Seuraa 

Meidän 11 kk ikäisellä vauvalla napa pullottaa rumasti ulos päin. Korjautuukohan se itsestään normaalin malliseksi vai jääkö tuollaiseksi? Olen kuullut, että siihen voisi teipata esim. pumpulitupon painoksi päälle, mutta onkohan tarpeen ja auttaisikohan.

Kommentit (6)

olikin hyvä kuulla, että kyseessä voikin olla napatyrä, joka kannattaa hoitaa leikkauksella. Siispä seuraamme, painuuko napa ajan myötä itsestään.

meidän vauvalla myös aikanaan napa pullotti ulospäin, asiaan ei lastenlääkäri ensimmäisen vuoden aikana juurikaan kiinnittänyt huomiota, kunnes itse aloin asiaa kysellä. Lääkäri totesi vatsanpeitteissä, siis navan alla pienen reiän, jonka voit itsekin tunnustella, mutta pullottavan navan korjaaminen olisi ollut hänen mukaansa kosmeettinen operaatio, joten "unohdimme" asian ja lapsi oli itsekin aina ylpeänä esittelemässä napaansa.

Kun ikää oli neljä vuotta, otin asian uudelleen puheeksi ja siinä vaiheessa lääkäri totesi kyseessä olevan napatyrän, tosin pienen pieni sellainen. Kävin esittelemässä lapsen myös kirurgille, joka suositteli siinä vaiheessa navan korjausta, siis tarkemmin sanottuna vatsanpeitteissä olevan reiän sulkemista, koska aikuisiässä saattaisi olla vaarana sen suureneminen ja todellisen napatyrän esiin pullahtaminen.

Tähän ratkaisuun päädyimmekin ja kaikki sujui nopeasti päiväkirurgisesti ja nyt kuusivuotiaan pojan pyykkilautavatsaa koristaa "tasainen" napa.

Oli syynä pullottavaan napaan mikä tahansa, en usko "sidoksista" apua olevan, kannattaa jutella lääkärin kanssa, jokaisen napahan on kuitenkin vähän erilainen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

...sanoisin etta pullottava napa ei ole vain kosmeettinen ongelma (tai minusta ei oikeastaan ollenkaan, eli siis jos on vain kyse kosmeettisesta haitasta niin itse antaisin navan olla sellainen kuin on...) vaan kyseessa on tosiaan mahdollisesti pieni napatyra. Meidan pojalla oli pieni sellainen, parani ekan vuoden aikana itsestaan, mutta teidan lapsi on jo sen verran vanhempi (eli ei valttamatta parane itsestaan) etta kannattaa tosiaan ehka kysaista laakarissa/neuvolassa voisiko kyseessa olla napatyra ja mita sille voisi/pitaisi tehda. Napatyraan ei auta pumpulitupot tms vaan tosiaan leikkaus olisi sitten se hoito.

meidän kahdella pojallamme on molemmilla pullottanut napa, toisella enemmän ja toisella vähän vähemmän.Tiedä onko sukupuolella väliä, mutta kahdella tytöllämme tätä vaivaa ei ollut.Molempien kohdalla neuvolan terveydenhoitaja (eri henkilöt) totesi, että eivät ole vielä tyriä vaikka aikasta paljon ulospäin pullottivatkin. Ohjeeksi sai, että jokaisen vaipan vaihdon yhteydessä kannattaa painaa napaa alaspäin, ikäänkuin sinne aukon sisään ja myös vaipan yläreuna kannattaa laittaa navan päälle suht tiukalle. Navan ´aukko´ umpeutuu noin vuoden iässä ja siihen asti navan alas painaminen om mahdollista. Sen jälkeen tarvitaan oper, jos tyrä kyseessä.Toisella pojalla napa normalisoitui noin 8kk iässä, toisella jo 4kk. Mutta joillainhan vauvoillahan varsinainen tyrä muodostunut jo pari kuisena ja siihen tarvitaan oper.

Siskoni lapsella oli samaa ongelmaa vauva-aikana ja hänelle annettiin sellainen "nyrkkisääntö" että jos on napa korjaantuu itsekseen niin se tapahtuu viimeistään siinä vaiheessa, kun lapsi nousee pystyasentoon eli alkaa kävellä. Heillä näin kävi, mutta itse veisin korjattavaksi, jos ei siinä vaiheessa tulisi muutosta.

Meillä oli pullottava napa, joka on nyt itsestään painunut kuopalle. Lapsella ikää 1v1kk. En tosin muista koska alkoi painumaan, mutta se tapahtui pikkuhiljaa. Jos on napatyrä, niin sittenhän se ei kyllä itsekseen painu. Jos ei, niin kannattanee odotella vielä ainakin siihen saakka kun lapsi alkaa kävellä. Varsinkin jos on hieman pulleampaa sorttia, niin liikeelle lähtiessään varmasti vauvapyöreys lähtee pois ja vatsan seutu alkaa muutenkin näyttää erilaiselta.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat