Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Vierailija

Kun lasten kanssahan puhutaan aina paljon rutiineista ja säännöllisistä ruokailu/ulkoilu/nukkumaanmenoajoista yms...Miten tärkeitä rutiinit ovat teidät perheessänne?Itseä stressaa se, kun en ole hyvä rutiinien noudattamisessa ja pelkään, että se vaikuttaa lapseen jotenkin... Vai olenko turhaan huolissani? Poika on nyt reilu 1½v.

Kommentit (6)

Esikoinen oli tosi kova parkumaan vauvasta asti, ja parhaiten tilanne alkoi rauhoittumaan sillä, että luotiin aikataulut, joita alettiin noudattamaan. Nyt on kolme vuotta mennyt niin. Tosin nykyään rutiinien merkitys on siinä, että jos ruokaa ei tehtäisi säännöllisesti, niin jokaisella olisi nälkä eri aikaan, ja siitä taas ei tulisi mitään, minä kun oon sitä mieltä, että vatsa täytetään lämpimällä ruualla eikä napostelemalla.Rutiineista huolimatta lapset kykenevät yllättävän hyvin joustamaankin. Eli vaikka ovat oppineet, että kotona ruoka on aina klo 11, ja ovat silloin jo tosi nälkäisiä, niin silti kylässä pystyvät odottamaan ruokaa klo 12 astikin. Ja vastaavasti jos on jotkut juhlat, kuten kesällä oli häitä, niin lapset valvoivat illalla sujuvasti yhteentoista, kunnes simahtivat hääpaikalle, ja vanhemmat saivat jatkaa vielä juhlimista.Meillä siis esikoisen kohdalla rutiinit oli pakko ottaa käyttöön, koska homma ei muuten sujunut ollenkaan. Siinä yhteydessä eräs psykologi sanoi meille, että kyllä kaikki lapset hyötyvät rutiineista, eli ei suositellut niitä meille vain sen vuoksi, että juuri tuo vaativampi lapsemme niitä tarvitsi, vaan siksi, että lapset ylipäätään hyötyvät rutiineista.Mutta mielestäni voi myös pohtia sitä, mitä rutiinien pitäminen tarkoittaa. Meillä se tarkoittaa sitä, että tietyllä kellonlyömällä tapahtuu tietyt asiat. Mutta mielestäni se voi tarkoittaa myös epäsäännöllisempää rytmiä, mutta rutiineja siinä, että aina nukutaan samassa paikassa. Tai asiat tehdään tietyssä järjestyksessä, esim. illalla pestään hampaat, luetaan kirja ja mennään sänkyyn. Tuokin on rutiini, sillä tuo järjestys kertoo lapselle, että on aika käydä nukkumaan. Ja luonnollisesti rutiineista voi poiketa, kunhan ne toistuvat niin usein, että lapsi oppii tunnistamaan ne.Olen jostain lukenut, että rutiinien merkitys lapselle on se, että ne lisäävät ennustettavuutta. Ne tuovat siis lapsen elämään varmuutta, kun lapsi tietää, että hampaiden pesun jälkeen tulee iltasatu. Rutiineja käytettäessä lapselle tulee vähemmän yllätyksiä eteen. Ja yllätykset lienevät huonoja siinä suhteessa, että ne voivat hermostuttaa lasta ja lisätä lapsen stressiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

mutta suurinpiirtein samoihin aikoihin syödään ja ulkoillaan ja nukutaan.kaipa se rutiini tarkoittaa että esim illalla syödään iltapala järkevään aikaan, pestään hampaat, luetaan sadut ja unille. ei anneta lasten pyöriä kuin väkkärät ja päättää nukahtavatko sohvalle aamuyöllä vai leikkivätkö aamuun. siis ihan tervejärki-meininkiä.Meillä on yhdet rutiinit arkipäiviin ja toiset vapaapäiviin. Ja nekään eivät ole minuutintarkat ja jos on jotain poikkeuksellista ohjelmaa, niistä joustetaan.Eikä ole koskaan haitannut lapsia.

Noonhan meilläkin suunnilleen samoihin aikoihin esim ruoat, nukkumaanmeno on lähes aina samaan aikaan, mutta siitäkin voi joustaa tarvittaessa...Ulkoilu taas ei ole ollenkaan säännöllistä.


Ja ainakin tuo alle 3v niitä on tuntunut aina kaipaavankin. 1v ei ehkä ole ihan niin tarkka, mutta samoilla rutiineilla tuo menee kuin isompikin.Onhan tuosta asiasta tutkimuksiakin olemassa aika paljon, että lapset tarvitsevat rutiineja.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat