Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Onko riittävä alapesu pojalle 8v. jos hän pyyhkii vauvojen "peppupyyhkeillä" alapäänsä?

Vierailija

Poika käy suihkussa 2-3pv:n välein joten välipäivinä pitäisi jotenkin hygieniasta huolehtia. Käsisuihkun käyttöä ei poika itse tunnu millään hallitsevan etenkin kun letku on sen verran lyhyt että suihkua on vaikea aikuisenkin kohdistaa. Sen jälkeen on märkä koko poika ja vessa :D. Toivoisin että poika alkaisi jo itsekin huolehtimaan hygieniastaan ja tuli mieleen nuo kertakäyttöpyyhkeet (tiedän ettei ole kovin ekologista). Suihkuun en poikaa päivittäin halua kuivan ihon takia.

Sivut

Kommentit (21)

Vierailija

Voi ei, tälläistä paskaa sitä opetetaan sitten terveydenhoitajille! Ei ole yksi eikä kaksi kertaa kun 3-4 vuotiaita tuodaan neuvolaan esinahan tulehduksen vuoksi, jotka ovat aiheutuneet pesun laiminlyönnistä.t. 14Esinahan ongelmat

Lääkärikirja Duodecim

22.10.2007

Hannu Jalanko, lastentautien erikoislääkäri* Ahdas esinahka

* Esinahan alainen tulehdus

* Itsehoito

* Milloin lääkäriin

* YmpärileikkausAhdas esinahkaEsinahka ei pienillä pojilla yleensä ole vedettävissä taakse, sillä esinahan aukko on pieni ja esinahka on osittain kiinni alustassaan. Voidaankin sanoa, että kaikilla vastasyntyneillä on ahdas esinahka eli fimoosi, mikä siis siinä iässä on normaalia. Esinahka tulee kuitenkin väljemmäksi ensimmäisten vuosien aikana niin, että 3-vuotiailla se jo useimmiten avautuu hyvin. Osalla esinahan aukko on kouluiässäkin pieni ilman minkäänlaista haittaa. Esinahan ja terskan väliset kiinnikkeet häviävät hitaasti. Esinahkaa ei tule väkisin vetää taaksepäin, sillä se voi johtaa kiinnikkeiden verenvuotoon ja arpeutumiseen. Murrosikään tultaessa esinahkaan liittyvät ongelmat kuitenkin poistuvat lähes poikkeuksetta itsestään.Harvinainen ongelma on esinahan ahtauman aiheuttama virtsaumpi. Tällöin esinahan aukko on täysin sulkeutunut, esinahka pullistuu virtsatessa, mutta virtsaa ei tule. Tämä harvinainen mutta kivulias tilanne vaatii luonnollisesti välittämästi yhteydenoton lääkäriin.

Esinahan alainen tulehdusYleinen pikkupoikien ongelma on punoittava peniksen pää. Tavallisimmin vain esinahan kärki on punoittava. Kyse on tällöin melko harmittomasta ärsytyksestä, jota voivat aiheuttaa vaippa ja sen eritteet sekä isommilla pojilla peniksen mekaaninen ärsytys. Mikäli koko peniksen pää punoittaa kauttaaltaan tai esinahan alta valuu märkää, kyse on esinahan alaisesta bakteeri-infektiosta eli balaniitista.Pienen pojan esinahan aukosta voi toisinaan tulla valkoista eritettä ilman että peniksen pää punoittaa. Tällöin kyse on harmittomasta terskan tyven rauhaerityksestä, joka ei vaadi hoitoa. Veritippojen ilmaantuminen esinahan aukosta on myös pikkupojilla mahdollista. Tällöin kyse on niinikään harmittomasta, itsestään parantuvasta limakalvovauriosta, joka yleensä johtuu pienen pojan luonnollisesta "askartelusta" peniksensä kanssa. Mikäli verta ilmenee virtsatessa toistuvasti, on sen sijaan syytä ottaa yhteys lääkäriin.

ItsehoitoEsinahan alaista tulehdusta voidaan hyvin hoitaa kotona istuttamalla lasta kylvyssä 1-2 kertaa päivässä. Veteen voidaan lisätä mietoa antiseptistä pesuainetta. Balaniitti rauhoittuu yleensä muutamassa päivässä.

Milloin lääkäriinMikäli kylvetykset eivät auta tai punoitus leviää peniksen tyveä kohti, on syytä hakeutua hoitoon. Tulehdusta voidaan hoitaakylvetysten ohella lääkärin määräämillä antibioottitipoillla, joita laitetaan esinahan alle pari kolme kertaa päivässä. Yleensä tulehdus häviää muutamassa päivässä.

YmpärileikkausMikäli pojalla esiintyy toistuvia vaikeita esinahan alaisia bakteeritulehduksia, voidaan hänelle suorittaa esinahan poistoleikkaus eli ympärileikkaus. Samoin on asianlaita, jos esinahka jää kireäksi ja kivuliaaksi vyöksi terskan ympärille (nk. parafimoosi) tai ilmenee esinahan aukon tukkeutumista johtuva virtsaumpi Ympärileikkauksen suorittamista ei-lääketieteellisistä syistä ei sen sijaan maassamme suositella.

Artikkeli on tarkastettu 22.10.2007

Artikkelin tunnus: dlk00122 (007.002)

© 2008 Kustannus Oy Duodecim

Vierailija

Esinahkaan ei itseasiassa saa edes koskea ennen kuin se on itsestään löystynyt. Ylimääräinen liikuttelu saattaa aiheuttaa pieniä haavoja jotka arpeutuessaan aiheuttavat vain lisää ongelmia.

Kyllä mä luulen että ton ikäiseltä voi esinahan alta pestä, mutta onko se vielä tarpeellista joka päivä?

Vierailija

Eli tosiaan useiden leikki-ikäisten esinahan alta ei voi eikä saa pestä."Esinahka tulee kuitenkin väljemmäksi ensimmäisten vuosien aikana niin, että 3-vuotiailla se jo useimmiten avautuu hyvin. Osalla esinahan aukko on kouluiässäkin pieni ilman minkäänlaista haittaa. Esinahan ja terskan väliset kiinnikkeet häviävät hitaasti. Esinahkaa ei tule väkisin vetää taaksepäin, sillä se voi johtaa kiinnikkeiden verenvuotoon ja arpeutumiseen. Murrosikään tultaessa esinahkaan liittyvät ongelmat kuitenkin poistuvat lähes poikkeuksetta itsestään."

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat