Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Pelit tekevät väkivaltaisemmaksi todistettu tutkimuksella.

Vierailija

http://www.iltalehti.fi/perhe/200810278398187_pr.shtmlVideopelit tekevät väkivaltaisemmaksi

27.10.2008 9:16Nyt se on ensimmäistä kertaa todistettu: jos peleissä on väkivaltaista sisältöä, pelaajista tulee aggressiivisempia.Aikuisten pitäisi valvoa entistä tarkemmin lastensa pelaamista.Saako lapsesi pelata väkivaltaisia videopelejä?Näin voit vaikuttaa lastesi pelaamiseenVanhempien toiminnalla on suuri vaikutus siihen, miten peliväkivalta vaikuttaa lapsiin ja heidän käytökseensä. Tässä joukko amerikkalaistutkijoiden kokoamia ohjeita huoltajille:

# Älä luota pelkästään virallisiin luokituksiin. Pelaa itse peliä tai pyydä toista henkilöä esittelemään sen pelaamista. Jos pelissä on selvästi väkivaltaa, mieti huolellisesti pelin opettamia asioita ennen kuin annat lapsesi pelata sitä.

# Ota selville, mitä lapsesi pelaavat. Estä väkivaltaisten pelien saatavuus ja rajoita pelaamiseen käytettyä aikaa.

# Selitä lapselle, miksi väkivaltaiset pelit ovat vahingollisia.

# Opeta väkivallatonta ongelmanratkaisua.Söpöt piirroshahmot pudottavat toisiaan aidalta piirakoilla heittämällä. Eihän tämä voi olla vaarallista peliä pelaavan lapsen kehityksen kannalta? Kyllä voi: jos videopelit sisältävät aggressiivisia toimintamalleja, ne lisäävät aggressiivista käyttäytymistä.Vaikka lasten peleissä väkivalta on sarjakuvamaisempaa ja vähemmän realistista, ne lisäävät aggressiota yhtä paljon kuin teini-ikäisille suunnatut realistiset videopelit.Pelkkä aggression toteuttaminen johtaa kohonneisiin aggressiotasoihin.Tutkijoiden Craig A. Anderson, Douglas A. Gentile ja Katherine E. Buckley tutkimuksessa vaikutus ilmeni niin miespuolisilla kuin naispuolisillakin osallistujilla ja sekä lapsilla että korkeakouluopiskelijoilla.Lisäksi tutkijat huomasivat, että videopeliväkivallalle altistumisen taso oli hyvin vahvassa suhteessa muihin aggression muotoihin, kuten sanalliseen ja väkivaltaiseen aggressioon.Väkivaltaisilla videopeleillä on myös laajempia pitkän aikavälin vaikutuksia kuin televisiolla ja elokuvilla. Tämä johtuu muun muassa siitä, että peleissä väkivaltainen käytös palkitaan.Kukaan ei ole immuuniPeliväkivaltaa Suomessa tutkinut psykologian tohtori ja koulupsykologi Tarja Salokoski on tutustunut tutkimukseen ja pitää sitä uskottavana.- Anderson on yksi pitkäaikaisimmista tutkijoista pelitutkimuksen areenalla ja hyvin uskottava.Salokoski ei tutkimustuloksista yllättynyt, sillä hän on tutkinut väitöskirjassaan pelien suurkulutusta ja tietokonepelaamisen väkivaltaista sisältöä.- Täytyy vain muistaa, ettei väkivaltaisia pelejä pidä kuitenkaan vetää yksiin. On eri asia, millaista väkivaltaa peli sisältää.Suomessa ei ole tehty vastaavaa pitkäkestoista tutkimusta peliväkivallan vaikutuksista.Amerikkalaistutkijoiden mukaan hälyttävää oli erityisesti se, että korkeakouluopiskelijat ovat yhtä alttiita pelien haittavaikutuksille kuin pienet lapset. Kukaan ei ole immuuni pelien väkivallan vaikutuksille.Toistuva altistuminen väkivaltaisille peleille paitsi lisää aggressiivista käyttäytymistä myös vähentää empaattista ja auttavaa käyttäytymistä. Ja huonontaa koulumenestystä.

Kommentit (4)

Uusimmat

Suosituimmat