Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Vierailija

Kuulin ensimmäistä kertaa tänään, kun kysyin, ettei lapseni leiki muiden ryhmänsä lasten kanssa juurikaan. Leikki mieluiten yksin tai kyöhnää aikuisen vieressä. Lapsi täyttää neljä.Leikkisi kuulemma mielellään muiden kanssa, mutta ei saa kysyttyä tai ei osaa mennä muiden mukaan leikkiin. Tänään oli kuulemma kysynyt hoitajalta apua leikkikaverin saantiin, mutta hoitaja olis sitä mieltä, että on osattava itse mennä mukaan.Mistäköhän kiikastaa? Miten näitä vuorovaikutustaitoja voisi harjoittaa? Onko lapseni jotenkin epänormaali? Lastentarhan opettaja ei olisi huolissaan, mutta minä olen.

Kommentit (8)

Osaako kuitenkin leikkiä/ylläpitää leikkiä sitten, jos on sellaiseen päässyt mukaan?Jos osaa, älä yhtään murehdi. Autismikirjoon kuuluvat sosiaalisten taitojen häiriöt näkyvät kattavammin eli esim. as-lapsi ei osaa ylläpitää leikkiä eikä ymmärrä roolileikkejä kovinkaan hyvin.Kannattaa muistaa, että roolileikkejä/vuorovaikutteisia leikkejä lapset muutoinkin oppivat vasta n. kolmevuotiaana, pojat vieläpä hitaammin.Ja jos lapsi on ujo/uusi ryhmässä, on kyllä aika vaikeaa päästä leikkiin mukaan. Esim. tytöt tuppaavat leikkimään vain pareittain ja vaatii melkoista pelisilmää löytää joku leikkikaveri.Hoitaja on oikeasti ihan pölö eikä ammattinsa tasalla, jos ei yhtään lasta auta. Ihan kiukuttaa, jos tosiaan on kieltäytynyt auttamasta. Hänelle hitto vie MAKSETAAN siitä, että opettaa lapsille sosiaalisia taitoja!

aika pienihän hän vielä on. mutta totta on, että tilanteita voi harjoitella lapsen kanssa kotonakin. neuvot ihan kädestä pitäen, mitä voi sanoa, jos haluaa leikkiä jonkun kanssa.aika rohkea veto lapselta kuitenkin kysyä hoitajalta, en ymmärrä ihan, miksei hoitaja voinut olla mukana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

(oikein etusormi ojossa), että lastentarhassa nimenomaan harjoitellaan sosiaalisia taitoja. Se on päiväkodin päätavoite. Ja juuri sitä olisi hoitajan pitänyt ap:n lapselle opettaa: miten otetaan kontakti, miten pyydetään leikkiseuraa, missä vaiheessa kannattaa pyytää pääsyä leikkiin jne.Kuulitko muuten hoitajalta itseltään, että hän oli kieltäytynyt auttamasta lastasi? Vai lapsesiko kertoi?Joka tapauksessa ottaisin asian esille päiväkodissa ja pyytäisin lapselle opastusta ja tukea, jotta hän OPPISI, miten leikkiin pyydetään ja päästään.

Juttelehan uudestaan sen pk:n johtajan kanssa ja tähdennä, että JOS lapsesi ei osaa aloittaa leikkiä, sitä pitää hänelle kädestä pitäen opettaa. Jos vielä inttää vastaan, ota yhteyttä päivähoitopiirin johtoon - se nimittäin aivan oikeasti on päiväkodin perustehtäviä.Ei siis paapoa tai ylisuojella tai jatkuvasti kädestä pitäen huolehtia vain yhdestä lapsesta - siihen ei tietenkään ole resursseja. Mutta JOS lapsi itse pyytää tukea ja vanhemmat toivovat apua, niin sitä pitää pyrkiä järjestämään edes mahdollisuuksien mukaan.On hyvinkin totta, että monasti päiväkodista tulee hurjan hitaasti kotiin tietoja mistään ikävästä. Haluavat ensin olla varmoja asiasta ja arkailevat kertoa ikäviä asioita (osalla vanhemmista kova denfenssi päällä, eivät HALUA kuulla mitään negatiivista).Asiaa kannattaa nyt seurata. Olennaista on, osaako lapsi leikkiä, kun on saanut kontaktin solmittua ja leikin alkuun. Kuten sanoin, vakavammat ongelmat näkyvät koko leikkiprosessissa, eivät ainoastaan leikkiin pääsemisessä.Lainaus:

aluksi väärin hoitajaksi.Lapsi itse on sitä mieltä, että hänellä on kavereita ja yksi oikein hyvä kaveri, jonka kanssa kuulemma lapsi ei juuri ollenkaan leiki.Mielestäni on kummallista, ettei minulle ole kerrottu aiemmin, ettei lapseni osaa leikkiä muiden kanssa.

oli leikkikaveri ja auttoivat ujompia leikkiin toisten kanssa. Esim. kaksi lasta laitettiin yhdessä leikkimään nukkekodilla, toiset johonkin toiseen leikkiin. Eskarissa näitä järjestelyjä tehtiin paljonkin, koska siellä oli kiusaamista ja tyttäreni tuli uutena ryhmään (häntä ei kiusattu). Kannattaisko keskustella hoitajien ja johtajan kanssa vielä?

aluksi väärin hoitajaksi.Lapsi itse on sitä mieltä, että hänellä on kavereita ja yksi oikein hyvä kaveri, jonka kanssa kuulemma lapsi ei juuri ollenkaan leiki.Mielestäni on kummallista, ettei minulle ole kerrottu aiemmin, ettei lapseni osaa leikkiä muiden kanssa.

Päiväkodin ryhmä on kyllä vanha tuttu ja kaverit tuttuja. Siellä on vähän jonkinlaista kolmiodraamaa eli yksi jää aina ulkopuolelle. Itse olen vaan paukuttanut lapselle, että kaikki pitää ottaa mukaan ja nyt kun on sen sisäistänyt jää itse ulkopuolelle, kun sanoo leikissä, että muutkin saavat tulla mukaan. Johtajan mielestä saavat itse selvittää välinsä.Lapsi leikkii itsekseen kaikenlaisia mielikuvitusleikkejä ja osaa siis leikkiä.

Ei hätää

No en olisi huolissaan.
Mielestäni sitä pyytämistä mukaan leikkiin
Pystyy oppimaan myöhemminkin.
Toki sitä voi opettaa ja lapsi muutenkin haluis leikkiä.

Voit kestustella hoitajan kanssa jos huolestuttaa.
Sen voi oppia myös iän myötä(kin)

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat