Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Mihinhän ovat hävinneet vähemmän älykkäät lapset?

Vierailija

Muistatteko, kun itse olitte koulussa ja joka luokassa oli niitä hyvillä hoksottimilla varustettuja ja sitten toisessa ääripäässä niitä, jotka hirvittävällä pakertamisella pääsivät tyydyttäviin numeroihin tai löivät ihan lekkeriksi ja eivät oppineet mitään. Tietenkään numerot eivät kaikkea kertoneet ja niissä huonoissa oppilaissakin oli nokkeliakin tapauksia, mutta sitten myös niitä, joista kaikki tiesivät, että ei niillä nyt kovin kirkkaasti leikannut.Nykyään kaikki lapset ovat joko lahjakkaita tai sitten heillä on joku diagnoosi, joka vaikeuttaa oppimista, mutta josta huolimatta ovat tutkimusten mukaan poikkeuksellisen älykkäitä. Onkohan suomalaisten keskimääräinen älykkyys lähtenyt eksponentiaaliseen nousuun vai mihin ihmeeseen nuoresta polvesta ovat hävinneet keskimääräistä heikommalla älyllä varustetut?

Kommentit (13)

Vierailija

ja sille joka ihmetteli että minkälainen äiti pitää lastaan tyhmänä vastaan että realistinen. meillä on kanssa ns. tyhmä lapsi, toisin sanoen sellainen joka ennen olisi istunut hyvin ap:n kuvamaan ryhmään " kelkasta pudonneet tai putoamisvaaran alla olevat" . meidän lapsella on todettu diagnoosein monenlaista oppimista vaikeuttavaa asiaa, lisäksi motorisia ongelmia, yhteenvetona voi sanoa että ei tule koskaan ikinä pärjäämään opinnoissaan yhtä hyvin kuin siskonsa, eikä taatusti ole jakoa akateemiseen koulutukseen. oli yhdenlaista luopumista tämän hyväksyminen, kun itsellä se akateeminen tutkinto on ja jollain tasolla sitä kuitenkin toivoi lapsillekin. MUTTA lapselta löytyy monenlaisia muita hyviä ominaisuuksia, on empaattinen ja sosiaalinen. ja meille kovin rakas. ihmisarvoa ei älykkyydellä määritellä, eikä ainakaan länsimaisen mittarin mukaan mitatulla.

Vierailija

Musta on kuitenkin hyvä asia, ettei niille vähemmän älykkäille lapsille istuteta pienestä pitäen päähän ajatusta siitä että ne ovat tyhmiä. Parempi kaikille jos niistä ja niiden vanhemmista tuntuu että lapsella vain on tiettyjä ongelmia joiden ratkaisemiseen pitää paneutua, mutta että lapsessa on potentiaalia vaikka mihin. Tyhmäksi leimaaminen ei taatusti ainakaan auta sen potentiaalin esiin kaivamisessa.(Vähän samanlainen ilmiöhän on olemassa myös aikuisille - kansasta saatiin kertaheitolla korkeakoulutettu, kun muutettiin aikaisemmat opistotutkinnot korkeakoulututkinnoiksi...)

Vierailija

Sitä ei vain ole nykyisin korrektia sanoa ääneen, vaan kaikki ovat virallisesti aivan yhtä älykkäitä ja jos joku ei oikein pysy muiden mukana, on kyse aina älykkyyteen liittymättömästä ongelmasta ja oppimisvaikeuksista.Minun kolmesta lapsestani yksi ei varsinaisesti ole neropatti. En tiedä, aiheuttiko synnytyksen aikainen hapenpuute sen, vai pärjäsikö vain kehnosti geenibingossa, mutta on selvästi muita lapsiamme vähemmän älykäs. Onneksi on kuitenkin sosiaalisesti kohtuullisen taitava ja näppärä käsistään. Häntä on tutkittu kaikkien mahdollisten oppimishäiriöiden varalta ja meitä vanhempia moni tuntuu haluavan " lohdutella" sillä, että vaikka mitään varsinaista ei ole löytynytkään, niin oppimisen hitaus johtuisi silti jostain muusta kuin alhaisesta älykkyydestä.Tietenkään en halua, että lapseni leimattaisiin tyhmäksi, mutta toisaalta tuntuu, että tuo " piilossa olevan" älykkyyden vakuuttelu on sekin aika loukkaavaa. Ihan kuin hän ei olisi yhtä arvokas kuin muut, koska ei ole nokkela ja lahjakas akateemisesti. Minusta älykkyys ei ole sen kummempi asia kuin sekään, kuinka nopea juoksija on. Jotkut ovat nopeampia kuin toiset ja toiset suorastaan hitaita, mutta ei se ihmisarvoa määrää.

Vierailija

Itsekin samoja asioita pohtinut. Jos asia on niin, niin sitten se on, ei siltä auta sulkea silmänsä. Ja jollekinhan ne vähemmän lahjakkaat lapset syntyvät, kunpa heitä vain osaisi auttaa parhaimman mukaan.

Vierailija

On niitä joilla on ongelmia (esim oppimisessa, kehityksessä) mutta ei sellaista onneksi enää sanota kuten ennen että " se on vaan tyhmä kun pahvi, ei se mitään opi" ja naurua päälle. ONNEKSI niistä ajoista on päästy.Tuntuu jotenkin kuin ap tahtoisi että niitä " tyhmiä" lapsia edelleen olisi?Kaikki ei nyt ole älykkyydeltään mensa-tasoa mutta ihan varmasti jokaisessa lapsella ja aikuisessa on hyviäkin puolia jos niitä ei vaan latista.

Vierailija

On muutakin älykkyyttä kuin " kirjaälykkyyttä" . Esim. 5 mainitsi, että lapsi on käsistään näppärä ja sosiaalinen. Nehän ymmärretään nykyisin molemmat yhdeksi älyykkyyden osa-alueeksi. Mensan älykkyysosamäärätestiähän on arvosteltu sen suppeudesta. Se mittaa vain tietynlaista älykkyyttä.

Vierailija

Olisipa joskus opettaja multakin tullut kysymään miksi en opi. No joo siitä olisi ollut liikaa vaivaa. Parempi osoitella sormella ja julistaa kuinka kummallinen olen.

Uusimmat

Suosituimmat