Vierailija

Kertokaa mulle, mitä ihmettä se kirjastonhoitaja muuta tekee kuin hoitaa kirjojen lainaamisia ja palautuksia ja hommailee kirjoja sinne kirjastoon? Eikö siihen puuhaan riittäisi esim. oppisopimuskoulutus?

Sivut

Kommentit (106)

Enkä kyllä muista että kovasti tällaista olisi missään keskusteluissa esiintynyt. Enemmänkin on korostettu sitä, että näillä aloilla ei ole tarpeeksi osaajia (ja sairaanhoitajan työ ei huonon palkan takia nuoria houkuttele). Itse olen akateeminen taustaltani, mutta harkitsen tosissani ns. käsityöammattiin ryhtymistä. Enkä todellakaan kuvittele, että se käy noin vain ;-)Joitain akateemisia ammatteja kummastellaan varmaa siksi, että niistä ei niin selkeästi todellinen työnkuva näy ulkopuolisille, samaan tapaan kuin vaikka sairaanhoitajilla.

Kirjastoissa yleensä rutiinityöt hoitaa työllistetyt esim hitsarit kokit putkimiehet ym. toisinsanoen pitkäaikaistyöttömät.

Juu pitää olla kirjallisuuden tuntemusta. Mihin sitä tarvitaan? Katsotaan koneelta onko kysytty kirja hyllyssä vai lainassa.

Kirjojen hyllyttämisen osaa hoitaa kun osaa lukea.

Siis mihin tarvitaan se yliopisto?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ollaan niin vitun erikoistuneita tietotaitohakemistokikkailunäppäilyyn ettei valtaväestö saa apua niin yksinkertaiseen ongelmaan kuin kirja valinta. Kysyt tädiltä neuvoa: " tykkään tosielämän kertomuksista, mm. Torey Heydenin. Onkohan jotain vastaavia joita voisi suositella?"

Vastaus: " Ei kyllä ihan samanlaisia. "

Minä: " muutkin käy"

Vastaus: " ei tule mieleen"just. Lukekaa niitä kirjoja, älkääkä kaikkea muuta sontaa.

Ja näitä myös riittää, joiden mielestä kaikki esimiehet ja managerit ovat ihan huuhaata, joita ei ollenkaan tarvittaisi.. No, meni vähän aiheen viereen (pahoittelen), mutta vaikea on kyllä käsittää miten joku ei muka tajua informaatioalan monimuotoisuutta ja vaativuutta nykypäivänä.

Sekin taito auttaa tuossa kirjan sisältö asiassa eli jos haluan tietoa jostakin esim tietokirjan sisällöstä niin osaan sen etsiä.

Minä kysyinkin mitä on tuo tietotyö.

Vierailija:

Lainaus:
Siis haloo sunko mielestä kaupassa joku KTM hoitaa koko putiikin. Oli taso mikä hyvänsä niin ruohonjuuri tieto on se johon pohjataan.

Miten tuo kmt tietää mikä tavara liikkuu?

useissa kaupoissa joissa olen ollut työssä on osastonhoitaja joka päättää uusista tuotteista ja hänellä on aitiopaikka seurata tuotteen menekkiä. Se ei heti näy sinne kmt pöydän taka.
Kukaan ei tainnut väittää että KTM hoitaa koko putiikin. Suunnittelun, markkinoinnin, johtamisen, logistiikan, strategian laadinnan, kilpailijakartoituksen, tulos- ja kululaskelmat varmastikin. Mikäli putiikki on niin pieni, ettei tällaisia tarvita, sitten ei tarvita myöskään KTM:ää.Ja sitäpä juuri siellä korkeakoulussa opiskellaan: mikä tavara liikkuu ja miten sen saisi liikkumaan vielä paremmin ja paremmalla katteella, jotta ne henkilökunnan palkat saisi maksettua.Henkilökunnan osaaminen on toki erittäin tärkeää, mutta jonkun on nekin tiedot vedettävä yhteen ja tehtävä analyysia ja jatkosuunnitelmia. Eihän osastonhoitajilla tai muulla suorittavalla henkilökunnalla ole sellaiseen aikaakaan normaalin päiväkaupan pyörittämisen rinnalla.

Informaatio- ja kirjastopalvelualan ammattitutkintoKehitä ammatillista osaamistasi ja täytä alan ammattitaitovaatimukset - opiskele informaatio- ja kirjastopalvelualan ammattitutkinto oppisopimuksella.

Koulutuksen lähtökohtaKoulutuksen pohjana ovat valtakunnalliset ammattitutkinnon perusteet. Koulutus on suunniteltu yhdessä työelämäedustajien kanssa ja se tukee opiskelijan ammatillista kehittymistä. Oppimistehtävät kytkevät teorian ja käytännön tukemaan toisiaan sekä kehittävät työyhteisön toimintaa.

OsaamisalatYleiset informaatio- ja kirjastopalvelut

Oppimisympäristöjen informaatio- ja kirjastopalvelut

Tieteen ja erikoisalojen informaatio- ja kirjastopalvelut

Ammattitaito osoitetaan näytöin. Tutkintotilaisuudet järjestetään joustavasti koulutuksen ohessa.Opetushallituksen verkkosivuilla voit käydä tutustumassa tutkinnon perusteisiin sekä arvioida omaa osaamistasi: www. osaan. fi

Koulutuksen laajuusValmistavan koulutuksen laajuus on 20 opintoviikkoa.

Koulutuksen toteutusValmistava koulutus kestää noin 1 ½ vuotta. Lähiopetuspäivien lisäksi koulutukseen liittyy ohjattua etäopiskelua ja työssä oppimista. Lähiopetus järjestetään Suomen Liikemiesten Kauppaopisto - Atk-Instituutin tiloissa, Itä-Pasilassa.Koulutus järjestetään oppisopimuskoulutuksena ja on sekä tutkinnon suorittajalle että työnantajalle maksutonta. Koulutus edellyttää tutkinnon suorittajalta alan työpaikkaa ja työkokemusta sekä työnantajan sitoutumista koulutukseen.

Jos lukisit kirjoittamani viestit, tietäisit jos ymmärtäisit, että en todellakaan ole kyseenalaistamassa kirjastonhoitajien osaamista. Varmasti pitkällä koulutuksella pärjää mainiosti kyseisessä tehtävässä.Halusin vain saada lisätietoa kyseisetä ammatista, koska tietoni ovat kovin hatarat ja matalapalkka-aloihin kuuluvista ammateista jatkuvasti puhutaan.Ja älä huoli rankalla kädellä täällä on ruodittu myös omaa alaani. Osani olen siis saanut=)

Todella raivostuttavaa hyökätä yhden maan surkeimmin palkatun ammattiryhmän kimppuun varsinkin, kun tämä ammattiryhmä on hoitanut työnsä erinomaisesti. Suomessa on aivan loistava kirjastolaitos!!!

Vierailija:

Lainaus:

selvästi näkyy. Olen lukion jälkeen opiskellut yhden ammattitutkinnon ja sen jälkeen AMK-tutkinnon. Ilmeisesti tarvitsisin sen yliopistotutkinnon, jotta ymmärtäisin tämän asian...Kirjastonhoitajan työ kuulostaa edelleen hyvin mystiseltä... Pitäisi varmaan joskus mennä kirjastonhoitajan juttusille kyselemään työnkuvasta.Kiitos siitä, että autoitte ymmärtämään, että ne tädit ja sedät siellä tiskin takana eivät ole kirjastonhoitajia vaan ihan tavan duunareita...Mutta kiitos vastanneille, tarkoitus ei ollut herättää pahaa verta uteluillani.ap

kuntien ylläpitämää kirjastolaitosta? Tiedon hankkimiseen on monta yksinkertaisempaa väylää kuin kirjastonhoitajan juttusille meno. Kirjojen lainaustoiminnan voisi hoitaa yksityiset kirjastot. Ja oppilaitoksissa on tietysti hyvä olla omat kirjastonsa ja tiedekirjastot on hyvä säilyttää.Mutta minä ainakin tulisin vallan mainiosti toimeen ilman kaupunginkirjastoa. Annetaan niiden lakkauttamisesta säästyneet rahat vaikka sairaanhoitajille, joiden työtä ilman ei tulla hyvinkään pitkälle toimeen... Auts.

Luuleeko ap, että jollain oppisopimuksella pystyy esim. hankkimaan ja pitämään ajantasalla laadukasta kokoelmaa kirjastossa. Sinne katsos kun hankitaan vähän muutakin kuin bestsellereitä?

Luuletko, että isot arkistot on järjestetty vaan aakkosjärjestykseen ja sitten sieltä vaan otetaan se oikea asiakirja kohdasta a tai b. Jos yritetään hallita kilometreittäin tietoa niin, että hakija aina löytää tarvitsemansa, tarvitaan siihen melkoinen määrä opiskelua ja tietämystä arkistoinnista. Sitä paitsi niitä arkistoitavia asiakirjoja on ymmärrettävä, muuten niiden arkistointi on mahdotonta.

Sivut

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat