei ole oikein aikaa reagoida ja hankkia lapsenvahtia sisaruksille, jos mies sattuu olemaan reissussa. Samoin luokan sisäisistä juhlista tulee usein tieto edellisenä päivänä, ja jos sinne pitää viedä jotain syötävää ja täytyy käydä kaupassa tai tehdä joku naamiaisasu tmv, on yksi ilta vähän liian lyhyt aika.

Vierailija

...pitäisi jokaisen omistaa tietokone ja nettiyhteys. Aika mielenkiintoinen olettamus tosiaan sellaisilta opettajilta, jotka jättävät osan tiedottamisesta kokonaan sähköpostin varaan. Eikö kenenkään, mailia tiedoituskanavana käyttävien koulujen, opiskelijoiden vanhemmat ole tuoneet asiaa esille. Vai voiko todellakin olla niin, ettöä nettiyhteys on jo jokaisessa suomalaisessa kodissa? Itse en voi tuohon uskoa. Ymmärrän kyllä sen, että reissuvihkoon jokaiselle saman viestin kirjoittaminen vie kohtuuttoman paljon aikaa, mutta voihan sen kirjoittaa koneella, tulostaa ja laittaa vaikka lapset liimaamaan valvottuna lapun omaan vihkoonsa tai lähettää vihon välissä.Ja tulipa tässä mieleeni, että ehkäpä on niitä joilla nettiyhteyttä ei ole, mutta eivät uskalla/kehtaa tuoda asiaa esille esim. vanhempainilloissa. No kaiketi asia on tarkastettu vanhemmilta, eikä se ole mikään ongelma. Minä vaan teen siitä ongelman ;o). Mutta johtunee siitä, että itselläni saattaa mennä useampiakin päiviä niin, etten avaa koko tietokonetta ja toisinaankin vaikka avaankin koneen, hoidan sillä ainoastaan työjutut, enkä edes muista katsoa maileja.Reissuvihko on JEES, onneksi meillä lapsen ope ehtii lukea ja vastata reissareiden viesteihin heti samana päivänä.

Vierailija

Kyselit tätä samaa asiaa tuolla toisessa ketjussa; leikkaan-liimaan tähän perään vastaukseni sieltä.katina74:

Lainaus:

Tuli vaan mieleen, että onko paljonkin sellaisia kouluja/luokkia joilla viestittäminen koulun ja kodin välillä tapahtuu sähköpostinvälityksellä??
Yhä enenevässä määrin. Pelkästään sähköpostin käyttöön ei vanhempia voi velvoittaa -kukaan tuskin olettaa, että kaikilla vanhemmilla on pääsy koneen ääreen saatikka että kotona automaattisesti olisi kone ja yhteys käytössä (ja aikaa käyttää sitä vähän väliä). Tavallisimmin toivottu yhteydenpitoväline (esim. reissuvihko, sähköposti, tekstiviesti) sovitaan lukukauden tai -vuoden alussa vanhempien kanssa. Osa haluaa viestit ehdottomasti sähköpostilla, osa reissarissa/lapuilla, osa tekstiviestinä (jos mahdollista).Voisin kuvitella, että joskus kiireellisissä poikkeustapauksissa opettaja saattaa käyttää toista välinettä eli jos vaikkapa viesti on unohtunut reissuvihosta, välitetään se sähköpostitse. Tällöin on toki ymmärrettävää, jos viesti jää huomaamatta.KL.

Vierailija

Ajattelin lähinnä tätä ikä puolta sillä että minulle sähköinen viestintä on itsestään selvä asia. Ehkä joku joka on joutunut tottumaan perinteiseen reissuvihtoon tai monisteisiin kummaksuu tätä. Näiden neljän vuoden aikana kun lapseni ovat oleet muiden hoidossa, olen oppinut siihen että kaikki viestintä tulee sähköisesti. Muutos voisi olla melkoinen jos ensin oppii lapuille ja sitten pitääkin vaihtaa sähköpostiin. No joka tapauksessa, jo silloin kun olin kotiäitinä meillä oli tietokone, nettiyhteys ja tsekkasin sitä monta kertaa päivässä, en pelkästään työssä. Eri asia on tietysti ihmiset jotka eivät työssään käytä tietokonetta, heille viestit voivat kulkeutua liian myöhään. Kun oikein aloin miettimään, meidän lasten eskari ja koululaisen ryhmästä kaikki vanhemmat käyttävät konetta työssään. Ollaan ehkä erikoinen ryhmä siinä mielessä mutta kuten sanottu, meillä tiedonkulku toimii 10+

Vierailija

Olen ilmeisesti sen verran nuori että näen punaista pelkästään miettimällä reissuvihkoa tai niitä päiväkodin pihassa käteen tuupattavia lappuja... HUH! Onneksi meillä on mahtava opettaja ja hoitopaikka!Esikoinen on jo nyt kakkosella. Opettaja laittaa viikkotiedotteet ja kaiken muut asian aina sähköpostilla. Samoin ilmoitamme vain meilillä jos lapsi on sairas. Ihanaa katsoa aamulla vielä puhelimen kalenterista onko jotain muistettavaa jne. Aina viikkokirjeen tuleessa lisään kalenteriin viikon läksyt ja ohjelmat. Kännykkä piippailee muistutukset jne. ja arki sujuu joustavasti.Samoin aivan yhtä loistavasti toimii pienempien sisarusten hoitopaikka. Kaikki kulkee koneen kautta. Meillä tämä toimii kun teen töitä koneella eli saan kaikki viestit aina heti. Aika epätavallista on kai että päiväkoti lähettää kirjeet ym. meilillä joten saadaan olla onnellisia. Sama päiväkoti on muuten mukana digitaalisen kasvunkansion koekäytössä ja sekin on aivan huippu. Tunnukset vaan mummuille ja kummeille ja saavat ihailla lapset kuvia jne.

Vierailija

Kyse ei varmaankaan ole vanhemman iästä, missä muodossa haluaa kommunikoinnin toimivan kodin ja koulun välillä (" vanhat fossiilitkin" käyttävät tietokonetta).Kuten viesteissä on tullut julki, on perheitä, missä ei ole mahdollisuutta eikä myöskään haluta käyttää sähköpostiyhteyttä. Ja samoin on opettajia, jotka eivät käytä tietokonetta yhteydenpitoon. Ja tämä ei ole mikään nolosteltava asia. Jokainen tekee tavallaan ja tyylillään.Toki koneella on näppärä toimia, mutta se ei saa olla ainut keino viestitykseen.

Vierailija


Koululle on kyllä puhelinnumerokin, mutta se on tehty selväksi että soittaminen ei ole toivottavaa. Soitin kerran keskellä päivää koululle ja jätin opettajalle soittopyynnön. Syy oli se että ekaluokkalaisen piti ekaa kertaa lähteä yksin kouluun ja sitten hän ei aamulla vastannutkaan puhelimeensa kun yritin soittaa että nyt pitäisi lähteä. En saanut lasta kiinni enkä siis tiennyt ollenkaan että oliko sattunut jotain ja oliko hän ylipäänsä päässyt kouluun ja soitin opettajalle varmistaakseni että lapsi on päässyt kouluun (en voinut lähteä kesken työpäivän takaisin kotiin varmistamaan tilannetta). Opettaja soitti useamman tunnin kuluttua aivan hirvittävän vihaisena ja piti kauhean saarnan siitä kuinka hän ei voi vastailla soittopyyntöihin kesken päivän...Eli meille tulee sähköpostilla opettajalta " kuukausikirje" sekä kaikenlaisia ohjeita, neuvoja ja tiedotuksia ja tosiaankin joskus varsin lyhyelläkin varoitusajalla. Esim. vanhempainillat ym. tulevat sähköpostilla. Lisäksi kaikki vanhempainyhdistyksen toimintaan liittyvä tulee sähköpostilla. Reissuvihko on olemassa, mutta siinä on lähinnä lyhyitä tiedonantoja esim. siitä mihin aikaan taksi hakee aamulla, liikuntatuntivarustukseen liittyviä juttuja, jos jotain erityistä on ollut tai tapahtunut päivän mittaan ym. lyhyitä tiedonantoja nimenomaan kyseiselle oppilaalle. Kaikki vähänkin pitemmät jutut tulevat sähköpostilla samoin kuin kaikki mikä tulee koko luokalle = opettaja ei jaksa kirjoittaa / monistaa ja liimailla juttuja reissuvihkoon.Meillä on muutenkin lapsella sellainen vähän " modernimpi" opettaja, vastavalmistunut. Itseäni ärsyttää erityisesti hänen tapansa laittaa hymiöitä joka väliin, sekä sähköpostissa että vihossa. Niin vakavaa asiaa ei vielä ole ollutkaan ettei pari hymiötä olisi viestiin mahtunut :-) ja joskus ne ovat minusta kyllä aika epäadekvaateissa paikoissa...

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat