Seuraa 

Astioista siis kyse.

Ei kertakäyttöisista vaan...

Eli mietin tuossa miehelle iltapalaa laittaessa että miten lasia valmistetaan? Onko siinä paljon ympäristöhaittoja?

Kun muovissahan on öljyä. Onko muovin valmistaminen muuten jotenkin enemmän ympäristölle haitallista?

Kun siis jos ajattelen että rikon keskimäärin joka kolmannella tiputuskerralla lasin tai lautasen. Ne sirut siis menee roskiin. Eihän ne maadu?!? eihän niistä tule mitään kasvihuonekaasuja? (vähän väsyneenä mietin täällä että kohta mulla on lasinsiruvuori takapihalla kun en halua laittaa niitä kaatopaikalle - tai sitten alan tehdä lasinsirutaidetta/tauluja)

Eli siis kun muovi ei hajoa kun tiputan sen lattialle. Jos kuitenkin muovipurkki menee rikki niin aiheuttaako se kaatopaikalla jotain kasvihuonekaasuja? Tietysti astiana käytetyllä muovipurkilla on monta muuta käyttötapaa kun ei enää kelpaa ruuan kanssa käytettäväksi.Teenkö siis pahaa ympäristölle jos ostan muovia? vaikka niitä kuluu PALJON vähemmän kuin lasisia astioita?tämä on varmaan konkareiden mielestä ihan idiootti kysymys, mutta kysyn ihan vakavissani. Jostain se on aloitettava ja maasta se pienikin ponnistaa :/ :DKiitos jos joku viitsii vastata.

Kommentit (6)

Lasi on vain " hiekkaa toisessa muodossa" , tosin paluu takaisin hienojakoiseksi kestää luonnossa tai kaatopaikalla pitkään. Muovi on tehty öljystä, mutta sen valmistus ei vie kovin paljoa energiaa. Elintarvikemuovilaadut ja lasi ovat käytöstä poistumisen jälkeen haitta lähinnä tilankäytön kannalta: vievät tilaa kaatopaikalla, ellei niitä ole viety kierrätykseen. Kasvihuonekaasupäästöt ovat syntyneet valmistuksessa ja tuotteita kuljetettaessa, lasin valmistus etenkin tarvitsee korkea lämpötilan.Kuumuutta kestäviä juomalaseja (esim. duralex) ja uunivuokia ei huolita kierrätykseen. Ne eivät käyttäydy esim. lasipurkkien kanssa samalla tavalla, kun kierrätysmateriaali sulatetaan. Ikkunalasi ei myöskään kelpaa lasinkeräykseen.Jos muovikippoja käyttäen vältät rikkoutumisia, ne ovat varmasti parempi vaihtoehto. Tavallinen PE- ja PP-elintarvikemuovi on myös terveyden kannalta turvallista.Pakkausta valittaessa voi olla parempi suosia lasia, jos sinulla on lasinkeräys lähellä tai tavallisten reittiesi varrella (esim. ostaako hillon muovi- vai lasipurkissa). Jos ajat erikseen viemään lasin kaukana olevaan kierrätyspisteeseen, se ei enää ole kovin ympäristöä säästävää. Kierrätyslasista tehdään esimerksi lasivillaa rakennusten eristeiksi. Jos pakkaukset menisivät roskiin, muovi lienee parempi vaihtoehto.

En vaan ole jaksanut remontin keskellä tulla tänne...

Voiko sis muovi vaikuttaa mun tai lasten hormooneihin jos vaikka syön muovilautaselta? Tai lapset syö? Löytyykö netistä jotain luotettavaa sivua noista?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vielä sellainen pointti, että jotkin muovit ovat ympäristölle haitallisia ja esim. hormonihäiritsijöitä. Tunnetuin niistä taitaa olla bisfenoli-A jota käytetään säilykepurkkien sisäpinnalla.Lasi on muutenkin ehkä lähempänä luontoa, lasihan on tavallaan sulatettua ja jäähdytettyä kiveä.Molempien valmistus kyllä vie tietysti energiaa ja lasi on painavampaa, joten sen kuljetus tuottaa enemmän hiilidioksidipäästöjä.

Lasin voi viedä lasinkeräykseen, jolloin se kierrätetään. Muovia ei kierrätetä vaan käytetään korkeintaan energiantuotannossa jätepolttoaineena.Korpelaska:

Lainaus:


En vaan ole jaksanut remontin keskellä tulla tänne...

Voiko sis muovi vaikuttaa mun tai lasten hormooneihin jos vaikka syön muovilautaselta? Tai lapset syö? Löytyykö netistä jotain luotettavaa sivua noista?
Katso esim. tuolta: http://www.wwf.fi/ymparisto/vaaralliset_kemikaalit/kemikaalien_haitat/ke...Muovilajeja on monia erilaisia. Useimmissa muoviastioissa on esim. pohjassa kolmion muotoinen merkki, jonka sisällä on numero. Se kertoo, mikä muovi on kyseessä. (En nyt muista, mistä löytyy lista muoveista, mitä nuo numerot tarkoittavat). Sen alla on usein vielä lyhenne esim. PE = polyeteeni, PP = polypropeeni, ns. ämpärimuovi. Nuo esimerkiksi ovat ilmeisen turvallisia.Yksi haitalliseksi todettu muovi, jota käytetään myös astioissa on polykarbonaatti, PC. Siinä on bisfenoli A:ta. Sitä käytetään joskus mm. tuttipulloissa. Se on kova ja usein kirkas (mutta ei aina) muovi. Muistaakseeni sen numero siellä kolmion sisällä on 7. Meillä on ainakin ollut nokkamukeja, joissa on käytetty tuota muovia.WWF:n sivuilla on muutenkin paljon tietoa asiasta, kannattaa katsoa.Olen tässä hölmistyneenä lukenut netin kierrätysinfosta YTV:ltä, ettei muka juomalasin lasi kelpaa kierrätyspisteeseen. Miksi ei?

Osaisiko joku vastata?

Anteeksi, meni ohi ap:n kysymyksestä.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat